17 C
Athens
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 | 07:48:46πμ
Αρχική Επιστήμη Βελτίωση της μνήμης με μαγνητικά πεδία;

Βελτίωση της μνήμης με μαγνητικά πεδία;

Μια σχετικά νέα τεχνική που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να διεγείρει τοπικά τον εγκέφαλο ίσως ενισχύει τη λεγόμενη επεισοδιακή μνήμη στην οποία αποθηκεύουμε τα καθημερινά γεγονότα.

«Δείξαμε ότι η απομνημόνευση περίπλοκων, ρεαλιστικών συμβάντων μπορεί να βελτιωθεί με έναν ασφαλή και μη επεμβατικό τρόπο που βασίζεται στη διέγερση του εγκεφάλου» λέει η Μελίσα Χέμπσερ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Ίλινοϊ.

Η ομάδα της Χέμπσερ παρουσιάζει στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology το ασυνήθιστο πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε υγιείς εθελοντές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή «διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης» (TMS) που παράγει μαγνητικά πεδία και διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν πλησιάζει το κεφάλι. Η μη επεμβατική τεχνική χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και δοκιμάζεται εναντίον άλλων ψυχικών παθήσεων.

H τεχνική TMS χρησιμοποιείται και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης (Εικόνα αρχείου: CC BY-SA 4.0)

Σε αυτή την περίπτωση οι ερευνητές εστίασαν στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης. Αφού υποβλήθηκαν σε μια σύντομη συνεδρία TMS, οι εθελοντές κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μια σειρά βίντεο στα οποία οι πρωταγωνιστές ασχολούνταν με καθημερινές δραστηριότητες όπως το δίπλωμα των ρούχων.

«Η μελέτη μας χρησιμοποίησε βίντεο που ταιριάζουν καλύτερα με τον τρόπο λειτουργίας της μνήμης σε καθημερινή βάση» λέει η Χέμπσερ.

Στη συνέχεια οι εθελοντές κλήθηκαν να ανακαλέσουν λεπτομέρειες που είδαν στα βίντεο, την ώρα που η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγραφόταν με την τεχνική του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού, μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που παρακολουθεί βιολογικές διαδικασίες σε πραγματικό χρόνο.

Το πείραμα έδειξε ότι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση βοήθησε τους εθελοντές να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των βίντεο, όπως για παράδειγμα τι χρώμα πουκάμισου φορούσε ο πρωταγωνιστής ή αν εμφανιζόταν στο φόντο ένα δέντρο.

Επιπλέον, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι, μετά τις συνεδρίες TMS, η εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών την ώρα που ανακαλούσαν στη μνήμη τα βίντεο έμοιαζε περισσότερο με την εγκεφαλική δραστηριότητά τους όταν έβλεπαν τα βίντεο για πρώτη φορά –εύρημα που δείχνει βελτίωση της μνήμης, λένε οι ερευνητές.

«Το να ανακαλούμε κάτι στη μνήμη μοιάζει κάποιες φορές με νοητικό ταξίδι στο χρόνο» σχολιάζει η Χέμπσερ. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η διέγερση ενισχύει αυτό το ‘νοητικό ταξίδι στο χρόνο’ και βελτιώνει την ακρίβεια των αναμνήσεων».

Επόμενο βήμα της ομάδας της θα είναι η δοκιμή της τεχνικής σε ασθενείς με προβλήματα μνήμης.

πηγή:in.gr

Παρόμοια Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Γλυφάδα του 19ου αιώνα: Όταν η Αττική Ριβιέρα ήταν τσιφλίκι και βοσκοτόπι

Λίγες «αποδράσεις» εντός του αστικού ιστού της Αττικής προσεγγίζουν σε ομορφιά έναν περίπατο στη Γλυφάδα.

Κωνσταντάτος – Ελληνικό: «Ξεκινούν τα έργα τον Σεπτέμβρη»

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος μιλά για την ιστορία του δήμου, τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους...

Δήμος Γλυφάδας: Σε τροχιά υλοποίησης η εμβληματική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Στην ελίτ πλευρά της Αττικής, απαιτούνται μεγάλα οράματα και στόχοι για το κοινό καλό που ξεπερνά τα στενά όρια του Δήμου....

Δίκη στο ΣτΕ για τις πορείες

Με τη διαδικασία της πρότυπης (πιλοτικής) δίκης διεξάγεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η δίκη για την προσφυγή 46 πολιτών της Θεσσαλονίκης...