17.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021 | 12:55:28μμ
Αρχική Κοινωνια Άνοιγμα λιανεμπορίου στο τραπέζι ακόμα και από τις 5 Απριλίου

Άνοιγμα λιανεμπορίου στο τραπέζι ακόμα και από τις 5 Απριλίου

Το κλειδί για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων κρατούν όχι τα κρούσματα κορονοϊού αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια στα νοσοκομεία. Αυτό λένε με νόημα ειδικοί αλλά και κυβερνητικές πηγές.

Με πιο απλά λόγια λένε ότι μόνο αν υπάρξει τάση αποκλιμάκωσης της πίεσης στα νοσοκομεία, θα ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην χαλάρωση των μέτρων.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν λοιπόν με αγωνία όλα όσα συμβαίνουν στο υγειονομικό πεδίο. Μάλιστα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ανεξαρτήτως αν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα self test το πρώτο που θα ανοίξει – εκτός από τις διαδημοτικές μετακινήσεις – θα είναι το λιανεμπόριο και όχι τα σχολεία.

Έτσι, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν όλα πάνε καλά θα δούμε το λιανεμπόριο να ανοίγει στις 5 Απριλίου και τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα.

Η Τετάρτη είναι η πιο κρίσιμη ημέρα της εβδομάδας και ίσως και της πανδημίας αφού όχι μόνο συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και δεν αποκλείεται να έχουμε και την ίδια ημέρα ανακοινώσεις για τα μέτρα χαλάρωσης του lockdown που θα ακολουθήσουν. Αν δεν γίνουν οι ανακοινώσεις την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr αυτές θα γίνουν την Πέμπτη.

Με βάση την πορεία των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών οι ειδικοί θα αποφασίσουν τι θα αλλάξει στην ζωή μας το επόμενο διάστημα.

Τρία ζητήματα θα εξεταστούν: το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Κρίσιμα εργαλεία που θα μετρήσουν στις αποφάσεις για χαλάρωση είναι τα self test. Ο φάκελος με τις προσφορές κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και οι διαδικασίες από εκεί και πέρα θα είναι εξπρές προκειμένου να φτάσουμε στην διάθεσή τους και την χρήση τους από όλο τον πληθυσμό στις αρχές Απριλίου.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το newsit.gr, σύμφωνα με πληροφορίες – πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα ευοδωθούν οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση της πορείας της πανδημίας – είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, το αργότερο ως το Σάββατο 3 Απριλίου, να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και με αυτοκίνητο.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό και τουρισμός
Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι είναι πρόωρη η συζήτηση και άρα αβέβαιο ακόμη αν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας. Το είπε και το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος η οποία φρότνισε να διαχωρίσει τις διαδημοτικές από τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Το μέτρο αναμένεται να εξεταστεί από τους Ειδικούς το αργότερο στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και τέλος, ως τις 14 Μαΐου, ο στόχος είναι να ανοίξει επίσημα η Ελλάδα τις πύλες της στους τουρίστες, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, να μην μην αποκλείει να δούμε ξένους επισκέπτες να φτάνουν στη χώρα μας και νωρίτερα.

Το υπουργείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών με χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: newsit.gr

Παρόμοια Άρθρα

Νέα μέτρα – Πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών αν δεν εμβολιαστούν

Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε...

Ο «τιμωρός» των πολιτών, ή πως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκατό ευρώ μείωση στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους θέλοντας να τους...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το “πιράνχας” της ακρίβειας και η δική μας ευθύνη

Του Βασίλη Σπυρόπουλου Πάει και η Black Friday, πάει και η Cyber Monday, να 'ταν κι άλλες... Ανάσα, πάντως,...

Ο «τιμωρός» των πολιτών, ή πως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκατό ευρώ μείωση στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους θέλοντας να τους...

Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Του Κώστα Παππά Η φράση ήξεις αφήξεις στον καθημερινό λόγο αναφέρεται σε κάποιον που δεν...

Νέα μέτρα – Πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών αν δεν εμβολιαστούν

Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε...