Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Τα φάρμακα για πονοκέφαλο έχουν υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών

Advertisement

Αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν μετά την χθεσινή ανακοίνωση της AstraZeneca δήλωσε, ότι αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Για το εν λόγω ζήτημα μίλησαν οι ειδικοί Γκίκας Μαγιορκίνης και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, οι οποίοι είναι απόλυτα καθησυχαστικοί, αναφέροντας ότι δε διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο υγείας, όσοι έχουν εμβολιαστεί με το σχετιζόμενο με το εμβόλιο AstraZeneca και δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι το εμβόλιο αποσύρεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους. Είπε ότι το εμβόλιο δεν κατασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον, αφού αντικαταστάθηκε από επικαιροποιημένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές.

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα, με την AstraZeneca να παραδέχεται σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS». Ωστόσο, η Astrazeneca επέμεινε ότι η απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου δεν συνδέεται με τη δικαστική υπόθεση ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS και πρόσθεσε ότι η χρονική συγκυρία, ήταν καθαρή σύμπτωση.

Σε δήλωσή της η εταιρεία ανέφερε: «Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της πανδημίας παγκοσμίως. Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον. Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να δρομολογήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας του Vaxzevria εντός της Ευρώπης. Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε ότι πράγματι πρόκειται για μια παρενέργεια, για την οποία το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο περισσότερο από δύο χρόνια.

Μάλιστα, όπως είπε, στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία μέσα στις πρώτες 30 μέρες χορήγησης του εμβολίου, τα οποία ωστόσο δεν ξεπερνούσαν τα 10.

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε επισημαίνοντας: «Πρόκειται για το εμβόλιο που είχε παρασκευάσει η Οξφόρδη αν θυμάστε, και η εταιρία εκείνη ανέλαβε απλώς τη διακίνησή του σε τιμή κόστους, χωρίς δηλαδή κέρδος. Είχε προτιμηθεί διότι δεν χρειαζόταν κατάψυξη στους -80ο C όπως τα m-RNA εμβόλια, και άρα μπορούσε να διανεμηθεί ευκολότερα και φθηνότερα. Ακριβώς επειδή αποτέλεσε προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν, δεν προγραμματίστηκε ποτέ η επικαιροποίησή του για τα επόμενα στελέχη του ιού και έτσι πλέον δεν είναι αποτελεσματικό».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement