Πώς «βλέπουν» οι καταναλωτές το προσεχές 12μηνο

ΑΓΟΡΑ

Advertisement

Οι Έλληνες καταναλωτές παρέμειναν οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ τον Μάρτιο, παρότι σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αισθητά βελτιωμένη είναι η πρόθεσή τους για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τα οποία οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προηγούμενους 12 μήνες κλιμακώνονται οριακά τον Μάρτιο στις -53,1 μονάδες (έναντι 52,3). Σχεδόν 7 στα νοικοκυριά εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης ενώ μόλις το 3% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση.

Ελαφρώς πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζονται οι προσδοκίες τους για τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα για τους επόμενους 12 μήνες το 57% των καταναλωτών (έναντι 60% τον Φεβρουάριο) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 9% προβλέπει μικρή βελτίωση. Αντίστοιχα λίγο πιο αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο παρουσίασε μικρή υποχώρηση τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις -42,3 (από –44,6) μονάδες. Το 59% (από 61%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 19% (από 21%) το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Σημαντικές αγορές και αποταμίευση

Την ίδια στιγμή αισθητά ενισχυμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα είναι η πρόθεση τους για σημαντικές αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) τους προσεχείς 12 μήνες. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -40,9 (από -46,3) μονάδες. Παράλληλα το 49% (από 56%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ σταθερά το 4% αναμένει το αντίθετο. Βελτιωμένος εμφανίστηκε και ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση καθώς διαμορφώθηκε στις –66,6 μονάδες (από -72,3). Το 84% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 15% (από 13%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

iobe.jpg

 

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των τιμών τους προσεχείς μήνες, ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών, αποκλιμακώθηκε έντονα τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις +23,0 μονάδες, έναντι +32,1 μονάδων τον Φεβρουάριο. Το 52% (από 57%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 16% (από 16%) αναμένει σταθερότητα.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement