25.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 | 04:54:01πμ
Αρχική Κοινωνια Spiegel: Εκατοντάδες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα λέει η Ύπατη Αρμοστεία

Spiegel: Εκατοντάδες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα λέει η Ύπατη Αρμοστεία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις παραβιάσεις του νόμου που γίνονται στο Αιγαίο. Όπως είπε στο γερμανικό Spiegel, η εκπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα, Mireille Girard, από τις αρχές του περασμένου έτους έχουν καταγραφεί «αρκετές εκατοντάδες περιστατικά» πιθανών επαναπροωθήσεων.

Η Υ.Α. έχει παραδώσει τις σχετικές πληροφορίες στις ελληνικές αρχές. Σε όλες τις περιπτώσεις, η Υπηρεσία του ΟΗΕ είχε τις δικές της πληροφορίες, ενδεικτικές παράνομων προωθήσεων σε ξηρά και θάλασσα.

«Περιμένουμε από τις αρχές να ερευνήσουν αυτά τα περιστατικά» είπε η Girard τονίζοντας ότι «δέχεται επίθεση το δικαίωμα στο άσυλο στην Ευρώπη».

Το Spiegel –σημειώνοντας ότι και η Frontex έχει εμπλακεί σε αυτές τις επαναναπροωθήσεις, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο– αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές σπρώχνουν πίσω στη θάλασσα, πρόσφυγες που ήδη έχουν φτάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Υ.Α. έχει καταγράψει ένα τέτοιο περιστατικό στις 17 Φεβρουαρίου, όταν έφτασαν στη Λέσβο 13 αιτούντες άσυλο. Όπως είπε στο περιοδικό η Girard, ντόπιοι ενημέρωσαν την Υ.Α. η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές. Η Ελληνική Αστυνομία –αναφέρεται στο ρεπορτάζ– οδήγησε τους πρόσφυγες σε κοντέινερ, σε ένα στρατόπεδο καραντίνας στα βόεια του νησιού.

Μετά, άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έφτασαν στο σημείο, οδήγησαν τους πρόσφυγες (μεταξύ αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά) στην ακτή, τους έβαλαν σε φουσκωτή βάρκα, χωρίς μηχανή, και τους έσπρωξαν πίσω στη θάλασσα. Όλοι σώθηκαν αργότερα από την τουρκική ακτοφυλακή.

Η Υ.Α. προέβη σε αναπαράσταση του συμβάντος με κάθε λεπτομέρεια και προχώρησε σε συνεντεύξεις με μάρτυρες και επιζώντες. Όπως είπε η Girard, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στη Λέσβο και παράνομα επέστρεψαν στην Τουρκία. «Αυτό το περιστατικό πρέπει να ερευνηθεί και να υπάρχουν συνέπειες», τόνισε.

Οι βίαιες ενέργειες που καταγράφονται μερικές φορές, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Υ.Α., αναγκάζουν συχνά τους πρόσφυγες να κρύβονται από τις αρχές. «Οι αιτούντες άσυλο φέρουν ήδη ψυχολογικά τραύματα και εάν ασκείται βία εναντίον τους ξανά στην Ευρώπη, η κατάστασή τους επιδεινώνεται. Ειδικά τα παιδιά, αγωνίζονται να το ξεπεράσουν επί χρόνια».

πηγή:efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Γλυφάδα του 19ου αιώνα: Όταν η Αττική Ριβιέρα ήταν τσιφλίκι και βοσκοτόπι

Λίγες «αποδράσεις» εντός του αστικού ιστού της Αττικής προσεγγίζουν σε ομορφιά έναν περίπατο στη Γλυφάδα.

Κωνσταντάτος – Ελληνικό: «Ξεκινούν τα έργα τον Σεπτέμβρη»

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος μιλά για την ιστορία του δήμου, τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους...

Δήμος Γλυφάδας: Σε τροχιά υλοποίησης η εμβληματική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Στην ελίτ πλευρά της Αττικής, απαιτούνται μεγάλα οράματα και στόχοι για το κοινό καλό που ξεπερνά τα στενά όρια του Δήμου....

Δίκη στο ΣτΕ για τις πορείες

Με τη διαδικασία της πρότυπης (πιλοτικής) δίκης διεξάγεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η δίκη για την προσφυγή 46 πολιτών της Θεσσαλονίκης...