Το παιδί θαύμα της πληροφορικής γίνεται σαράντα ετών!

Mark Zuckerberg

Advertisement

 

Επιμέλεια Γιάννης Ελευθερίου

 

Eίναι ένα από τα παιδιά-θαύματα της πληροφορικής και δημιουργός του facebook, του πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους, με περιουσία που ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια, ενώ έχει αναπτύξει ένα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, μαζί με τη σύζυγό του, την παιδίατρο Πρισίλα Τσαν.

Ο λόγος για τον Μαρκ Έλιοτ Ζάκερμπεργκ γνωστό και ως Ζούκερμπεργκ που γεννήθηκε σαν σήμερα 14 Μαΐου 1984 δηλαδή πριν ακριβώς σαράντα χρόνια.

Αναλυτικότερα, ο Μαρκ Έλιοτ Ζάκερμπεργκ (αγγλικά: Mark Elliot Zuckerberg, 14 Μαΐου 1984) είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής προγραμματιστής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, γνωστός για τη δημιουργία του Facebook μαζί με τους Εντουάρντο Σάβεριν, Ντάστιν Μόσκοβιτς και Κρις Χιούζ, συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Είναι δισεκατομμυριούχος, καθώς κατέχει το 28% των μετοχών του Facebook, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου το 2017, με περιουσία που ανέρχεται στα 128 δισεκατομμύρια δολάρια (2022).

Το παιδί θαύμα της πληροφορικής γίνεται σαράντα ετών!
Το παιδί θαύμα της πληροφορικής γίνεται σαράντα ετών!

Βιογραφία

   Σύμφωνα με τη Wikipedia.gr ο Μαρκ Έλλιοτ Ζάκερμπεργκ γεννήθηκε στο Ουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης. Άρχισε να προγραμματίζει ενώ ήταν στο Γυμνάσιο. Ο Ζάκερμπεργκ προσελκύστηκε από εταιρίες όπως η Microsoft και η AOL, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ και εισήχθη στο προπτυχιακό κολέγιο. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook στις 4 Φεβρουαρίου 2004 και προοριζόταν αρχικά για χρήση μόνο από φοιτητές του Χάρβαρντ. Πρώτοι χρήστες του Facebook ήταν, εκτός από τον ίδιο τον ιδρυτή του, ο Κρις Χιούζ (συγκάτοικος του κυρίου Ζάκερμπεργκ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Ντάστιν Μόσκοβιτς (συγκάτοικος του κυρίου Ζάκερμπεργκ στις σπουδές του Χάρβαρντ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Arie Hasit (ο πρώτος μη ιδρυτής που άνοιξε λογαριασμό και φίλος με τον κύριο Κρις Χιούζ) και ο Marcel Laverdet (πιθανόν ο πρώτος μη φοιτητής της σχολής του Χάρβαρντ που όμως ήταν φίλος με τους πρώτες χρήστες). Όταν συνειδητοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κάτι μεγάλο αποφάσισε να φύγει από το Χάρβαρντ στη μέση των σπουδών του ώστε ν’ ασχοληθεί με αυτό. Όπως είπε και ο ίδιος: “Είχα χρειαστεί περίπου πέντε λεπτά για να αποφασίσω ότι έπρεπε να φύγω”.

Με τη σύζυγό του, την παιδίατρο Πρισίλα Τσαν
Με τη σύζυγό του, την παιδίατρο Πρισίλα Τσαν

Ύστερα μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Facebook. Ίσως η σημαντικότερη απόφαση της καριέρας του ήταν η άρνησή του να πουλήσει το Facebook στη Yahoo για το εξωφρενικό ποσό των 1 δισ. δολαρίων. Σήμερα η εταιρία αξίζει περισσότερο από 500 δισ. δολάρια. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι ένας από τους νεαρότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Στις 21 Ιουλίου 2010, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια. Σήμερα το Facebook αριθμεί πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες.

Απεικονίσεις του σε Έργα

  Το Κοινωνικό Δίκτυο: Στην ταινία αυτήν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ απεικονίστηκε από τον Τζέσι Άιζενμπεργκ και περιγράφει τα πρώτα έτη της ιστοσελίδας του Facebook. Για την απεικόνιση και την ερμηνεία του ο Τζέσι Άιζενμπεργκ προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement