Το ‘’επιτελικό κράτος’’ Μητσοτάκη, έκανε την Τουρκία ‘’προστάτη’’ των κατοίκων του Καστελόριζου

kastelorizo

Advertisement

Ο τραυματισμός του 4χρονου που διέλυσε το πρωθυπουργικό αφήγημα

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

giannis vasilakopoulos 5

Το πανέμορφο Καστελόριζο, το αδιαπραγμάτευτο Άγιο Δισκοπότηρο, της Ελληνικής εσχατιάς είναι πλέον και… επισήμως το νέο θύμα της ανικανότητας, της ανυπαρξίας και των αβλεψιών του ψευδο- επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη που επικύρωσε πια με… βούλες κι επισημότητες ότι αδυνατεί πλήρως να προστατεύσει, ακόμη και την υγεία των συμπολιτών μας εκεί λόγω των πλημμελών υποδομών για τις οποίες έχει αδιαφορήσει εντελώς στο Αιγαιοπελαγίτικο διαμάντι. Κι όλα αυτά δεν είναι καταγγελτικός βερμπαλισμός, αλλά για μια ακόμη φορά συνιστούν την προέκταση ενός γεγονότος που η εξέλιξη του, έδωσε σε κρίσιμους καιρούς, ‘’πάτημα’’ στην Τουρκία, ‘’εμπλούτισε’’ το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της Τουρκίας και οιονεί, διεύρυνε τις δυνατότητες παρέμβασης της στα τεκταινόμενα στο ακριτικό μας νησί.

Ένα 4χρονο αγοράκι χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Τουρκία από το Καστελόριζο, όταν το χεράκι του μάγκωσε σε πόρτα και χρειάστηκε άμεση ιατρική φροντίδα. Ο μικρός μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια γιατρού του Πολυδύναμου Ιατρείου να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο Ρόδου για να εγκριθεί αεροδιακομιδή με το ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε με σκάφος στο Κας και από εκεί χρειάστηκε να μεταβεί στην Αττάλεια όπου υπεβλήθη σε επέμβαση καθώς είχε σοβαρό τραύμα στο δάχτυλο και επέστρεψε στο Καστελόριζο το απόγευμα της ίδιας μέρας . Οι σοβαρές διαχρονικές ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών, αναδείχθηκαν και πάλι με αφορμή τον τραυματισμό του 4χρονου αγοριού στο Καστελόριζο το οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί με σκάφος στην Τουρκία αφού δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το ΕΚΑΒ -λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό σύστημα του νοσοκομείου Ρόδου όπως έγινε γνωστό αργότερα.

Όλα αυτά, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, συνιστούν όχι μόνο κονιορτοποίηση της τεράστιας φούσκας του ‘’επιτελικού κράτους’’ του κ. Μητσοτάκη, αλλά μια ταπεινωτική στρατηγική ήττα της χώρας – κι ας λένε κάποιοι επαΐοντες, ότι αυτά είναι χρονίζοντα θέματα ‘’χαμηλής πολιτικής’’ – με την οποία τη ‘’φόρτωσε’’ το απερχόμενο καθεστώς.

Ας εστιάσουμε τώρα σε δυο ουσιαστικές λεπτομέρειες της ιστορίας : Ο μικρός τραυματίας που χρειάστηκε νοσηλεία και τα ανύπαρκτα τηλέφωνα στη Ρόδο, τον έστειλαν στην Τουρκία δεν έλαβε ιατρική φροντίδα σε κάποια … μεγαλούπολη της γείτονος. Η Κας (τουρκικά: Kaş) ή Αντίφιλο ή Αντίφελλος στα ελληνικά είναι κωμόπολη της επαρχίας της Αττάλειας, στην νότιο Τουρκία. Έχει 58 χιλιάδες κατοίκους – περίπου δηλαδή τον πληθυσμό της Καβάλας- και είναι χτισμένη στα παράλια της λεγόμενης Τουρκικής Ριβιέρας, στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με το τουρισμό, αλλά και με την αλιεία και τη γεωργία. Απέχει 190 χιλιόμετρα οδικώς από την Αττάλεια και είναι απέναντι και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο.

Οι κάλπες στην Τουρκία στήνονται μια εβδομάδα πριν από τις δικές μας. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα ο αδύναμος πλέον Ερντογάν, αποκαθηλώνεται. Οι σκληροί Κεμαλιστές δεν είναι το ίδιο άνευροι. Κι ο Κιλιτσντάρογλου δεν είχε ποτέ καλές διαθέσεις για διάλογο ούτε έκρυψε την απειλητική του πρόθεση για τα νησιά μας και τη Θράκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι κάνει για αυτά. Έχει αφήσει αθωράκιστους τους πολίτες των ακριτικών μας νησιών, ακόμα και ως προς τα στοιχειώδη – τους στέλνει στην Τουρκία, ακόμη και για απλούς τραυματισμούς. Την ίδια ώρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός βλέποντας πρώτη φορά ξεκάθαρο το φάσμα της ήττας βάζει τάχα ‘’αριστερό προσωπείο’’ και εξαγγέλλει ‘’ενίσχυση’’ του ΕΣΥ που ο ίδιος και οι ‘’ακατάλληλοι πρός πολιτική βρώσιν’’ υπουργοί υγείας του αποσάρθρωσαν εκ θεμελίων. Θυμίζουμε ονόματα : Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας και Θάνος Πλεύρης- κομμάτια όλοι τους ενός … ‘’επιτελικού κράτους’’ που άφησε το ακριτικό Καστελόριζο γυμνό από υποδομές και την κοσμαγάπητη Ρόδο αδύναμη να νοσηλεύσει απλά περιστατικά που πάνε να βρουν γιατρειά στην Τουρκία.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement