Ομόφυλος ή ομοφυλόφιλος; Ο Καθηγητής Χαραλαμπάκης απαντά στο nofakenews

χαραλαμπάκης

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Το θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Επειδή λοιπόν ακόμα δεν γνωρίζουμε τί ακριβώς θα κατατεθεί στη Βουλή και επειδή “αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις” σκεφτήκαμε τουλάχιστον να αναφερθούμε σε κάποιους όρους της επικαιρότητας , ώστε να γνωρίζουμε τουλάχιστον να τους χρησιμοποιούμαι σωστά. Το nofakenews.gr επικοινώνησε λοιπόν με τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη για να διασαφηνίσει όσα επιδέχονται επεξηγήσεων.

Ο γνωστός Καθηγητής αναφερόμενος στο δίλημμα ομόφυλος ή ομοφυλόφιλος απάντησε τα εξής: ” Στα αρχαία ελληνικά υπάρχει η λέξη ομόφυλος που αναφέρεται στον άνθρωπο του ιδίου φύλου. Μέσα από τη διαδικασία της απλολογίας λοιπόν χρησιμοποιούμε την συγκεκριμένη λέξη. Το ορθότερο όμως θα ήταν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ομοφυλόφιλος. Λέμε αποστρατικοποίηση για να μην πούμε το ορθότερο αποστρατιωτικοποίηση εξ΄ αιτίας της απλολογίας. Λέμε πετροδόλαρα, αλλά εννοούμαι πετρελαιοδόλαρια που είναι το ορθό. Δεν υπάρχουν χρήματα από πέτρες”.

image 102

Στο δίλημμα τεκνοθεσία ή υιοθεσία ο Καθηγητής απάντησε: ” Έχω πει και στο παρελθόν οτι είναι γελοίο να χρησιμοποιούμε τον όρο υιοθεσία όταν μιλάμε για κορίτσια, δεν υπάρχουν αυτά. Σε ότι αφορά την τεκνοθεσία αναφερόμαστε σε έναν ξεκάθαρα νομικό όρο , ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα δύο φύλα, από τη λέξη τέκνα”.

Τέλος ο Καθηγητής Χαραλαμπάκης μίλησε για τον όρο ομοφοβικός σημειώνοντας: “Χρησιμοποιούμε σωστά αυτή τη λέξη, γιατί δεν θα πρέπει να μισούμε κανένα άνθρωπο. Η λέξη αναφέρεται στο παρελθόν και μέσα αν θέλετε και από τη χριστιανική παράδοση σε ανάλογες περιπτώσεις οι χριστιανοί δεν μισούσαν τους ομοφυλόφιλους, αλλά τους φοβόντουσαν. Είναι ένας όρος που είναι καλύτερο που παραμένει γιατί ο Χριστιανός δεν μπορεί να μισεί κάποιον, μπορεί ίσως να φοβάται κάτι , όχι όμως να μισεί”.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement