Κομισιόν: Στο 1,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023

Advertisement

Στο 1,2% «βλέπει» το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος η Κομισιόν, έναντι 1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της, ενώ χαμηλότερα (στο 4,5% από 6%) τοποθετεί τον πήχη του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2024 η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,2% και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,4%.

Για το τρέχον έτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι βασικός οδηγός ανάπτυξης θα είναι η σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού οι ιδιωτικές επενδύσεις από εταιρείες θα επιβραδυνθούν λόγω της περιοριστικής (σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών) νομισματικής πολιτικής και της ανόδου των επιτοκίων. Επίσης, εκφράζει αμφιβολίες και για την πορεία του τουρισμού καθώς περιμένει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση και εκφράζει ανησυχία για την τροφοδότηση του πληθωρισμού από τη νέα αύξηση του κατώτερου μισθού που έχει προαναγγελθεί για τον Απρίλιο.

Για το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει τελικώς το 5,5% από 6% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο. Για τον πληθωρισμό (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) σημειώνει ότι «έκλεισε» στο 9,3% το 12μηνο του 2022.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει για την ανάπτυξη της περυσινής χρονιάς ότι επιβραδύνθηκε το β’ εξάμηνο λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού κυρίως στα καύσιμα αλλά και στα τρόφιμα. Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά της ενεργειακής κρίσης αλλά και η απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται ότι κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος από την απώλεια εισοδήματος των νοικοκυριών.

Για φέτος εκτιμά ότι η μείωση του ποσοστού αύξησης του πληθωρισμού αναμένεται σταδιακά να περιορίσει το βάρος στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και να ωφελήσει την ιδιωτική κατανάλωση. Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να παραμείνει ο βασικός οδηγός για την διεύρυνση των επενδύσεων, εν μέρει αντισταθμίζοντας την αδυναμία εταιρικών επενδύσεων εξαιτίας της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, στις χειμερινές προβλέψεις η Κομισιόν τριπλασιάζει την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη την οποία τοποθετεί τώρα στο 0,9% για φέτος και στο 1,5% για το 2024.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement