Σε πασχαλινούς ρυθμούς μπαίνει η αγορά

feb337f4 pasxalino trpezi

Advertisement

Δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, η αγορά μπαίνει σιγά σιγά σε εορταστικούς ρυθμούς ενώ πρεμιέρα κάνουν, αύριο, Δευτέρα το «Καλάθι του Νονού» και την προσεχή Τετάρτη το «Καλάθι του Πάσχα».

 

Η ακρίβεια στα τρόφιμα, παραμένει ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές, παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης σε κάποιες κατηγορίες τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, κατά την πασχαλινή περίοδο, κρίθηκε απαραίτητη και φέτος η δημιουργία των δύο εποχικών «καλαθιών» που εφαρμόστηκαν και πέρσι, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα παιχνιδιών, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές σε προϊόντα με αυξημένη ζήτηση. Όπως, στα τρόφιμα που γεμίζουν το πασχαλινό τραπέζι αλλά και στα δώρα που αγοράζουν οι νονοί για τα βαφτιστήρια τους, λαμπάδες, παιχνίδια, σοκολατένια αυγά κτλ.

«Ναι μεν καταγράφεται αποπληθωρισμός, που σημαίνει ότι τα μέτρα της ελληνικής πολιτείας σιγά σιγά αποδίδουν, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι να δούμε τις τιμές στα ράφια να σταθεροποιούνται συνολικά και να αποκλιμακώνονται» επεσήμανε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Μάρτιο του 2024 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «έτρεξε» με 5,3% σε ετήσια βάση ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε μείωση της τάξεως του 1,1%. Στην άνοδο σε σύγκριση με πέρσι οδηγούν οι αυξήσεις, κατά κύριο λόγο, σε ελαιόλαδο κατά 67,2%, φρούτα 12,7%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων κατά 11,4%, ψάρια 5,7%, ζάχαρη-σοκολάτες κτλ, 4,7%, λαχανικά 4,1% και κρέας 3%. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά κατά -1,2%, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού
«Θέλουμε στο πασχαλινό καλάθι, οι τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα ή και χαμηλότερες» υπογράμμισε πρόσφατα ο κ. Σκρέκας ενώ συγκεκριμένα για το αρνί, επανέλαβε, πως στόχος είναι στο «καλάθι» να πωλείται έως 10 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζεται ότι το «πασχαλινό καλάθι» περιέχει, όπως και πέρσι, αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα ενώ πολλά από τα υπόλοιπα τρόφιμα που το «γεμίζουν» βρίσκονται στο «σταθερό» καλάθι του νοικοκυριού.

Το συνολικό κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού θα εξαρτηθεί βεβαίως από τις αγορές που θα επιλέξουν να κάνουν οι καταναλωτές, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι παραπάνω αυξήσεις, οι οποίες σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, συνεχίζονται.

Προσδοκίες για τόνωση της κίνησης στο λιανεμπόριο
Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες στον κλάδο του λιανεμπορίου «ποντάρουν» από την πλευρά τους στην πασχαλινή κίνηση για τόνωση των εσόδων τους, έπειτα ένα πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά το οποίο η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως υποτονική. Από την Πέμπτη 25 Απριλίου ξεκινά και επισήμως το εορταστικό ωράριο με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο στην Αθήνα από τις 09:00 – 21:00 ενώ τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή των Βαΐων στις 28 Απριλίου, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

«Μετά τα τεκμηριωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τα οποία καταγράφουν πτώση 3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 για τα μικρά καταστήματα που λειτουργούν με απλογραφικά βιβλία και ύστερα από τρεις δύσκολους μήνες στο ξεκίνημα του 2024, εύχομαι και ελπίζω τούτη η εορταστική περίοδος να σημάνει την απαρχή της αύξησης της αγοραστικής κίνησης» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφουνης. «Μια αύξηση που αναμένουμε και ευχόμαστε να επιτευχθεί όχι μόνο στις περιοχές που καταγράφουν μεγάλη τουριστική κίνηση, αλλά και στις συνοικιακές αγορές οι οποίες πρέπει να στηριχθούν από την τοπική κοινωνία» πρόσθεσε.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement