“Στο χείλος του γκρεμού” Ιράν-Ισραήλ

“Στο χείλος του γκρεμού” Ιράν-Ισραήλ

Advertisement

Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις βαίνουν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, μετά το ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά “Φρουρών της Επανάστασης”, ανάμεσα τους και δυο υψηλόβαθμα στελέχη των ειδικών δυνάμεων. Η Τεχεράνη απειλεί με αποφασιστικό πλήγμα κατά του Ισραήλ, ως αντίποινα, και όλοι πλέον φοβούνται τα χειρότερα για την εξέλιξη στην εμπόλεμη κατάσταση.

Και αυτή η ενέργεια δείχνει πως ο Νετανιάχου δρα χωρίς να υπολογίζει κανέναν, ούτε καν την Ουάσιγκτον. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ήταν η απευθείας ενημέρωση της Τεχεράνης από τις ΗΠΑ πως δεν είχαν καμία ανάμιξη και ούτε γνώριζαν την ισραηλινή αεροπορική επιχείρηση με τα ισραηλινικά F-16, πύραυλοι των οποίων έπληξαν παράρτημα της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό. Κι αυτό προοιωνίζει χειρότερες καταστάσεις σε μια εύφλεκτη περιοχή και ανάμεσα σε δυο κράτη που είναι σε ακήρυχτο πόλεμο σχεδόν 50 χρόνια!

Πολεμώντας δια αντιπροσώπων μισό αιώνα

Μέχρι και την επανάσταση του1979, η Περσία των Παχλαβί με το Ισραήλ είχαν άριστες σχέσεις και συνεργάζονταν σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας έναντι των αράβων γειτόνων τους. Η Τεχεράνη του Σάχη είχε συμβάλλει και στην αφύπνιση του Ισραήλ κατά τους αραβοισραηλινούς πολέμους, ιδίως σε αυτόν του 1967.

Με την επανάσταση των αγιατολάχ και την εγκαθίδρυση της ισλαμικής δημοκρατίας τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Το Ισραήλ έγινε ο “διάβολος επί γης”, ο “καρκίνος που πρέπει να ξεριζωθεί” και “το κράτος των Σιωνιστών που πρέπει να σβήσει” για τους Ιρανούς, που φρόντισαν με κάθε τρόπο να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση μαζί τους. Η Τεχεράνη συνασπίστηκε με αρκετά αραβικά κράτη των σουνιτών που κυριαρχούν στη Μέση Ανατολή, και έγινε η βασική πηγή έκφρασης για τους Σιίτες, υποστηρίζοντας τις οργανώσεις σε Παλαιστίνη και Λίβανο. Το Ιράν εκπαίδευσε και εξόπλισε τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982 και συνέχισε να υποστηρίζει τις σιιτικές πολιτοφυλακές καθ’ όλη τη διάρκεια της ισραηλινής κατοχής του Νότιου Λιβάνου

Με παραστατιωτικά τμήματα σε Υεμένη, Συρία, Ιράκ και τα μέλη της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, οι Φρουροί της Επανάστασης συναπαρτίζουν τον “άξονα της αντίστασης πολεμώντας ΗΠΑ και Ισραήλ σε όλη την Μέση Ανατολή. Βέβαια, ο επίσημος ιρανικός στρατός, θεωρητικά, δεν μετέχει στην ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Πότε έφτασαν κοντά στον πόλεμο

Κάθε φορά που ανέβαινε η ένταση στον Λίβανο, στην Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη, αυξάνονταν και οι πιθανότητες για πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Τεχεράνη. Ιδίως μετά την αναβάθμιση του Ιράν σε περιφερειακή δύναμη, τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα αλλά και το πυρηνικό οπλοστάσιο του, οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας για έναν γενικευμένο πόλεμο έγιναν εντονότεροι. Μετά το 2000, τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις, που ανέβηκε η θερμοκρασία στη Λωρίδα της Γάζα, το 2006 όταν το Ισραήλ εγκαινίασε τις εχθροπραξίες με τη Χαμάς, το 2012 αλλά και το 2021 μετά τα παλαιστινιακά χτυπήματα σε ισραηλινές πόλεις.
Ο τωρινός πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς που κρατά ήδη επτά μήνες, είναι το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ των σχέσεων Τελ Αβίβ-Τεχεράνης. Και κρίνοντας από το τελευταίο χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, και οι δυο πλευρές φαίνονται αποφασισμένες να το φτάσουν στα άκρα.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement