Α/Τ Βέλος: Θα “δέσει” μόνιμα στη Θεσσαλονίκη;

Velos D16

Advertisement

Μια σοβαρή προσπάθεια είναι σε εξέλιξη ώστε να “δέσει” μόνιμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος, ένα από τα εν πλω μνημεία του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Α/Τ Βέλος έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή σελίδα στις δέλτους της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Εντάχθηκε στον στόλο του ΠΝ το 1959 ως “μέρος” της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στη χώρα μας. Το 1973 με κυβερνήτη τον Ν. Παππά, κι ενώ συμμετείχε σε νατοϊκή άσκηση, στασίασε, αποσπάστηκε από τον συμμαχικό στόλο και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας. Εκεί οι έξι αξιωματικοί και οι 26 υπαξιωματικοί του με επικεφαλής τον κυβερνήτη του πλοίου ζήτησαν πολιτικό άσυλο, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους στο ΝΑΤΟ για το χουντικό καθεστώς στην Ελλάδα και τον αντιδικτατορικό αγώνα που κέρδιζε έδαφος και στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

800px Αντιτορπιλικό Βέλος 3

Ωστόσο, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο, το ιστορικό πλοίο και το πλήρωμα του δήλωσαν “παρών” στην άμυνα της Μεγαλονήσου. Παροπλίστηκε το 1991 και τρία χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα. Το 2002 καθελκύστηκε στο Παλαιό Φάληρο με μόνιμο αγκυροβόλι το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, δίπλα στο θωρηκτό Αβέρωφ.

Αγκαλιάστηκε” από τη Θεσσαλονίκη

Το Α/Τ Βέλος βρίσκεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, και από την πρώτη στιγμή “αγκαλιάστηκε” από τους Βορειοελλαδίτες και έγινε πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Ήδη γίνονται κινήσεις προκειμένου το ιστορικό πλοίο να “δέσει” μόνιμα στον Θερμαϊκό. «Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, με ζωηρό ενδιαφέρον για τη συνολική ανάπτυξη και πρόοδο της περιοχής, θεωρούμε επιβεβλημένη την παραμονή του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Α/Τ ΒΕΛΟΣ, στη Θεσσαλονίκη, σε ασφαλές μέρος στην προκυμαία της πόλης και ιδανικά, εφόσον είναι εφικτό, στην 1η προβλήτα του λιμανιού η οποία, εδώ και χρόνια, συμβάλλει στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας» σημειώνεται στην επιστολή του ΕΒΕΘ προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κώστας Γκιουλέκας συνεχίζει την πρωτοβουλία καταθέτοντας σχετικό αίτημα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια.

Vellos

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, η Θεσσαλονίκη, που πρωταγωνίστησε σε πολλά γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας, ως πρωτεύουσα της Μακεδονίας και γενικότερα του βορειοελλαδικού χώρου, δικαιούται να φιλοξενεί μονίμως ένα τέτοιο ιδιαίτερης σημασίας πλωτό μνημείο, στα ίδια νερά του Θερμαϊκού κόλπου, όπου, έναν και πλέον αιώνα πριν, ο θρυλικός, μετέπειτα Ναύαρχος Νικόλαος Βότσης, βύθισε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, το «Φετχί Μπουλέντ», λίγες ημέρες πριν από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου του 1912, κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Παράλληλα παρουσίασε και την τεράστια επισκεψιμότητα που είχε το Βέλος, τουλάχιστον 270.000 επισκέψεις πολιτών και μαθητών δεκάδων σχολείων απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που καθιστά σχεδόν επιτακτική την μόνιμη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Απ’ ότι φαίνεται το αίτημα του κ. Γκιουλέκα και ολόκληρης της πόλης εξετάζεται θετικά από το Πεντάγωνο και μπορεί να έχει αίσιο τέλος, με δεδομένο, σε μια τέτοια περίπτωση, ότι το ιστορικό πλοίο θα έχει και το αγκυροβόλι που του αρμόζει. Όπως σημειώνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στη σχετική έρευνα που έγινε υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς μόνιμου ελλιμενισμού του πλοίου στην Θεσσαλονίκη, ώστε το πλωτό μουσείο να μην “λαβωθεί” από την κακοκαιρία, όπως συνέβη το τέλος του περασμένου έτους.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement