Άγκυρα-Τίρανα-Σκόπια: Το “τρίγωνο του Διαβόλου” για Μητσοτάκη

mitsotakis 1 e1690791646278

Advertisement

Του Γιάννη Κορωναίου

Αντιμέτωπος με διάφορα περιστατικά που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας, και μάλιστα ενόψει των Ευρωεκλογών, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε διάστημα μερικών ημερών, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέχεια της Διακήρυξης των Αθηνών, επισκέπτεται την Αθήνα ο Έντι Ράμα, όχι όμως για διμερείς συναντήσεις αλλά στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, και η Βόρεια Μακεδονία εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βουλή, με το VMRO να καλπάζει.

Για το Μαξίμου και τη Βασ. Σοφίας θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές οι συνθήκες, πιο ευνοϊκές, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στα Βαλκάνια. Ωστόσο, στην πολιτική, και τη διπλωματία, τα πάντα είναι ευμετάβλητα. Τώρα ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν σε “κακό φεγγάρι”, να ανεχθεί τον Ράμα να πραγματοποιεί συναντήσεις με ομοεθνείς του που κατοικούν στη χώρα μας και τους ακραίους του VMRO να αλλάζουν άρδην πολιτική τόσο πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και στις σχέσεις με την Αθήνα.

Η αδιάλλακτη Τουρκία επαναπροσεγγίζει την Ευρώπη

Η μετατροπή ενός ακόμα εμβληματικού ιερού ναού της Πόλης, της Μονής της Χώρας, σε τζαμί είναι το “κερασάκι στην τούρτα” της αδιαλλαξίας από πλευράς Άγκυρας σχετικά με το πως βλέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η μεγάλη ναυτική άσκηση Θαλασσόλυκος, που είχε ακυρωθεί από πλευράς Τουρκίας το 2023 για να μη χαλάσει το θετικό μομέντουμ στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, διεξάγεται τώρα, μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Είχαν προηγηθεί, βέβαια, η επιθετική αντίδραση των Τούρκων στις εξαγγελίες για τη δημιουργία θαλασσίων πάρκων στο Ιόνιο και τις Κυκλάδες, η επαναφορά της “Γαλάζιας Πατρίδας” στο προσκήνιο, ως επιπρόσθετη ύλη στο μάθημα ιστορίας στα τουρκικά σχολεία, το ανέβασμα των τόνων στο Κυπριακό και το πρόγραμμα περαιτέρω ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με δεδομένα πως οι γείτονες “επιταχύνουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα τους γι’ αυτό πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις”, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, και τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο, ο καθένας μπορεί να διερωτηθεί για ποιον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Άγκυρα την επόμενη Δευτέρα για να συνομιλήσει με τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

erdogan mitsotakis

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος ρίχνει “γέφυρες φιλίας” λέγοντας στο υπουργικό συμβούλιο του πως θέλει να διευρύνει τον κύκλο των φίλων της χώρας του και επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την Ευρώπη. Αλλά πάντα με τους δικούς του όρους. “Η Τουρκία είναι πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, εφόσον τηρούνται οι Αρχές του Δικαίου και του Pacta Sunt Servanda (οι συμφωνίες επιβάλλεται να τηρούνται). Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση και να σταματήσει να αποκλείει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι η μόνη διέξοδος από τη διελκυστίνδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη εξαιτίας του ανταγωνισμού των δυνάμεων στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης. Όσο πιο γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δουν και αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα είναι για αυτούς” ήταν η σχετική αποστροφή. Το γνωστό επιτήδειο “παιχνίδι” της Άγκυρας που της επιτρέπει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Μόσχα και να προβάλλει ως η ηγέτιδα χώρα του Ισλάμ χωρίς να φεύγει ποτέ από το άρμα της Δύσης.

Η “επίσκεψη” του προκλητικού Ράμα 

Σε αυτό το πλαίσιο θα συναντηθεί ο Κ. Μητσοτάκης με τον Ερντογάν με τις συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, να αφορούν ήσσονος σημασίας ζητήματα όπως τη συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων μέσω επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας.
Προηγουμένως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει “δεχθεί” την επίσκεψη του Αλβανού ομόλογού του στην Αθήνα, όχι για να τον συναντήσει αλλά και για μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματος του ενόψει των εκλογών στην Αλβανία στις αρχές του 2025.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Έντι Ράμα έχει πολύ παρασκήνιο και δεδομένη δυσαρέσκεια από πλευράς Μαξίμου. Κατ’ αρχάς είναι ο συμβολισμός, καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός επίλεξε να κάνει την “απόβαση” έναν χρόνο μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση Μπελέρη. Κατά δεύτερον, αφορά στη διάθεση του να αγνοήσει τις “ευγενικές παραινέσεις” να αποφύγει την επίσκεψη στην “καρδιά” της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές. Τέλος είναι ο τόπος της συγκέντρωσης αλλά και το περιεχόμενο της ομιλίας τους στους Αλβανούς οπαδούς του που διαβιούν και εργάζονται στη χώρα μας.

Οι συνεργάτες του Ράμα ζήτησαν ένα μεγάλο στάδιο ή χώρο σαν αυτούς που χρησιμοποιούν τα ελληνικά κόμματα για να πραγματοποιήσει την ομιλία του. Αρχικά προσπάθησαν να “κλείσουν” το Γαλάτσι, δεν πήραν άδεια, και απευθύνθηκαν στη διοίκηση του ΣΕΦ για κάποια από τις μεγάλες αίθουσες συγκεντρώσεων που διαθέτει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί έχουν πάρει το ΟΚ για την αίθουσα “Μ. Μερκούρη” χωρητικότητας 1000 καθήμενων και διπλάσιων ορθίων.

Για την παρουσία Ράμα έχουν εκδηλωθεί ήδη αντιδράσεις. Πρώτος ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει την εκδήλωση. “Δεν μπορεί να τον αντιμετωπίζουμε ως ηγέτη μιας χώρας που υπάρχει το αίσθημα του δικαίου, που υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ δεν υπάρχουν. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να είναι ο Μπελέρης στη φυλακή και εμείς να υποδεχόμαστε και να επιτρέπουμε στον Ράμα να μιλήσει σε ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα. Να του απαγορεύσουμε την εκδήλωση. Η δική μου θέση είναι αυτή” είπε ο έμπειρος πολιτικός.

Έρχονται με καλπασμό οι ακραίοι VMRO 

Σήμερα το βράδυ θα έρθουν και τα “μαντάτα” από τα Σκόπια, όπου η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να γυρίσει πολιτική σελίδα. Το VMRO- DPMNE, που έχει αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει προαναγγείλει ότι θα προσπαθήσει να την ανατρέψει, φέρεται να κερδίζει κατά κράτος το κυβερνητικό κόμμα των σοσιαλιστών, εκλέγοντας και Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και την πλειοψηφία στη Βουλή.

proedrikes ekloges skopia
Η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θριάμβευσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών έναντι του σημερινού προέδρου Πενταρόσκι, με “νταμπλ σκορ” και αναμένεται να επικρατήσει άνετα καθώς θα πάρει και τη συντριπτική πλειοψηφία των αλβανικών ψήφων (25% του σώματος). Αυτή η συνεργασία VMRO-αλβανικών κομμάτων θα επιβεβαιωθεί και σε επίπεδο κυβέρνησης, καθώς ο αρχηγός του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει προεξοφλήσει συμπόρευση με τα ενωμένα αλβανικά κόμματα, αφήνοντας έξω τον Αλί Αχμέτι, κυβερνητικό εταίρο των Σοσιαλιστών.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement