Ανάλυση: Γιατί το ISIS επιτέθηκε στη Ρωσία; Ο πόλεμος στη Συρία και το Αφγνιστάν

Screen Shot 2019 04 21 at 12.01.53 PM

Advertisement

Γιατί το ISIS επιτέθηκε στη Ρωσία; Στρατιωτικοί και γεωπολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι εναπομείναντες τζιχαντιστές έχουν στοχοποιήσει το καθεστώς Πούτιν και τη Ρωσία, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στους πολέμους κατά του Ισλάμ και ασκεί πολιτική σε βάρος των μουσουλμάνων στο εσωτερικό της χώρας του και όσα κράτη επηρεάζει .

Το αραβικό Al Jazeera έχει εκτενές ρεπορτάζ που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το ISIS “χτύπησε” στην καρδιά της Ρωσίας. Η Αμίρα Χαντούν , επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα και συγγραφέας της επιθεώρησης “Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν: Στρατηγικές Συμμαχίες και Αντιπαλότητες”, δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρείται βασικός αντίπαλος του ISIS και η Μόσχα έχει γίνει το επίκεντρο του ISIS-K. «Η εμπλοκή της Ρωσίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ISIS και των παρακλαδιών του, ειδικά μέσω των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη Συρία και των προσπαθειών της να δημιουργήσει δεσμούς με τους Αφγανούς Ταλιμπάν – τον αντίπαλο του ISIS-K – σηματοδοτεί τη Ρωσία ως βασικό αντίπαλο για το ISIS/ISIS-K» σημειώνειστο Al Jazeera.

 

Αν η επίθεση στη Μόσχα «αποδοθεί οπωσδήποτε» στο ISIS-K, είπε η Τζαντούν, η ομάδα ελπίζει να κερδίσει υποστήριξη και να προωθήσει «το στόχο της να εξελιχθεί σε τρομοκρατική οργάνωση με παγκόσμια επιρροή» δείχνοντας ότι μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας. «Το ISIS Χορασάν έχει επιδείξει με συνέπεια τη φιλοδοξία του να εξελιχθεί σε μια τρομερή περιφερειακή οντότητα…. Κατευθύνοντας την επιθετικότητά του προς έθνη όπως το Ιράν και η Ρωσία, το ISIS-K όχι μόνο αντιμετωπίζει περιφερειακά μεγάλους εχθρούς του Ισλάμ, αλλά υπογραμμίζει επίσης την πολιτική και την επιχειρησιακή της εμβέλεια στην παγκόσμια σκηνή»λέει η καθηγήτρια.

Οι πρόσφατες αναμετρήσεις και η εξάρθρωση επιχείρησης από την FSB

Ο Καμπίρ Τανέχα, συνεργάτης στο πρόγραμμα Στρατηγικών Σπουδών του Observer Research Foundation –μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Νέο Δελχί της Ινδίας– είπε στο Al Jazeera ότι η Ρωσία θεωρείται από το Ισλαμικό Κράτος και τους βραχίονες του  ως «μια σταυροφορική δύναμη κατά των μουσουλμάνων». «Η Ρωσία ήταν στόχος του ISIS και όχι μόνο του ISKP (ISIS-K) από την αρχή», είπε ο Τανέχα, συγγραφέας του βιβλίου The ISIS Rill. «Το ISKP επιτέθηκε στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ το 2022 και με τους μήνες οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους για να καταστείλουν τα οικοσυστήματα υπέρ του ISIS τόσο στη Ρωσία όσο και γύρω από τα σύνορά της, ειδικά στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο», είπε.

download

Στις αρχές Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, πιο γνωστή ως FSB, δήλωσε ότι απέτρεψε ένα σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους να επιτεθεί σε συναγωγή της Μόσχας.

Ισλαμικό Κράτος και  Ρωσία έχουν τεθεί αντιμέτωποι σε πολλά  πεδία μάχης, όπως η Συρία, όπου η αεροπορική δύναμη της Μόσχας και η υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν κρίσιμες στην προσπάθεια του Σύρου ηγέτη να ανατρέψει την κατάσταση και τα κέρδη των τζιχαντιστών στα πρώτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου.

Οι ισλαμιστές βλέπουν επίσης στενές σχέσεις της Μόσχας με το Ισραήλ και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για την έχθρα που τρέφουν για τη Ρωσία. 

Η “αναγέννηση” του ISIS το τελευταίο διάστημα

Τα μεγάλα διεθνή προβλήματα, οι δυο μεγάλοι πόλεμοι σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και οι πολλές περιφερειακές εστίες έντασης έχουν τραβήξει τα φώτα της διεθνούς σκηνής.

Μακριά από την προσοχή του κόσμου, το Ισλαμικό Κράτος ανασυντάχθηκε το τελευταίο διάστημα. Η φρικώδης δύναμη, που πέτυχε μερικές σημαντικές νίκες πριν μερικά χρόνια αλλά και που είναι υπεύθυνη για κάποιες από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, αναγεννάται.

«Το ISIS-Κ στο Αφγανιστάν έχει ενισχυθεί σημαντικά… και δεν είναι μόνο το ISKP, το ISIS στις αρχικές περιοχές των επιχειρήσεων του, Συρία και Ιράκ, βλέπει επίσης κέρδη στις πολεμικές επιχειρήσεις του» σημειώνει ο Τανέχα στο αραβικό μέσο. Σήμερα, πρόσθεσε, είναι «ιδεολογικά ισχυρό, ακόμη κι αν όχι πολιτικά, τακτικά ή στρατηγικά… τόσο ισχυρό όσο στο παρελθόν». Το ερώτημα που θέτει ο ίδιος είναι«σε μια εποχή που αναβιώνει ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων και υπάρχει μεγάλη παγκόσμια γεωπολιτική αναταραχή, πως θα αντιμετωπιστεί δραστικά ο επανεμφανιζόμενος κίνδυνος». 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement