Για το Μάτι, έξι χρόνια μετά…

ΜΑΤΙ

Advertisement

 

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Γιάννης Βασιλακόπουλος

Θυμάμαι σαν να ταν χθες εκείνες τις απόκοσμες στιγμές στο Μάτι – κι ας κοντεύουν να συμπληρωθούν έξι χρόνια από την κοσμοχαλασιά.

Μού έρχονται στο μυαλό με χαρακτηριστική ακρίβεια εικόνες κι άνθρωποι… Ένα σμάρι ανθρώπων που  κυκλωνόταν από την πύρινη λαίλαπα σε στεριά και Θάλασσα, ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια. Και δεν έβρισκε.

Θυμάμαι κι άλλα… Φωνές, όχι από το πεδίο της συμφοράς, αλλά από αλλού … Πολύ μακρύτερα. Φωνές που αδιαφορώντας στην πραγματικότητα για τις ανθρώπινες ζωές, έσπευδαν να ‘’κρεμάσουν’’ στα μανταλάκια τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Όχι πως οι πολιτικοί τους αντίπαλοι  δεν είχαν ευθύνη. Αλλά, να… Στο σπίτι  του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σκοινί… Με άλλα λόγια, η κύρια ευθύνη των τότε κυβερνώντων είχε να κάνει με το ότι δεν ‘’έριξαν’’ τις πολυτελείς κατοικίες που έκλειναν τους δρόμους προς την ασφάλεια και εν τέλει τη σωτηρία. Αλλά, για να δούμε τώρα… Ποιος περιφερειάρχης, υπουργός, δήμαρχος , θα έδινε εν αιθρία τέτοια εντολή; Ειδικά, όταν γνωρίζει ότι οι κτήτορες αυτών των κατοικιών είναι προστατευόμενοι του συστήματος – ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά την εκάστοτε εποχή.

Και σήμερα, έξι χρόνια μετά την εθνική τραγωδία, βγήκε μια δικαστική απόφαση για το θέμα. Και θέριεψε η οργή. Γιατί τώρα είναι οι τότε αλαλάζοντες στο κουμάντο. Και σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι, λέει, εξαγοράσιμες…

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν… Ή, υπάρχουν ευθύνες που συγκαλύπτονται απροσχημάτιστα, ή ποτέ δεν υπήρχαν και οι αλαλάζοντες του τότε, έστησαν απλώς ένα σόου για μικροκομματικούς λόγους.

Όμως, όχι. Η οργή των πολιτών πέρα για πέρα δικαιολογημένη, δεν είναι απλώς ένα ‘’δρώμενο’’ για να συμπληρωθεί το ψηφιδωτό. Ξέρουν ότι οι έχοντες την ‘’μπαγκέτα’’ των αποφάσεων κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μείνουν αδικαίωτες οι ψυχές των πέρα για πέρα αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, όταν χρειάζεται μια αυτεπάγγελτη έφεση από μια εισαγγελέα για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο ‘’Βασίλειο της Δανιμαρκίας’’…

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement