Oι Παλαιοχριστιανοί της Κορίνθου, οι Άμις και το ενδεχόμενο αιμομιξίας

παλαιοχριστιανοί

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να ζει  η οικογένεια από την Κόρινθο  μακριά από τον πολιτισμό, μέσα σε αυτοσχέδια λαγούμια, με τα παιδιά της να μην πηγαίνουν στο σχολείο και σε συνθήκες  πολύ μακριά από αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας σήμερα.  Ο τρόπος ζωής τους θύμιζε  κατά πολύ τις πρωτοχριστιανικές  κατακόμβες , καθώς κατά δήλωσή τους με τον  τρόπο αυτό ήθελαν να μιμηθούν τον τρόπο ζωής των πρώτων Χριστιανών, οι οποίοι όμως  επέλεγαν για πολύ συγκεκριμένους ιστορικούς  λόγους αυτό τον τρόπο διαβίωσης  στα χρόνια των διωγμών, όταν οι Χριστιανοί διώκονταν από τους Ρωμαίους Αυτοκράτορες. 

Η μητέρα της οικογένειας δήλωσε οτι ζούνε όπως οι παλαιοχριστιανοί Άμις και εκεί μπαίνουν στην ιστορία και  κάποια ακόμα  ερωτηματικά, καθώς η αναφορά στους Άμις δεν πάει και τόσο μακριά στο χρόνο και σίγουρα δεν συνδέεται με την Ορθόδοξη παράδοση.

Ορεινή Κορινθία: Ο 46χρονος "παλαιοχριστιανός" πατέρας πήρε προθεσμία να  απολογηθεί την Τετάρτη

Ποιοι είναι οι Άμις;

Για να δούμε όμως ποιοι πραγματικά είναι οι Άμις τους οποίους επικαλέστηκε η μητέρα της οικογένειας και από πού έρχονται; Πρόκειται λοιπόν για μια  χριστιανική ομολογίας της αναβαπτιστικής προτεσταντικής παράδοσης, που εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα στην Ελβετία και στη Γερμανία. H Eκκλησία των Άμις ιδρύθηκε ουσιαστικά μετά το σχίσμα με τους Αναβαπτιστές με ηγέτη τον Γιάκομπ Άμαν. Μετανάστευσαν κατά τον 18ο αιώνα στην Αμερική και κυρίως στην Πενσυλβάνια, όπου ήταν σεβαστή από νωρίς η ανεξιθρησκία. Στις κοινότητές τους έως και σήμερα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μία ιδιαίτερη διάλεκτο γερμανικών. Δεν έρχονται σε συναστραφή με ανθρώπους εκτός κοινότητας.

Είναι υπερσυντηρητικοί Χριστιανοί, απρόθυμοι να υιοθετήσουν τις ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, ζουν σε κοινόβια, καλλιεργούν μόνοι τους την τροφή τους και ράβουν μόνοι τα ρούχα τους, που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές. Για την ένδυση, την υπόδηση, το κούρεμα, το χτένισμα και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με την εμφάνιση ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες από άνδρες, γυναίκες και παιδιά και κανείς δεν έχει την επιλογή να διαφοροποιηθεί. Όλες οι δράσεις της καθημερινότητας – ακόμη και το πώς και πόσο θα κοιμούνται – ορίζονται από τους κανόνες της εκκλησίας (Ordnung). Οι Άμις μαθαίνουν να απορρίπτουν το Hochmut (αλαζονεία, υπεροψία) και να ακολουθούν το Demut (“ταπεινοφροσύνη”). Ουσιαστικά απαγορεύεται να έχουν δική τους βούλυση. Πρέπει να υποταχθούν στο θέλημα τού Θεού. Η υποταγή στο θέλημα του Θεού και ο αντιατομικισμός των Άμις είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίπτουν τεχνολογίες που θα διευκόλυναν την ατομική εργασία και την εξάρτηση που έχει το κάθε άτομο από την κοινότητα.

Προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος στην εκκλησία των Άμις είναι το βάπτισμα, το οποίο πρέπει να γίνει με ελεύθερη βούληση. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ της ηλικίας των 18 και 23. Ο γάμος είναι δυνατός μόνο μεταξύ μελών της εκκλησίας των Άμις, για αυτό και καταγράφονται υψηλά ποσοστά ενδογαμίας, γενετικών διαταραχών και βρεφικής θνησιμότητας.

Το ενδεχόμενο αιμομιξίας 

Ο τρόπος ζωής των Άμις στους κόλπους των οποίων καταγράφονται και πολλά περιστατικά αιμομιξίας ίσως να είναι και ο λόγος που οι αρχές διέταξαν έρευνες και για το ενδεχόμενο αιμομιξίας καθώς ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που προβληματίζουν τις Αρχές είναι η εγκυμοσύνη μέλους της οικογένειας στην Κόρινθο. «Το ένα παιδί της οικογένειας είναι έγκυος και δεν είπε ποιος είναι ο πατέρας. Η αστυνομία ζήτησε να γίνει έλεγχος DNA. Δεν ξέρουμε εάν υπάρχει αιμομιξία, πρέπει να ερευνηθεί», είπε o Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement