Πολιτικοί από ατόφιο χρυσάφι: Οι πρωταθλητές που «μετακόμισαν» σε βουλή και ευρωβουλή

ΔΗΜΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Advertisement

Τους γνωρίσαμε σε γήπεδα, ταρτάν και ταπί, τους χειροκροτήσαμε και τους αποθεώσαμε… και τους ξανασυναντήσαμε μετά από μερικά χρόνια, αφού εγκατέλειψαν τον αθλητισμό, ελαφρώς γκριζαρισμένους και με λίγα κιλά παραπάνω, να διεκδικούν τη ψήφο μας για τη βουλή και την ευρωβουλή. Και οι περισσότεροι, με το ίδιο πείσμα και πνεύμα που διακρίθηκαν στον αθλητισμό, διαγράφουν αξιοσημείωτη πορεία και στην πολιτική.

ΔΗΜΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο Π. Δήμας συνόδευσε τον Κ. Μητσοτάκη στην περιοδεία του στη Β. Ήπειρο

 

 

Στην κορυφή της λίστας των πρωταθλητών που «μετακόμισαν» στην πολιτική, δικαιωματικά βρίσκεται ο τρις χρυσός και τετράκις ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας. Ο αθλητής της άρσης βαρών από τη Χειμάρρα δεν περιορίστηκε στη προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό, δεν έμεινε μόνο στην υπερηφάνεια και τη συγκίνηση που σκόρπισε στους Έλληνες και θέλησε να τους υπηρετήσει και από άλλο μετερίζι. Εκλέχθηκε βουλευτής το 2012 με το ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως είχε φτάσει στο ύπατο αξίωμα της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος που τον ανέδειξε.

Με αυτά τα εφόδια, της προηγούμενης πολιτικής εμπειρίας και της διεθνούς ακτινοβολίας, ο Δήμας αναμένεται να διεκδικήσει έδρανο στην ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία.

sofia sakorafa e1674481883875
Η Σοφία Σακοράφα στη βουλή 

Από τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, σε σχέση με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, του στίβου έχουν αναδειχθεί πρόσωπα με πολυετή πολιτική καριέρα, από διάφορα πόστα. Η Σοφία Σακοράφα εξελέγη βουλευτής πέντε φορές και μάλιστα με τρία διαφορετικά κόμματα! Η πρώτη φορά ήταν το 2007 με το ΠΑΣΟΚ και η πιο πρόσφατη με το ΜέΡΑ25 το 2019 ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Και η παλιά συναθλήτρια της στο ακόντιο, Άννα Βερούλη, ασχολήθηκε με τα κοινά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το στίβο και το μήκος προέρχεται και ο Κώστας Κουκοδήμος. Ο παλιός πρωταθλητής και ολυμπιονίκης εξελέγη έξι (!) φορές βουλευτής Κατερίνης με τη Νέα Δημοκρατία για να μετακομίσει στον δήμο της αγαπημένης του πόλης το 2019.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση σταδιοδρόμησε πολιτικά και η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης της χώρας μας, η Βούλα Πατουλίδου. Η συγκλονιστική κούρσα της στα 110 με εμπόδια στη Βαρκελώνη και το «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη όλων όσοι έζησαν εκείνες τις στιγμές. Διεκδίκησε τη νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2006 με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ χωρίς να τα καταφέρει ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα εκλέγεται περιφερειακός σύμβουλος με τον Απ. Τζιτζικώστα. Ο προπονητής των μεγάλων επιτυχιών του στίβου, ο άνθρωπος πίσω από τον «αέρινο» Τεντόγλου, ο Γιώργος Πομάρσκι ασχολείται επίσης με τα κοινά, κατεβαίνοντας βουλευτής με το ΚΚΕ, ενώ ο «φτερωτός γιατρός», ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε μακρόχρονη θητεία στην πολιτική με ατυχή κατάληξη στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Μπάσκετ, μπάλα και πολιτική

Και οι «βασιλείς» των αθλημάτων, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχουν εκπροσώπους στην πολιτική. Από το ποδόσφαιρο και το έπος του 2004 προέρχεται ο επί δυο θητείες ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ζαγοράκης. Τερματίζοντας την απίστευτη ποδοσφαιρική καριέρα του, ο Ζαγοράκης χρημάτισε πρόεδρος του ΠΑΟΚ για να μεταπηδήσει στην πολιτική και τις Βρυξέλλες το 2014. Αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής αναμένεται να ξεκαθαριστεί στο άμεσο μέλλον, καθώς φέρεται να έχει πρόταση για ανάληψη διοικητικής θέσης στο ποδόσφαιρο. Από τον χώρο του ποδοσφαίρου προέρχονται και οι πρώην βουλευτές Γ. Ανατολάκης (ΛΑΟΣ)Γ. Ορφανός (ΝΔ) και Π. Κωνσταντινέας (ΣΥΡΙΖΑ).

Στο μπάσκετ, τώρα, που «έβγαλε» δυο πολιτικούς με περγαμηνές: Τον σημερινό υπουργό Πολιτικής Προστασίας και επί σειρά ετών βουλευτή Βασίλη Κικίλια και τον πρώην δήμαρχο Πειραιά και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Φασούλα.

fasoulas ioannidis e1549046781419
Παναγιώτης Φασούλας, Γιάννης Ιωαννίδης 

Ο υπουργός Κικίλιας πήρε το βάπτισμα του πυρός στην αυτοδιοίκηση, κατεβαίνοντας το 2006 υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2009. Στο βάπτισμα του πυρός Κικίλια, το 2006, ο Παναγιώτης Φασούλας αναδεικνυόταν δήμαρχος Πειραιά, έχοντας προηγουμένως κερδίσει δυο φορές, το 2000 και το 2004, την πρωτιά σε ψήφους των Πειραιωτών ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική καριέρα ανέπτυξε και ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης, ο “ξανθός” του ελληνικού μπάσκετ.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement