Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Οι διπλωματικοί και πολιτικοί λόγοι που την επιβάλλουν

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Advertisement

Του Γιάννη Κορωναίου

Δια στόματος Τσούνη, του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις αρχές Απριλίου στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για τον εορτασμό από την ελληνική ομογένεια της Επανάστασης του 1821. Στο Μαξίμου επιχειρήθηκε αρχικά να διαψευσθεί η είδηση, όμως ακολούθησε “μισή επιβεβαίωση” και μάλιστα δια χειλέων Μητσοτάκη. “Αν δεχτούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε” είπε σε δημοσιογράφους στο Στ. Νιάρχος για να προσθέσει “το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της ΝΔ”.

Από τα συμφραζόμενα, λοιπόν, αλλά και το δεδομένο πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη που δεν αλλάζει -στις 5 Απριλίου αρχίζει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο έχουν προσκληθεί και έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους αρκετοί πολιτικοί ηγέτες- υπολογίζεται ότι Μπάιντεν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν μάλλον στις 3 Απριλίου, θα ακολουθήσει η εκδήλωση της ομογένειας για την επέτειο της εθνεγερσίας και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα απογειωθεί για Αθήνα.

Η επίσκεψη ορόσημο και η ομιλία στο Κογκρέσο

Η επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον έρχεται δυο χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του εκεί, όταν είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο και είχε μιλήσει στο Κογκρέσο.

Εκείνο το ταξίδι Μητσοτάκη θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το εφαλτήριο της στενής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, που εκκινεί από τη συμμαχική σχέση και φτάνει μέχρι τη διευρυμένη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία, με παροχές αμυντικού υλικού αλλά και αμφίπλευρες εξυπηρετήσεις σε ο,τι αφορά στα μέτωπα της Δύσης στην περιοχή μας.

Στο επίκεντρο Άγκυρα και Κίεβο

Το προφανές, λοιπόν, είναι πως στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στα δυο μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολή, η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα και βέβαια τα ελληνοτουρκικά. Εκεί υπάρχει και το επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο, που αφορά στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ένα μήνα αργότερα, και που πιθανώς θα υπάρξει και μια υποστηρικτική δήλωση από πλευράς Μπάιντεν στην προσέγγιση που επιχειρείται ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Πιθανώς να υπάρχει και ένα νέο πλαίσιο ελληνικής στήριξης προς την Ουκρανία, αθέατο σε μεγάλο βαθμό, που θα περιλαμβάνει και τη διπλωματική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κίεβο .

Πέραν αυτού, η συγκυρία στην οποία θα διεξαχθεί η συνάντηση των δυο ηγετών έχει και εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον. Ο Κ. Μητσοτάκης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, η επικράτηση των οποίων εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα τη δεδομένη στιγμή. Επομένως η υποστήριξη του ελληνοαμερικανικού λόμπι είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με μεσολάβηση Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης έχει ενδιαφέρον από την ενεργοποίηση του ενόψει ευρωεκλογών και επιστολικής ψήφου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement