Τουρκία: Μπροστά ο Ερντογάν – Ενστάσεις αντιπολίτευσης

tourkikes ekoges 1024x683 1

Advertisement

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Όπως υπογραμμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να ξεπεράσει το 86% που ήταν την προηγούμενη φορά, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι θα φτάσει και πάνω από το 90%.

Άλλωστε, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκε η προσπάθεια των εκλογικών αντιπροσώπων να μην «μείνει» κανείς απέξω, με τις κάλπες να φτάνουν μέχρι τα σπίτια ή να επιστρατεύονται ασθενοφόρα και… φορεία για να ψηφίσουν ορισμένα άτομα.

Αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου στη γειτονική χώρα, αυτός θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, δηλαδή στις 28 Μαΐου.

Με καταμετρημένο το 41,8% της επικράτειας, ο Ερντογάν προηγείται με 52,6% με τον Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στο 41,6%.

Σε έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα κρατικά κανάλια στην Τουρκία.

«Γίνονται ενστάσεις στις κάλπες και γι΄αυτό τον λόγο το πρακτορείο Αναντολού δεν τους ενσωματώνει και γι΄αυτόν τον λόγο έχουμε καθυστερήσεις. Ο 13ος πρόεδρός μας θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου».

«Και εδώ είμαστε εμείς, είμαστε εδώ με τον συνασπισμό Μιλέτ θα είμαστε εδώ πέρα και όλοι μαζί αυτό το βράδυ θα παρακολουθήσουμε και θα σας ενημερώσουμε. Σε καμία πλευρά της χώρας μας, κανένας πολίτης μας δεν θα παρασυρθεί ή ξεγελαστεί και δεν θα είναι δυστυχισμένοι, και όλοι μαζί θα χαμογελάσουμε».

“Προηγούμαστε” λέει η αντιπολίτευση

Ο υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσε ότι «προηγούμαστε» στα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα, ενώ πηγές της αντιπολίτευσης του έδωσαν προβάδισμα πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

«Είμαστε ηγέτες», ανέφερε στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου της εξακομματικής αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστά, τέσσερις πηγές από τη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης είπαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε, ο Κιλιτσντάρογλου προηγήθηκε με περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας δήλωσαν επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρισκόταν σε καλό δρόμο για τη νίκη με βάση σχεδόν το ένα τέταρτο της καταμέτρησης των κάλπες. Προειδοποίησαν να μην βασίζονται στα αποτελέσματα του κρατικού πρακτορείου Anadolu που έδειξαν στον Ερντογάν να προηγείται.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement