Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ “καλοβλέπουν” το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Μη κρατικά Πανεπιστήμια

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Μετά το νόμο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και  την κρίση με τους αγρότες η κυβέρνηση βρίσκεται σε λίγες μέρες μπροστά στον τρίτο σκόπελο που θέλει να ξεπεράσει αυτό το διάστημα και δεν είναι άλλος από το νομοσχέδιο για τα  μη κρατικά πανεπιστήμια. Και ενώ κάποιος  θα περίμενε πως  η   αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ήδη από το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν οι πρώτες φωνές υποστήριξής του. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει οτι η ρύθμιση που θέλει να φέρει η κυβέρνηση βρίσκει ευήκοα ώτα και σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους και δίνει αέρα στα πολιτικά και κοινοβουλευτικά της πανιά για την μάχη που θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται   οτι η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Τα ρήγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 

Πρώτη άνοιξε το χορό της διαφοροποίησης η Βουλευτής του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου , η οποία καθαρά και ξάστερα  δήλωσε στο ένθετο Secret των «Παραπολιτικών» πως :«Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω». Υπέρ της ψήφισης του νόμου έχει ταχθεί λοιπόν  η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ δεν αποκλείεται και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος να τοποθετηθεί σχετικά κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το ίδιο θέμα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως και ένας ακόμα Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να εκφράσει  θετική γνώμη για το νομοσχέδιο.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Παράγοντες συνεργασίας η λαϊκή ετυμηγορία και η δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης» | in.gr

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, ήδη έχει δηλώσει: «Τον νόμο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο». Κι εδώ μπαίνει ένα ερωτηματικό, ποια γραμμή θα υποδείξει στη συζήτηση στη Βουλή ο Πρόεδρος του κόμματος; Θα αποφασίσει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία ή όχι;

Ανδρουλάκης: "Ναι" στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16

Το μεγάλο ερωτηματικό για τον Γιώργο Παπανδρέου και η στάση Βενιζέλου

Πληροφορίες επιμένουν πως έχει ζητηθεί η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει συζήτηση και ενηµέρωση για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, καθώς πρόκειται για µια θέση που το κόµµα έχει υιοθετήσει από την περίοδο της αρχηγίας του Γ. Παπανδρέου. Και εδώ έχει ενδιαφέρον ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του κόµµατος, καθώς ήταν ο πρώτος, ως υπουργός Παιδείας, που είχε φέρει σχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και μέχρι σήμερα, περιέργως, δεν έχει πάρει θέση επί του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, το οποίο θα βρεθεί , προς ψήφιση, στη Βουλή.

Το πρόβλημα, μάλιστα, γίνεται μεγαλύτερο από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια -υπήρξε άλλωστε αυτός που μαζί με τον καθηγητή Βασίλη Σκουρή εξέδωσαν τη γνωστή γνωμοδότηση. Υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ άλλωστε είναι και οι Κώστας Σημίτης, Άννα Διαμαντοπούλου. Θα γίνει λοιπόν το νομοσχέδιο αυτό αφορμή να ανάψουν για τα καλά τα αίματα και στο ΠΑΣΟΚ; Ο καιρός γαρ εγγύς.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement