Αφιέρωμα- “ύμνος” στο «ελληνικό» Τάρπον Σπρινγκς Φλόριδας

Advertisement

Στην «ελληνοκρατούμενη» πόλη του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριδα, αναφέρεται ένα μακροσκελές αφιέρωμα – «ύμνος», το οποίο φιλοξενεί η εφημερίδα «Tampa Bay Times».

Ειδικότερα, ο συντάκτης, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ομορφιές του Τάρπον Σπρινγκς, τονίζει, πως πέρα από τον ελληνικό φολκορικό του χαρακτήρα, έχει κι άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί αναλόγως για τους επισκέπτες.

«Οταν οι επισκέπτες σκέφτονται το Τάρπον Σπρινγκς, μια λέξη έρχεται γρήγορα στο μυαλό: ‘ελληνικό’. Οι διάσημες αποβάθρες των σφουγγαράδων είναι γεμάτες με ελληνικά εστιατόρια που σερβίρουν μουσακά, σουβλάκια και φλεγόμενα σαγανάκια. (Όπα!) Σε ποσοστά, υπάρχουν περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί εδώ από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Κάποια σχολεία διδάσκουν ακόμη και ελληνικά. Αλλά ενώ το Τάρπον Σπρινγκς αγκαλιάζει την πλούσια ελληνική κληρονομιά του, αυτή η γοητευτική μικρή πόλη στη βόρεια κομητεία Πινέλας, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει: μουσεία, ένα υπέροχο πάρκο, ένα ζωντανό κέντρο όπου μπορείτε να δειπνήσετε με κρεολική κουζίνα, να απολαύσετε μια κραφτ μπύρα και να παίξετε φλίπερ για ώρες», τονίζεται μεταξύ άλλων, φιλοξενώντας στη συνέχεια δηλώσεις φορέων της πόλης.

«Εχει πραγματικά δύο διαφορετικά πρόσωπα», λέει η Ντάιαν Γουντ, διευθύντρια του Τμήματος Πολιτιστικών & Πολιτικών Υπηρεσιών της πόλης. «Υπάρχουν οι αποβάθρες των σφουγγαράδων και μετά το κέντρο του Τάρπον έχει γίνει πολύ ζωντανό και εκλεκτικό». Αυτό κάνει το Τάρπον Σπρινγκς ένα εξαιρετικό μέρος για μια μέρα αναψυχής, παραθέτοντας μικρά ενδιαφέροντα στοιχεία.

«Θέλετε να περιηγηθείτε; Υπάρχουν καταστήματα με αντίκες, καταστήματα ρούχων, ένα κατάστημα επίπλων σπιτιού και χαριτωμένα καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε σοκολάτες ή ένα δώρο για το μωρό. Το βιβλιοπωλείο του Καθεδρικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου διαθέτει μεγάλη ποικιλία από θρησκευτικά βιβλία, CD και εικόνες. Ένα που πρέπει να σταματήσει για τους παίκτες είναι το θεματικό ‘Replay Amusement Museum’. Με $14 ($8 για παιδιά), παίρνετε ένα βραχιολάκι που σας δίνει το δικαίωμα να πηγαίνετε όσο συχνά θέλετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να παίξετε οποιοδήποτε από τα 120 arcade και ηλεκτρονικά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων κλασικών, όπως το Donkey Kong και το Mortal Kombat. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στην Bear Haven Land Company, που διαθέτει παλιά νοσταλγικά παιχνίδια και αρκουδάκια», τονίζεται στην συνέχεια.

Ασφαλώς, η ελληνική κουλτούρα παραμένει το «σήμα κατατεθέν» για το Τάρπον Σπρινγκς, με τα σφουγγαράδικα να αποτελούν, εκτός των άλλων, και ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο για τον επισκέπτη.

«Φυσικά καμία επίσκεψη στο Τάρπον Σπρινγκς δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς να περάσετε χρόνο στις ιστορικές αποβάθρες των σφουγγαράδων. Σε τοπικό επίπεδο, η βιομηχανία ξεκίνησε το 1800 όταν συγκομίστηκαν σφουγγάρια κοντά στην ακτή. Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1905 όταν δύτες και πληρώματα επιστρατεύτηκαν από την Ελλάδα για να φέρουν σφουγγάρια πιο μακριά στον Κόλπο του Μεξικού. Άλλοι Έλληνες μετανάστες κατασκεύασαν τα σφουγγαράδικα και έφτιαξαν τα μεταλλικά κράνη που φορούσαν οι δύτες καθώς έφταναν σε βάθος έως και 60 πόδια», επισημαίνει ο συντάκτης.

Πηγή: Eθνικός Κήρυκας
Φωτογραφία: supersimplesaltylife

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement