Ποιος πιστεύεις ότι είσαι;

Ποιος πιστεύεις ότι είσαι;

Advertisement

Μία ωραία ερώτηση που απευθύνω στους πελάτες μου και που πάντα στο πρώτο άκουσμα με κοιτάζουν χωρίς να ξέρουν τί να απαντήσουν!

Μπερδεύονται γιατί δεν ξέρουν αν αυτό που ρωτάω είναι καλό ή κακό και για λίγα δευτερόλεπτα αισθάνονται αρκετά αμήχανα και άβολα, αφού δεν έχουν κάνει ποτέ αυτή την ερώτηση στον εαυτό τους.

Κι όμως πρόκειται για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου και αυτό γιατί οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται, παίρνουν αποφάσεις και δρούν, σύμφωνα με αυτό που πιστεύουν ότι είναι!Αυτό που πιστεύεις λοιπόν ότι είσαι γίνεται η ταυτότητά σου και ορίζει τη ζωή σου χωρίς καν να το καταλαβαίνεις!Σε μπέρδεψα;

Ας δούμε κάποια παραδείγματα για να βάλουμε σε μία σειρά τη νέα πληροφορία.

Σκέψου κάποιον από το περιβάλλον σου για τον οποίο έχεις σχηματίσει την άποψη, πιστεύεις δηλαδή, ότι είναι ένας άνθρωπος χωρίς υπομονή. Πώς συμπεριφέρεται ένας άνθρωπος που δεν έχει υπομονή; Πώς επικοινωνεί; Πώς μιλάει; Πώς παίρνει αποφάσεις; Πώς περπατάει; Πώς είναι οι κινήσεις του όταν για παράδειγμα βάζει στο καρότσι τα πράγματα από το supermarket; Πώς οδηγεί; Πώς είναι ο τόνος της φωνής του; H έκφραση του προσώπου του; Oι σχέσεις του πώς είναι; Με την οικογένεια, τους συνεργάτες, τους φίλους, τα παιδιά του;Πιστεύω πως έχεις αρχίσει να καταλαβαίνεις τί θέλω να πω.

Σου ζήτησα να κάνεις τις παραπάνω ερωτήσεις για κάποιον τρίτο γιατί μας είναι πιο εύκολο να βλέπουμε και να παρατηρούμε κάποια πράγματα πρώτα στους άλλους, προτού μπορέσουμε να τα παρατηρήσουμε σε εμάς.

Γύρνα τώρα την προσοχή σε σένα και σκέψου για αρχή ένα χαρακτηριστικό που πιστεύεις ότι έχεις. Αυτό το χαρακτηριστικό σε επηρεάζει θετικά ή αρνητικά στην καθημερινότητά σου; Αν για παράδειγμα έχεις απαντήσει πως είσαι νευρικός, πώς αυτό λειτουργεί κάθε μέρα; Τσακώνεσαι; Νιώθεις μόνιμα μία ένταση; Δεν μπορείς ποτέ να είσαι εντός προθεσμίας στα project που αναλαμβάνεις στην εργασία σου; Σκέφτεσαι συνέχεια πράγματα που σε αγχώνουν; Πώς είναι ο ύπνος σου; Στις διακοπές σου χαλαρώνεις; Τί μουσική ακούς; Νιώθεις συχνά πως σε αδικούν; Πώς θα χαρακτήριζες τις φιλίες σου;

Είναι άπειρες οι ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις. Όταν τις απαντήσεις(και πρέπει να σου πω πως αυτό θα πάρει χρόνο), μπορείς να περάσεις στην επόμενη ερώτηση:‘’Σου αρέσει αυτό το χαρακτηριστικό σου;’’ Του νευρικού ανθρώπου στο παράδειγμά μας. Αν απαντήσεις αρνητικά, τότε μπορείς από σήμερα να δημιουργήσεις τη νέα σου ταυτότητα. Να πετάξεις την ταυτότητα του ΄΄νευρικού΄΄ και να χτίσεις βήμα βήμα την ταυτότητα του ΄΄ήρεμου΄΄ ανθρώπου. Γιατί όπως διάβασες στην αρχή του άρθρου, αυτό που πιστεύεις ότι είσαι γίνεται ταυτότητα και σε ορίζει κάθε μέρα για ολόκληρη τη ζωή σου!

Ξεκίνα λοιπόν να αναρωτιέσαι πώς σκέφτεται, πώς αντιδρά, πώς παίρνει αποφάσεις, πώς μιλάει και πώς συμπεριφέρεται ένας ‘’ήρεμος’’ άνθρωπος και άρχισε να το εφαρμόζεις κάθε μέρα σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται.Κάποιες φορές θα είναι πιο εύκολο και άλλες όχι, όμως όσο το έχεις στο μυαλό σου και προσπαθείς να το εφαρμόζεις, τόσο πιο δικό σου θα γίνεται. Μέχρι που μία μέρα θα συνειδητοποιήσεις ότι έχεις πλέον τη νέα σου ταυτότητα και τελικά τη νέα σου ζωή!

Εσύ, ποια θέλεις να είναι η ταυτότητά σου;

Να θυμάσαι πως η ζωή είναι ένα δώρο που μπορείς και σου αξίζει να απολαύσεις! Αν θα το κάνεις τελικά, είναι στο δικό σου χέρι!

 

Χαρά Καλουμενίδη – Changing Perspective Coach – www.charakaloumenidi.gr

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement