Δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…

6040927

Advertisement

Του Γιάννη Κορωναίου

Παρατεταμένο… πονοκέφαλο σε Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη προκαλούν οι δημοσκοπήσεις. Τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαγκωνίζονται για τον άτυπο τίτλο της “αξιωματικής” και ενόψει των ευρωεκλογών, συνεχίζουν να δυσκολεύονται να εισπράξουν από την κυβερνητική φθορά, το καθένα για διαφορετικούς λόγους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς αμφιβολιες για τον τρόπο άσκησης πολιτικής αλλά και αμφισβήτησης των ηγεσιών τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ των… μύριων προβλημάτων, υπάρχει προβληματισμός για τη δημοσκοπική στασιμότητα, αφού ακόμα και τα όποια σημάδια ανόδου καταγράφονται, είναι τόσο περιορισμένα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε ρητορική για ανάκαμψη. Εκτός αυτού, εξαιτίας αυτής της ισχνότητάς τους, μπορεί να εντοπίζονται σε μια δημοσκόπηση και να απουσιάζουν από την έρευνα άλλης εταιρείας.

Από εκεί ορμώμενη η Όλγα Γεροβασίλη σε τηλεοπτικό πάνελ, έθεσε ως στόχο στις ευρωεκλογές ποσοστό “μεγαλύτερο απ’ αυτό που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις”. Επομένως ο στόχος οριοθετείται στο 12-14 %, το εύρος που δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπικές εταιρείες.

Το πρόβλημα με τις “χαμηλές πτήσεις” στις δημοσκοπήσεις μεγαλώνει, συναθροιζόμενο με τα ζητήματα του δανείου και των εταιρειών Κασσελάκη, καθώς και την παρατεταμένη πολιτική απραξία του προέδρου, ο οποίος μετά από τις μίνι διακοπές του σε λίγα 24ωρα φεύγει… φαντάρος.

Καθίζηση αντί εκτόξευσης

Tο περασμένο τρίμηνο, το ΠΑΣΟΚ ανέβαινε στις δημοσκοπήσεις και τον Φεβρουάριο είχε περάσει στη δεύτερη θέση προσπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ κατα 2-3 μονάδες. Ωστόσο στις τελευταίες μετρήσεις του Μαρτίου, το κίνημα φαίνεται να έχει “πατήσει φρένο”, με το σκορ να είναι περίπου ισόπαλο με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ να συνεχίζει να μην έχει αντίπαλο…

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη δημοσκοπική πενία και καθίζηση, μερικούς μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, που πολλοί τους έχουν δώσει χαρακτηριστικά εφαλτηρίου για τη νέα πορεία του κόμματος προς την εξουσία.

Ωστόσο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ακόμη και το 15% στις ευρωεκλογές μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός, ενώ σύμφωνα με αναλύσεις των εκλογολόγων η δεύτερη θέση μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε “ντέρμπι” μεταξύ τεσσάρων κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης!

“Η αξιοπιστία και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αντανακλούν στην άνοδο των ποσοστών του, αντίπαλος είναι η Ν.Δ., εμείς θα είμαστε το αντίπαλο δέος, κερδίζοντας “πόντους” στην κοινωνία, με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές, όπου το στοίχημα είναι να περάσει για πρώτη φορά έπειτα από πλέον της δεκαετίας το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, έλεγε μέχρι πρότινος η Χαρ. Τρικούπη. Η δημοσκοπική καχεξία και στασιμότητα όμως, παρά τη φθορά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδεται ακόμη και απο στελέχη του κόμματος σε δύο βασικούς λόγους: στο γεγονός ότι η ηγεσία Ανδρουλάκη δεν πείθει, αλλά και στην ανυπαρξία ξεκαθαρων θέσεων του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση και στη αξιωματική αντιπολίτευσης στα μείζονα θέματα της συγκυρίας.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement