Ένα debate με πέντε πολιτικούς αρχηγούς

debate

Advertisement

Δεν πάει σε τηλεμαχία μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επικρατέστερη ημερομηνία η 15η Ιουνίου. Τι αλλάζει στο φορμάτ.
Τη διεξαγωγή μια τηλεμαχίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των πέντε κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή, όπως προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή.

Η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη Διακομματική με τον αλαζονικό αέρα της πρωτιάς προτείνοντας αυτό που αποφασίσθηκε, δηλαδή τη διεξαγωγή debate με πέντε πολιτικούς αρχηγούς (Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος) εκτοπίζοντας τον Γιάννη Βαρουφάκη, το κόμμα του οποίου δεν κατόρθωσε στις εκλογές της 21ης Μαΐου να πιάσει το όριο του 3% για να εισέλθει στη Βουλή.

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι τηλεμαχίες, οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, είναι οξυγόνο για τη Δημοκρατία» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Άκης Σκέρτσος, προσθέτοντας πως «προσερχόμαστε με θέση να γίνει η τηλεμαχία για όλα τα κόμματα που έχουν εκλεγεί από την τελευταία κάλπη».

Δύο προτάσεις κατέθεσε στη συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

Σύμφωνα με κομματικές πηγές η Κουμουνδούρου πρότεινε να διεξαχθούν δύο debate «ένα μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών, όπως ζητούν και τα άλλα κόμματα, και ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων, όπως είχε δεσμευθεί δημόσια ότι θα γίνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου».

Τι αλλάζει

Στη Διακομματική Επιτροπή αποφασίσθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές σε σχέση με τη τηλεμαχία που έγινε πριν από τις κάλπες του Μαΐου.

Οι αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν σε έξι ερωτήματα με βάση τις ίδιες θεματικές ενότητες με την προηγούμενη διαδικασία με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι θα έχουν στο τέλος τη δυνατότητα ελεύθερης ερώτησης.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

  1. Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση,
  2. Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
  3. Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
  4. Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
  5. Περιβάλλον – Ενέργεια
  6. Νέα Γενιά

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν και πάλι την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με πιθανή ώρα έναρξης τις 21:00 και η μέγιστη διάρκειά του θα είναι οι τρεις ώρες, όπως ίσχυε και την προηγούμενη φορά.

Οι λεπτομέρειες του τρόπου διεξαγωγής θα καθοριστούν σε νέα συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη. Κυριότερο ζήτημα που θα κληθεί να λύσει η επιτροπή είναι το γεγονός ότι οι έξι δημοσιογράφοι που θα θέτουν τα ερωτήματα είναι περισσότεροι από τους ερωτώμενους αρχηγούς, άρα σε κάθε θεματική ενότητα ένας δημοσιογράφος δεν θα θέτει ερώτημα. Για την επίλυση του θέματος, στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα κληθεί να συμμετάσχει και ο συντονιστής της τηλεμαχίας, Γιώργος Κουβαράς ως εκπρόσωπος των έξι δημοσιογράφων.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement