Ευρωεκλογές: Το «γκάζι» του Μαξίμου προς την τελική ευθεία και το «βαρύ» χαρτί της ΝΔ

MITSOTAKIS 0805

Advertisement

Του Σάββα Παυλίδη

Στην τελική ευθεία εν όψει των καλπών της 9ης Ιουνίου μπαίνει το κυβερνών κόμμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιμετωπίζεται ως το ”βαρύ” χαρτί της Νέας Δημοκρατίας σε μία ακόμα προεκλογική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις ολιγοήμερες διακοπές του για το Πάσχα, και οι μηχανές στο Μαξίμου και την Πειραιώς παίρνουν μπροστά για τέσσερις εβδομάδες ”φωτιά”. Ο πήχης της ΝΔ για το βράδυ των Ευρωεκλογών τοποθετείται από το 33% και πάνω, με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να προκαλούν χαμόγελα και ικανοποίηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Με την επιστροφή του στην ”βάση” ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει ένα μπαράζ συνεντεύξεων και ακολούθως σειρά θα λάβουν οι περιοδείες ανά την χώρα, κυρίως στην περιφέρεια. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν με νόημα πως η αυτοπρόσωπη παρουσία του αναμένεται σε μία ακόμα προεκλογική περίοδο να λειτουργήσει καταλυτικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα σε Πειραιώς και Μαξίμου μοιράζονται και ”ρόλοι” μεταξύ υπουργών και βουλευτών που θα σηκώσουν το ”φορτίο” της εκπροσώπησης της ΝΔ ανά την χώρα. Όσοι πάρουν το απαραίτητο ”φύλλο πορείας” θα λάβουν και μία σειρά από οδηγίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος καλεί τους υπουργούς και τους βουλευτές του να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί αλλά φυσικά να μην υπάρξει και απολύτως κανένα εφησυχασμός.

Σε ότι αφορά τον πήχη της ΝΔ, όπως και πιο πάνω αναφέραμε, τοποθετείται πλέον σε ύψος μεγαλύτερο από αυτό των Ευρωεκλογών του 2019. Η εξίσωση λαμβάνει πλέον αυτή τη μορφή εξαιτίας παραγόντων που εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε η υποψηφιότητα Μπελέρη, καθιστώντας την ΝΔ εκ νέου ελκυστική σε ψηφοφόρους της συντηρητικής δεξιάς.

Ταυτόχρονα, εξ ίσου καθοριστικό για το προαναφερθέν εκλογικό ακροατήριο υπήρξε και το ”moratorium” μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας λίγο πριν τον εορτασμό του Πάσχα. Η κοινή επίσκεψη Μητσοτάκη – Ιερωνύμου στο Δήλεσι, όπως επίσης και η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Μητρόπολη την Μεγάλη Πέμπτη, έστειλε το μήνυμα πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αποκαταστάθηκαν πλήρως.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με το ”καρφί” του Αρχιεπισκόπου προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, έβαλε ένα φρένο στην ραγδαία άνοδο που κατέγραφε δημοσκοπικά η Ελληνική Λύση. Επομένως και εκεί το κυβερνητικό επιτελείο εντόπισε το κατάλληλο ”παυσίπονο” για τον ”πονοκέφαλο” που προκαλούσε η Ελληνική Λύση στην Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, υψηλή θέση στην κυβερνητική ατζέντα κατέχει και η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα ώστε να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας να βρίσκονται σε ένα τοπίο που μοιάζει αρκετά θολό τους τελευταίους μήνες.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement