Πόσο κοντά και πόσο μακριά φέρνει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση μομφής;

ANDROULAKIS KASSELAKIS 7356

Advertisement

Του Σάββα Παυλίδη

Εδώ και μήνες, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπου ”κονταροχτυπιούνται” για τη πολυπόθητη δεύτερη θέση των επικείμενων ευρωεκλογών. Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζουν καλά πως το ντέρμπι των… play-off της δεύτερης θέσης μεταξύ τους, θα έχει μόνο έναν νικητή και μόνο έναν χαμένο. Διότι αυτός που εν τέλει θα τερματίσει τρίτος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία σφοδρή εσωκομματική κριτική το βράδυ της εκλογικής βραδιάς.

Ωστόσο, παρά τα εκατέρωθεν ”πυρά” των τελευταίων μηνών, η εφημερίδα ”Το Βήμα” με τις αποκαλύψεις περί ‘‘μονταζιέρας” στις ηχογραφημένες συνομιλίες των εργαζομένων του ΟΣΕ το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, λειτούργησε ως ”moratorium” για τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ο εχθρός προφανώς είναι κοινός και κατοικεί στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Κουμουνδούρου δηλώνουν αρκετά προβληματισμένοι για το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ τους… πρόλαβε και βγήκε πρώτο μπροστά αμέσως μετά το δημοσίευμα. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέχει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο τη πρωτοβουλία για πρόταση μομφής ανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η Κουμουνδούρου δεν είχε άλλη επιλογή πέρα από το να στηρίξει την πρόταση μομφής. Γνωρίζει πως δεν θα προκύψει μέσω αυτής κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν θα έβγαζε νόημα να την καταψηφίσει. Η ενόχληση όμως για τη πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ανάγκασε τον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρήσει σε μία πιο βαριά τοποθέτηση. Από την στιγμή που αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη… σε παραίτηση. 

Ουσιαστικά οδηγηθήκαμε στο σημείο ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης να προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά από τον πρωθυπουργό… να φύγει μόνος του.

Κατ’ αυτό το τρόπο η… υπερβολή της Κουμουνδούρου, όπως αυτή διατυπώθηκε μέσω του Στέφανου Κασσελάκη προτείνοντας διεθνείς παρατηρητές στις επόμενες εκλογές, και μέσω του Νικόλα Φαραντούρη καλώντας την Ευρωπαία Εισαγγελέα να… ρίξει την κυβέρνηση, αποτελεί… βούτυρο στο ψωμί της Χαριλάου Τρικούπη καθώς καταδεικνύεται η έλλειψη σοβαρότητας στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι δεύτερες σκέψεις σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως εντός της Κουμουνδούρου υπήρξαν και δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο το τηλεφώνημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στον Σωκράτη Φάμελλο ήταν καταλυτικό ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή γραμμή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.  

Προβληματισμός, σε ότι αφορά την πρόταση δυσπιστίας, υπήρξε και εντός ΠΑΣΟΚ. Υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν με νόημα πως ενδεχομένως αυτή να ήταν μία κίνηση που η κυβέρνηση ανέμενε. Συγχρόνως τόνιζαν με νόημα πως δεν αποκλείεται η κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών αυτών ημερών να συσπειρώσει την κυβέρνηση. Εντούτοις ο Νίκος Ανδρουλάκης υπήρξε κατηγορηματικός πως αυτή ήταν η σωστή επιλογή.

Αυτό που στο τέλος της ημέρας πάντως μένει, είναι πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν ρίχνονται στην ”αρένα” της Βουλής ώστε να κατατροπώσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, άλλα ώστε αμφότεροι να παίξουν τα… ρέστα τους εν όψει Ευρωεκλογών. Αλίμονο και αν όντως πίστευαν πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ κινδυνεύει από μία ”αποκάλυψη” που άπαντες τη γνώριζαν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement