Ευρωεκλογές: Η τελευταία ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη και ο ρόλος του Χάρη Δούκα

androulakis 1903

Advertisement

Του Σάββα Παυλίδη

Σύννεφα φαίνεται να μαζεύονται πάνω από την Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα δεδομένα που καταφτάνουν στο αρχηγείο του ΠΑΣΟΚ εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.

Συγκεκριμένα, ενώ το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη φαινόταν ως το απόλυτο φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, η κατάσταση μοιάζει να ανατρέπεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο και έπειτα δείχνει εμφανή σημάδια ανάκαμψης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να βγαίνει από την τοξικότητα των ημερών εκείνων, κερδισμένος.

Πλέον η Κουμουνδούρου στο σύνολο των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει κάνει την ”ρελάνς”, ρίχνοντας το ΠΑΣΟΚ στα γνωστά λημέρια της τρίτης θέσης.

Όλα αυτά, ενώ από τις Εθνικές Εκλογές και έπειτα, η μετατροπή της Χαριλάου Τρικούπη σε άτυπη ”αξιωματική αντιπολίτευση” αντιμετωπίζεται ως ο απόλυτος στόχος των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στόχος που έμοιαζε κάτι παραπάνω από εφικτός, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε με την… ”διάλυση”. Τόσο η φυγή του Αλέξη Τσίπρα, όσο η εικόνα διάσπασης που επέφερε εκλογή Κασσελάκη, είχαν οδηγήσει στο εύλογο συμπέρασμα πως είχε έρθει για το ΠΑΣΟΚ το πλήρωμα του χρόνου, ώστε να βρει πρόσφορο έδαφος και πετύχει την περίφημη ”προσπέραση”.

Εν τέλει, παρά τα γενναιόδωρα και απλόχερα δώρα της Κουμουνδούρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδεικνύει πως δεν μπορεί να οδηγήσει το ”μονοθέσιο” του ΠΑΣΟΚ σε πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Πάντα βέβαια με βάση όσα οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν.

Πέραν βέβαια της πρόθεσης ψήφους και της εκτίμησης αποτελέσματος, μετρήσεις στις οποίες το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει στασιμότητα, ή ακόμα χειρότερα και πτώση, έκδηλη απογοήτευση προκαλούν και τα ποσοστά δημοφιλίας του κ. Ανδρουλάκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γκάλοπ της INTERVIEW προ εβδομάδος, στο οποίο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό – ξεπερνούσε σε ποσοστό μονάχα τον πρόεδρο της Νίκης, Δημήτρη Νατσιό, και τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα.

Τρανή απόδειξη της ”εσωστρέφειας” στην οποία το ΠΑΣΟΚ μπαίνει, υπό το φόβο μίας επερχόμενης ήττας το βράδυ των εκλογών (η στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θεση, απέναντι σε έναν ημι-διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς και θα αντιμετωπιστεί ως βαριά ήττα), αποτελεί μία σειρά από αντιδράσεις και συμπεριφορές υψηλόβαθμων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη.

Στην συγκεκριμένη κατηγορία τοποθετείται η απόφαση Μανώλη Χριστοδουλάκη να… ψάξει σε ημερίδα, μαζί με στελέχη της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος μπορεί εν τέλει να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς πως ο πρόεδρος του κόμματος του αδυνατεί να το πετύχει.

Αντιστοίχως, μέρος στην κατηγορία αυτή λαμβάνουν και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Δύο στελέχη τα οποία στις εσωτερικές συζητήσεις του ΠΑΣΟΚ εν όψει του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα μη κρατικά ΑΕΙ, δεν δίστασαν να αμφισβητήσουν ευθέως την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταψηφίσει. Μάλιστα η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε μία φράση που δείχνει αρκετά για το πως η ίδια (και όχι μόνο) αντιμετωπίζει τον κ. Ανδρουλάκη. ”Δεν είμαστε υπάλληλοι σου”, ήταν η φράση της απευθυνόμενη στον πρόεδρο του κόμματος της.

Γενικά πάντως αναλυτές και δημοσκόποι σημειώνουν πως τα δύο τελευταία ”βαριά” νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση, ”πλήγωσαν” το ΠΑΣΟΚ. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά κυρίως η ”διγλωσσία” και τα ”πίσω-μπρος” αναφορικά με τα μη κρατικά ΑΕΙ, ”εξέθεσαν” τη Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως απευθύνεται σε μία εκλογική δεξαμενή (σ.σ. στο φιλελεύθερο κέντρο) που ”διψά” για μεταρρυθμίσεις και τομές.

Παράλληλα οφείλουμε να σημειώσουμε πως ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν και οι διαρροές προς τους ”Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου. Το νέο εγχείρημα του πρώην υπουργού μοιάζει ακόμα να βρίσκεται στο ξεκίνημα του, κινούμενο κοντά στο 3%. Ένα ποσοστό ωστόσο το οποίο μοιάζει να αντλεί δύναμη κυρίως από ψηφοφόρους που τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 είχαν βρει πολιτική στέγη στο ΠΑΣΟΚ.

Πλέον το μεγάλο ερώτημα τι μέρα θα ξημερώσει για τον Νίκο Ανδρουλάκη στις 10 Ιουνίου, δηλαδή την επομένη των Ευρωεκλογών, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εικόνα των δημοσκοπήσεων.

Στο ερώτημα αυτό, απάντηση δεν αποκλείεται να δοθεί εκ μέρους του Χάρη Δούκα. Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του Δημάρχου Αθηναίων και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για ψυχρές σχέσεις οι οποίες κλονίστηκαν ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές τις ΚΕΔΕ.

Το βέβαιο είναι πως ο Χάρης Δούκας παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα στο χώρο της κεντροαριστεράς με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Πέρα από ζωηρό ενδιαφέρον, δείχνει σε ένα βαθμό και προνοητικός, έχοντας – προς το παρόν – κάλλιστες σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε άλλωστε πως τον δίαυλο επικοινωνίας με πρόσωπα από την Κουμουνδούρου τον κράτησε ανοιχτό από το πέρας του πρώτου γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και έπειτα.

Όσο γράφονται λοιπόν αυτές οι γραμμές, ισχύουν μία σειρά από δεδομένα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αν το βράδυ της 9ης Ιουνίου δεν λάβει την δεύτερη θέση, θα νοιώσει – δικαιολογημένα – την καρέκλα του να τρίζει. Την ίδια ώρα, ο Χάρης Δούκας θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, γνωρίζοντας πως αποτελεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το αν αυτά τα δύο στοιχεία, μπορούν να συνδυαστούν και να οδηγήσουν κάπου, θα το αποδείξει – συντόμως – η ίδια η ιστορία.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement