Αγρότες: “Ζεσταίνουν” τις μηχανές των τρακτέρ- Ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις

Αγρότες: "Ζεσταίνουν" τις μηχανές των τρακτέρ- Ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ τους οι αγρότες για μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας, μεταξύ άλλων, στο υψηλό κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία, όπως εκτιμούν, θα οδηγήσει στο «ξεκλήρισμα» χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματιών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Όλα ξεκινούν από την Θεσσαλία

Η αρχή έγινε από την πολύπαθη Θεσσαλία, όπου οι συνέπειες από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη. Την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, οι αγρότες θα στήσουν μπλόκο- που δεν αποκλείεται να γίνει πανθεσσαλικό- στην Εθνική Οδό, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν κατά την διάρκεια πανθεσσαλικής σύσκεψης στον Παλαμά. Τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη σε πλατείες χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας, καθώς και στον κόμβο Πλατυκάμπου του νομού Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Κουλούρι Λάρισας, οι αγρότες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη λάβει τις αποζημιώσεις στο 100% για τα γκρεμισμένα σπίτια τους, ενώ οι αποζημιώσεις που έλαβαν για το αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο που έχασαν είναι, όπως υποστηρίζουν, «κοροϊδία».

Τι γίνεται σε Ημαθία και Πέλλα
Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί στην παλιά Εθνική Οδό Κατερίνης- Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και στην πλατεία της Επανομής Θεσσαλονίκης, με την προοπτική να βγουν και σε άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής της συμπρωτεύουσας. Εδώ και μια εβδομάδα, παραμένουν στην θέση τους τρακτέρ στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών, ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Εορδαίας προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου.

Συσκέψεις αγροτών στην Ήπειρο

Αύριο, Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, οι αγρότες της Ηπείρου αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ακολουθώντας την μαχητική παρέμβαση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας.

Μπλόκα στη Φθιώτιδα στις 26 Ιανουαρίου

Δυναμική αναμένεται και η κινητοποίηση των αγροτών του νομού Φθιώτιδας, καθώς την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, θα στήσουν μπλόκα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Όπως λένε, η κατάσταση «δεν πάει άλλο», εξαιτίας της ακαρπίας των ελαιόδεντρων, αλλά και των πρόσφατων πλημμυρών στο Δομοκό και σε άλλες περιοχές.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Μεγάλες αναμένεται να είναι οι συγκεντρώσεις των αγροτών στην Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο. Σήμερα νωρίς το μεσημέρι, είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Πορεία με αγροτικά μηχανήματα στον Πύργο αποφάσισαν οι αγρότες στην Ηλεία, για την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου. Οι αγρότες στην Αχαΐα πραγματοποιούν αύριο, Τρίτη 23 Ιανουαρίου, συγκέντρωση στη γέφυρα Σελινούντα, της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου.

Αντιδρούν και οι αγρότες της Κρήτης

Προς τα τέλη του μηνός αναμένεται να οργανώσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οι αγρότες στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο νομό Χανίων. Θα υπάρξουν συνελεύσεις και συζητήσεις με αγρότες και κτηνοτρόφους για να οργανωθούν καλύτερα οι κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Μερικά από τα αιτήματα των αγροτών είναι και τα παρακάτω:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με ενίσχυση 200 ευρώ/στρέμμα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών. Στα αμπέλια- σταφίδα λόγω ωίδιου και περονόσπορου.
  • Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Ειδικα για τη σταφίδα τιμή 2€/κιλο.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.
  • Καμία περικοπή στις ενισχύσεις, σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Να καταβληθούν οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2014 από το λάθος ΟΠΕΚΕΠΕ, ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.”

Μερικά από τα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι τα εξής:

  • Αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
  • Οι προβληματικές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Προτάσεις για βελτίωση της ΚΑΠ.
  • Οι ελληνοποιήσεις για το γάλα και το κρέας αλλά και οι τιμές της φέτας και του κρέατος.
  • Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement