Προφυλακιστέοι και οι εννέα συλληφθέντες για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

skafos nauagio 0

Advertisement

•Βρέθηκε κι άλλο πτώμα πρόσφυγα • Στους 82 επισήμως οι νεκροί •Στο επίκεντρο οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τους χειρισμούς του Λιμενικού
Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, και οι εννέα Αιγύπτιοι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ως διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου.

Προηγήθηκαν οι μαραθώνιες απολογίες τους, καθώς για πάνω από 13 ώρες παρέμειναν στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας μαζί με τους δικηγόρους τους.

Ο πρώτος από τους εννέα Αιγύπτιους ξεκίνησε την απολογία του στις 10 το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα, όλοι απαντούσαν στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν από την ανακρίτρια κ. Βαλαβανίδου.

Οι συλλήψεις των εννέα που αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης εισόδου στη χώρα, της παράνομης διακίνησης αλλοδαπών, της πρόκλησης ναυαγίου, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο, προέκυψαν από μαρτυρίες επιζώντων τις προηγούμενες μέρες που τους καταδείκνυαν ως πιθανά εμπλεκόμενους στο κύκλωμα διακίνησης. Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για άτομα που τους έδιναν νερό ή τρόφιμα τα πρώτα εικοσιτετράωρα του ταξιδιού με προορισμό την Ιταλία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όσα από τα άτομα έχουν αναγνωριστεί από διασωθέντες αρνούνται κάθε συμμετοχή τους στο κύκλωμα διακίνησης, υποστηρίζοντας πως ο ρόλος τους ήταν συντονιστικός μέσα στο πλωτό.

Ένας από τους συλληφθέντες που, σύμφωνα με μαρτυρία πρόσφυγα, συνομιλούσε με τον καπετάνιο του πλοιαρίου, φαίνεται πως υποστήριξε ότι απλώς τον γνώριζε και δεν είχε συνεργασία μαζί του. Ακόμη ένας. τον οποίο πρόσφυγες περιγράφουν ως «συντονιστή» του ταξιδιού, υποστήριξε πως προσπαθούσε να διατηρήσει την τάξη στο κατάστρωμα καθώς λόγω ασφυκτικών συνθηκών δημιουργούνταν πολλές εντάσεις. Ωστόσο κι ένας από τους συλληφθέντες ανέφερε πως τέσσερις συγκατηγορούμενοι του είναι διακινητές.

Όλοι τους υποστηρίζουν ότι και οι ίδιοι πλήρωσαν στο κύκλωμα διακινητών χιλιάδες ευρώ προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη και κατονομάζουν ένα συγκεκριμένο άτομο ως μέλος του κυκλώματος που πλήρωσαν και δεν ήταν ανάμεσα στους επιβάτες.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που εξάγεται από την προανακριτική διαδικασία. Κατά τις απολογίες τους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εννέα επιβάτες υπογράμμισαν πως ελληνικό πλοίο προσπάθησε να ρυμουλκήσει με σχοινί το πλωτό στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να τουμπάρει και να βυθιστεί, όπως έχουν υποστηρίξει ως τώρα πολλοί διασωθέντες του ναυαγίου τόσο στις ανακριτικές αρχές όσο και τον ελληνικό και διεθνή Τύπο.

Βρέθηκε κι άλλο πτώμα πρόσφυγα
Ακόμα ένα πτώμα πρόσφυγα εντόπισαν το βράδυ της Τρίτης οι άνθρωποι του Λιμενικού που ερευνούν την περιοχή του ναυαγίου.

Πρόκειται για τον 82ο πρόσφυγα που ανασύρεται νεκρός, ενώ εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται και προφανώς θεωρούνται νεκροί, εάν φυσικά ισχύουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων για περίπου 750 άτομα πάνω στο σαπιοκάραβο.

Στο επίκεντρο οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τους χειρισμούς του Λιμενικού
Και καθώς ξετυλίγεται σιγά – σιγά το κουβάρι της τραγωδίας, στο επίκεντρο μπαίνουν οι καταθέσεις διασωθέντων, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταγγέλλουν ότι το αλιευτικό βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης με σχοινί από ελληνικό σκάφος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με μικρές διαφοροποιήσεις υποστήριξαν (στην ανακρίτρια που προΐσταται της έρευνας) ότι το ναυάγιο προκλήθηκε όταν το ελληνικό πλοίο έδεσε με σχοινί το αλιευτικό και προσπάθησε να το τραβήξει.

Το iΕidiseis παρουσιάζει επίμαχα αποσπάσματα των καταθέσεων που οδηγούν στις συνθήκες της βύθισης του αλιευτικού.

«Το βράδυ της τελευταίας ημέρας μας προσέγγισε το ελληνικό πλοίο και ο καπετάνιος δέχτηκε τη βοήθεια γιατί ο κόσμος είχε αρχίσει και εξαγριωνόταν. Το πλοίο μας ήταν σταματημένο, δε λειτουργούσε η μηχανή. Το ελληνικό πλοίο έριξε σχοινί και το δέσαμε αλλά δεν πρόλαβε να μας μετακινήσει, όλος ο κόσμος έκανε φασαρία, κάποιοι ζητούσαν βοήθεια και κάποιοι άλλοι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Το πλοίο μας τότε από το δυνατό τράβηγμα πήρε μία πρώτη κλίση και μετά μία δεύτερη και κατέληξε στο νερό» φέρεται να καταθέτει ένας εκ των διασωθέντων.

«Ήρθε το ελληνικό πλοίο να μας τραβήξει, έκανε μία κλίση το δικό μας καράβι αναλόγως που πήγαινε ο κόσμος. Κλίση αριστερά ο κόσμος δεξιά στην άλλη κλίση δεξιά ο κόσμος πήγαινε αριστερά, άλλη μία κλίση και έφυγε το καράβι. Είχε κύματα που δεν ήταν ψηλά αλλά το καράβι επειδή ήταν υπερφορτωμένο έφυγε και αναποδογύρισε. Όταν έδεσε το ελληνικό πλοίο τα σχοινιά ο κόσμος ηρέμησε. Πιστεύω ότι το τράβηξαν πιο γρήγορα και κουνήθηκε. Έπεσα κάτω από το καράβι στη θάλασσα και προσπάθησα να ανέβω επάνω στην επιφάνεια. Το πλοίο γύρισε ανάποδα και το πάνω έγινε κάτω. Το 95% που σώθηκε ήταν στο κατάστρωμα. Μετά ανέβηκαν 90 άτομα επάνω στο πλοίο, έμεινε ένα τετραγωνικό μέτρο από το πλοίο πάνω στο νερό. Φωνάζαμε βοήθεια», αναφέρει ένας δεύτερος.

Ανάλογη είναι και η μαρτυρία που δίνει Σύρος επιζών του πολύνεκρου ναυαγίου, σε εκπρόσωπο της οργάνωσης Consolidated Rescue Group.

«Όλοι οι επιζώντες μετανάστες είπαν ότι το ελληνικό Λιμενικό μας βούλιαξε», αναφέρει στη μαρτύρια του ο Σύρος επιζών. «Μας έδεσαν με μόνο ένα σκοινί. Αφού έδεσαν το σκάφος, ξεκίνησαν γρήγορα. Τότε το σκάφος έχασε την ισορροπία του […] Πρώτα το σκάφος έγειρε προς τα αριστερά, μετά δεξιά, μετά αριστερά και μετά αναποδογύρισε. Τότε οι μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα» ανέφερε.

Πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Πορεία διαμαρτυρίας για το ναυάγιο κοντά στην Πύλο πραγματοποίησαν άτομα και πρωτοβουλίες του αντιεξουσιαστικού χώρου, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Η συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στις έξι και ακολούθησε πορεία στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, με στάση στην κεντρική πύλη του λιμανιού, όπου οι διαδηλωτές άναψαν ένα πυρσό και φώναξαν συνθήματα υπέρ των μεταναστών και κατά των συνόρων, του φράχτη στον Έβρο, των αντιμεταναστευτικων πολιτικών και των επαναπροωθήσεων. Στη συνέχεια, η πορεία συνέχισε στη Λεωφόρο Νίκης και από εκεί στην πλατεία Αριστοτέλους και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Ελ.Βενιζέλου.

Πριν ξεκινήσει η πορεία, στη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου απώθησαν και απομάκρυναν διαδηλωτές με πανό του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν να συμμετάσχουν στην πορεία. Κατά τη διάρκεια της πορείας κάποιοι από τους διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα με μαύρο σπρέι σε ένα εκλογικό σταντ του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Αγίας Σοφίας και σε διάφορα σημεία της διαδρομής.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement