Την άκρη στο κουβάρι του ναυαγίου στην Πύλο αναζητεί η ανακρίτρια

pilos nauagio 2

Advertisement

Υπό δυσμενέστερες πλέον καιρικές συνθήκες συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στα διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, με τις ελπίδες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες – κατά κάποιους από το Τομπρούκ της Λιβύης και κατά άλλους από τη Αίγυπτο – να εξαϋλώνονται. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός της πρώτης ημέρας, την Τετάρτη 14 Ιουνίου, δεν έχει αλλάξει κατ’ ελάχιστον: 78 παραμένουν οι νεκροί, 104 οι διασωθέντες και άγνωστος – αλλά σίγουρα πια μιλάμε για εκατοντάδες – ο αριθμός των αγνοουμένων, με πολλά γυναικόπαιδα ανάμεσά τους. Στις έρευνες παίρνουν μέρος μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του λιμενικού.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας έχουν μεταφερθεί 71 άτομα που διασώθηκαν από το ναυάγιο. Από τους ανήλικους διασωθέντες, πέντε έχουν ήδη μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων στην Αθήνα. Από τα 18 άτομα που νοσηλεύονταν στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας, έξι πήραν εξιτήριο χθες, όπως και ο φερόμενος ως διακινητής που νοσηλευόταν επίσης.

Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι, που έχουν συλληφθεί ως οι διακινητές των μεταναστών, παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμάτας.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αναφέρουν ότι πέντε μετανάστες από τη Μαλακάσα μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα, προκειμένου να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση στο πλαίσιο της προανάκρισης για τα αίτια της χειρότερης ναυτικής τραγωδίας στη χώρα μας και το ίδιο θα γίνει και αύριο, με άλλους τέσσερις που παραμένουν στην Καλαμάτα.

Τραγικές φιγούρες συγγενείς των επιβατών του πλωτού νεκροταφείου, που έχουν συρρεύσει από Ελλάδα κι εξωτερικό, είτε στην Καλαμάτα είτε στη Μαλακάσα, προκειμένου να μάθουν για την τύχη των δικών τους. Μέσα σε αυτήν τη βαριά ατμόσφαιρα, ράγισε καρδιές χθες η συγκινητική επανασύνδεση δύο Σύρων με τον 18χρονο αδερφό τους που βρισκόταν στο μοιραίο αλιευτικό και ήταν μεταξύ των διασωθέντων. 

Στο μεταξύ, στο κτίριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου. Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν.

Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το [email protected], αντίστοιχα. Το παραπάνω θα λειτουργεί από σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.

Παραμένουν τα ερωτήματα και οι «ύποπτες» σιωπές 

Την ίδια ώρα, σε Ελλάδα και διεθνώς, παρακολουθούμε μουδιασμένοι τις αντιπαραθέσεις μεταξύ υπηρεσιακής κυβέρνησης και Λιμενικού, τις μαρτυρίες των επιζώντων που διαψεύδουν τις επίσημες ανακοινώσεις, το πολιτικό «κρυφτούλι» στις πλάτες τόσων νεκρών, τη μια ανατροπή να διαδέχεται την άλλη. 

Πολλά λοιπόν τα αμείλικτα ερωτήματα, στα οποία η «Εφ.Συν.» έχει αναφερθεί από την πρώτη ημέρα του ναυαγίου, όλα ζητούν απαντήσεις από αρμόδια χείλη, ωστόσο τρία είναι τα κύρια και αυτά για τα οποία ευλόγως αναρωτιούνται όλοι ή τέλος πάντων όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία.

1. Χθες, τρίτη ημέρα από την τραγωδία, το Λιμενικό μίλησε για πρώτη φορά για κάβο που έριξε στο αλιευτικό, τρεις ώρες πριν από τη βύθισή του, κάτι που ποτέ δεν είχε αναφερθεί στα πέντε δελτία Τύπου που προηγήθηκαν από την Τετάρτη. Γιατί λοιπόν χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ημέρες για να βγει το Λιμενικό και να αναφερθεί στον κάβο; Και, αλήθεια, εάν ο διασωθείς πρόσφυγας δεν είχε μιλήσει γι’ αυτό στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στην Καλαμάτα, θα είχε γίνει ποτέ γνωστό;

2. Γιατί το Αρχηγείο του Λιμενικού δεν δίνει στη δημοσιότητα το βιντεοληπτικό υλικό που λογικά έχει τραβηχτεί τόσο από το σκάφος του Λιμενικού όσο και από τη Frontex; Σίγουρα αυτό θα έλυνε όλες τις απορίες που έχουν προκύψει. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου του Λιμενικού, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου, υποστηρίζει ότι τέτοιο υλικό δεν υπάρχει. Σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega εάν είναι βιντεοσκοπημένο το περιστατικό της τελευταίας προσέγγισης πριν από τη βύθιση, ο κ. Αλεξίου απάντησε «όταν έχουμε ένα περιστατικό, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρήσουμε απρόσκοπτα. Το να θέσεις κάποια μέλη ανενεργά προκειμένου να μπορέσουν να τραβήξουν βίντεο καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δόκιμο». Δήλωση που προκαλεί νέα ερωτήματα, αφού το αρχηγείο του Λιμενικού στις μεγάλες επιτυχημένες διασώσεις προσφύγων πάντα τα δελτία Τύπου τα συνοδεύει με σχετικά βίντεο, όπως και σε επιχειρήσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων με ναρκωτικά ή λαθραία. Πώς είναι δυνατόν σε ένα τόσο σοβαρό περιστατικό τα σκάφη και τα εναέρια μέσα να μην έχουν προχωρήσει σε βιντεοσκόπηση;

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες που μας έδωσε το Λιμενικό προέρχονται από βίντεο και όχι από φωτογραφική μηχανή. Επίσης, να σημειώσουμε ότι το υπερσύγχρονο σκάφος 920 του Λιμενικού που παρακολουθούσε το αλιευτικό έχει κάμερες και ημέρας και νύχτας. Αυτές λειτουργούν μόνες τους, δεν χρειάζεται να απασχοληθεί το πλήρωμα του σκάφους. Ούτε αυτές κατέγραψαν το περιστατικό;

3. Ο καπετάνιος του αλιευτικού πού βρίσκεται; Είναι ανάμεσα στους 9 συλληφθέντες, στους αγνοούμενους ή εγκατέλειψε το σκάφος πριν από τη βύθισή του; Και γι’ αυτό το ζήτημα πολλές και διάφορες οι εκδοχές που έχουν ακουστεί.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement