Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Πολλά τα «αγκάθια» στην επανέναρξη των συνομιλιών

AP23319845668392

Advertisement

Μπορεί ο αμερικανός πρόεδροςΤζο Μπάιντεν να άνοιξε την πόρτα των συνομιλιών με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο, οι διαφορές τους όμως δείχνουν να παραμένουν αγεφύρωτες, ειδικά για το ζήτημα της Ταϊβάν αλλά και για τις αμερινανικές κυρώσεις.

Ήταν αρκούντως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, έκρινε σκόπιμο να πει πως συνεχίζει πάντα να θεωρεί τον κινέζο ομόλογό του «δικτάτορα»:

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που είχε ήδη προκαλέσει αγανάκτηση στο Πεκίνο.

Η συνάντηση ωστόσο εισέφερε την επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων, που είχαν διακοπεί για πάνω από έναν χρόνο, εξαιτίας της επίσκεψης της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.

Η τετράωρη σύνοδος, σε πολυτελή χώρο κάπου σαράντα χιλιόμετρα από το Σαν Φρανσίσκο, ήταν «εποικοδομητική και παραγωγική», σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ακόμα πως οι δυο άνδρες έχουν πλέον τη δυνατότητα να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν «απευθείας και άμεσα» ο ένας με τον άλλο σε περίπτωση που ενσκήψει κρίση.

Καθώς η σύνοδος, προσεκτικά χορογραφημένη ώστε να δώσει εικόνα αποκατάστασης της ηρεμίας στη σχέση –οι δυο ηγέτες για παράδειγμα εμφανίστηκαν για λίγο μπροστά στους φωτογράφους κάνοντας περίπατο σε περιποιημένο κήπο – δεν επέλυσε στην πραγματικότητα κανένα από τα ζητήματα που αποτελούν αγκάθια.

Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Nαρκωτικά και διακίνηση φαιντανύλης

Ο πρόεδρος Σι πάντως συμφώνησε να λάβει, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, «μέτρα για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης.

Το πολύ ισχυρό συνθετικό οπιοειδές παράγεται με χημικές ουσίας προερχόμενες κυρίως από την Κίνα και ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η ανακοίνωση είναι καλοδεχούμενο νέο για τον πρόεδρο Μπάιντεν, που διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του και κατηγορείται σε υψηλούς τόνους από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του πως δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τη διακίνηση ναρκωτικών.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement