Έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα: ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ κατηγορούν τη Μόσχα και εκείνη το Κίεβο

AP23157268482135

Advertisement

Σε απόδοση ευθυνών εκατέρωθεν προχωρούν Ρώσοι και Ουκρανοί οι οποίοι ουσιαστικά κατηγορούν η μία πλευρά την άλλη για την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας, ενώ δεκάδες χωριά απειλούνται με πλημμύρες και χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η πόλη Νόβα Καχόβκα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκατοντάδες σπίτια εκκενώνονται καθώς η στάθμη του νερού έχει αυξηθεί σε πάνω από 11 μέτρα (36 πόδια), σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο ποταμός Δνείπερος έχει μολυνθεί με 150 τόνους βιομηχανικών λιπαντικών σύμφωνα με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ κίνδυνος υπάρχει και για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τεράστιο όγκο νερού να ρέει ανεξέλεγκτος μετά την καταστροφή του φράγματος και να πλημμυρίζει περιοχές γύρω από τον ποταμό Δνείπερο.

Από το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιόμετρων, υδροδοτείται η Κριμαία και ηλεκτροδοτείται ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια, ο οποίος δεν απειλείται προς το παρόν σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, με το Κίεβο να προειδοποιεί ωστόσο, ότι αυξάνεται ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής.

Ζελένσκι: «Η Ρωσία είναι ένοχη για βάρβαρη οικοκτονία»

Μεγάλη είναι η καταστροφή που υπέστη το φράγμα Νόβα Καχόβκα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δηλώνει πως «ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει».

«Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της ζωής, κατά της φύσης, κατά του πολιτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο Telegram κατηγορώντας τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα πριν το ανατινάξουν.

«Η Ρωσία ανατίναξε μια βόμβα, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στους «Εννέα του Βουκουρεστίου», ένα σχήμα που συγκεντρώνει εννέα χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη μέλη του ΝΑΤΟ.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement