Οι επισκέψεις Μπλίνκεν σε Μέση Ανατολή και Τουρκία σήκωσαν ανέμους

Blinken Turkey

Advertisement

Για πρόοδο στους στόχους που είχαν τεθεί, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή. Στην πραγματικότητα ωστόσο, η αμερικανική διπλωματία έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.

Από την αποτυχία να πείσει το Ισραήλ για μια «ανθρωπιστική παύση», στην ενόχληση των αραβικών κρατών από την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλά και το εντελώς παγωμένο κλίμα στην Τουρκία, όπου ο πρόεδρος Ερντογάν απέφυγε ακόμα και να τον συναντήσει, ο Μπλίνκεν πέτυχε αυτό που σχολίαζε χθες κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης: Τίποτα. Παρότι, όπως έλεγε ο ίδιος «μερικές φορές η απουσία κάποιου κακού γεγονότος μπορεί να μην είναι η πιο προφανής απόδειξη προόδου, αλλά είναι».

Στην τελευταία του στάση, την Άγκυρα, ο Μπλίνκεν είχε την πιο απογοητευτική, αλλά αναμενόμενη υποδοχή. Ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν (ο Ερντογάν απουσίαζε σε εσωτερική περιοδία) άκουσε τα αιτήματά του σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ και την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως δεν του έδωσε… τίποτα. «Ήταν λίγα τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι Μπλίνκεν και Φίνταν», αναφέρουν διπλωμάτες που παρακολούθησαν τη συνάντηση.

Ο Μπλίνκεν επιχείρησε να πείσει την τουρκική πλευρά να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς, αναγκάζοντάς τη να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους, όμως έλαβε απάντηση- ψυχρολουσία καθώς η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων θα πρέπει να είναι αμοιβαία, όπου η Χαμάς απελευθερώνει αιχμαλώτους και το Ισραήλ απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Όταν, δε, ο Μπλίνκεν ανέφερε στον Φιντάν τα περί «ανθρωπιστικής παύσης», ο Τούρκος ομόλογός του απάντησε ότι «αυτό δεν είναι αρκετό». Και ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει μόνο μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός με την Άγκυρα εγγυητή της.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον σνόμπαρε, επαναβεβαίωσε ότι η χώρα βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από τις ΗΠΑ, εμφανιζόμενος σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης, όπου χαρακτήρισε το Ισραήλ «δυνάμεις κατοχής». Και αυτό, προστίθεται στην άρνησή του να χαρακτηρίσει τη Χαμάς -την οποία έχει επιλέξει ως έναν από τους συνομιλητές του- ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το κλίμα δεν ήταν καλύτερο και στις συζητήσεις με τους Άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν την «απόγνωσή» ή την απογοήτευσή τους για την αταλάντευτη υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, καθώς αυτό συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα. Οι μουσουλμάνοι ηγέτες, μάλιστα, ανέφεραν στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σκότωσαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο είναι παιδιά.

Στα παρασκήνια μιας συνόδου κορυφής στο Αμμάν το Σάββατο με τον Μπλίνκεν και τους ομολόγους του από την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία – καθώς και τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)- οι συζητήσεις δεν ήταν παραγωγικές, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των τεκταινόμενων στη σύνοδο κορυφής. Η αντίθεση των ΗΠΑ σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία, όπως υποστήριξε ο Μπλίνκεν, θα έδινε στη Χαμάς χρόνο να ανασυνταχθεί και ενδεχομένως να επιτεθεί εκ νέου στο Ισραήλ, έφερε την Ουάσινγκτον σε πλήρη αντίθεση με τους Άραβες εταίρους της Ουάσινγκτον.

Στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν πήγε με λίγο διαφορετική στάση, κομίζοντας το μήνυμα ότι η υποστήριξη Μπάιντεν δεν είναι αστείρευτη, επιχειρώντας έτσι να ασκήσει τις πιέσεις για ανθρωπιστική παύση και μεταφορά βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα. Όμως οι Ισραηλινοί του απάντησαν δείχνοντάς του εικόνες από τις επιθέσεις της Χαμάς και τους ομήρους- εικόνες οι οποίες ήταν πολύ βίαιες και πολύ σκληρές και, όπως φάνηκε από το ύφος του αργότερα, συγκλόνισαν τον Μπλίνκεν. Οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν σθεναρά δε την όποια μεταφορά καυσίμων στη Γάζα, τονίζοντας στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών τη βεβαιότητά τους ότι «τα καύσιμα αυτά θα κλαπούν από τη Χαμάς, η οποία λειτουργεί με κυνισμό» που ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει.

Λίγο αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα έχει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα για «αόριστο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του πολέμου, διότι έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε εμείς», τονίζοντας ότι «η Γάζα θα πρέπει να κυβερνηθεί από “εκείνους που δεν θέλουν να συνεχίσουν τον δρόμο της Χαμάς». Ο Νετανιάχου, επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει γενική κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι από τη Χαμάς, αν και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να υπάρξουν σύντομες παύσεις- μερικών ωρών για να απελευθερωθούν όμηροι και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement