Ισημερινός: Δολοφονήθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο

pres

Advertisement

Νεκρός από πυρά αγνώστου έπεσε ο κεντρώος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου στον Ισημερινό, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο καθώς ολοκληρωνόταν προεκλογική συγκέντρωση την Τετάρτη (9/8) στην πρωτεύουσα Κίτο.

Ο 59χρονος Βιγιαβισένσιο συγκαταλεγόταν στους οκτώ υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 20ης Αυγούστου.

Άλλοι εννιά άνθρωποι, ανάμεσά τους υποψήφια για το κοινοβούλιο και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην επίθεση, πρόσθεσε η εισαγγελία.

Το Movimiento Construye, το κόμμα του εκλιπόντα, ανέφερε πως τα γραφεία του στην πρωτεύουσα υπέστησαν επίθεση ενόπλων, χωριστό συμβάν.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κατατασσόταν στη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, συγκέντρωνε από 7,5 ως 13%, πίσω από τη δικηγόρο Λουίσα Γκονσάλες, την υποψήφια της παράταξης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

«Είμαι αγανακτισμένος και σοκαρισμένος εξαιτίας της δολοφονίας του υποψηφίου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο», τόνισε ο πρόεδρος Λάσο μέσω X (του πρώην Twitter). «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το έγκλημα αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο.

«Το οργανωμένο έγκλημα το παρατράβηξε, όμως θα αντιμετωπίσει το πλήρες βάρος του νόμου», υποσχέθηκε.

Ο κ. Λάσο, δεξιός πρώην τραπεζίτης, συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με αξιωματούχους αρμόδιους για την ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, πλήττεται από κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Κατά την προεκλογική διαδικασία, δολοφονήθηκαν δήμαρχος και υποψήφιος για το κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), η Ντιάνα Αταμαΐντ, κατήγγειλε πως μέλη του θεσμού, που είναι αρμόδιος για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας, έχουν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement