Νετανιάχου σε Μπάιντεν: Οι επιχειρήσεις στη νότια Γάζα θα κρατήσουν ένα μήνα

benbi

Advertisement

Τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμα θα επιχειρεί ο Ισραηλινός στρατός (IDF)  στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια τηλεφωνική κλήση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σύμφωνα με τις ειδήσεις του καναλιού 13 το οποίο επικαλείται ανώνυμους διπλωματικούς αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύεται ότι αναμένει ότι μετά, οι μάχες στη Γάζα θα γίνουν και πιο εστιασμένες και λιγότερο έντονες.

Αξιωματούχοι διέψευσαν προηγούμενες αναφορές ότι ο Μπάιντεν
έθεσε προθεσμία για να τερματιστούν οι μάχες μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως το Ισραήλ διέταξε την απομάκρυνση των κατοίκων από το κέντρο της κύριας νότιας πόλης της Γάζας Χαν Γιουνίς και σφυροκόπησε το μήκος του θύλακα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προστατεύσουν τον σύμμαχό τους από το αίτημα για κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε έναν νόμο έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει το Κογκρέσο και να εγκρίνει την πώληση περίπου 14.000 βλημάτων πυρομαχικών αρμάτων μάχης αξίας άνω των 106 εκατ. δολαρίων (85 εκατ. λιρών) στο Ισραήλ.

Σε μία άλλη εξέλιξη ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας προειδοποίησε ότι ο μισός πληθυσμός της Γάζας λιμοκτονεί, καθώς συνεχίζονται οι μάχες εκεί.

Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, δήλωσε ότι μόνο ένα κλάσμα των αναγκαίων προμηθειών έχει καταφέρει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας – και εννέα στους 10 ανθρώπους δεν μπορούν να φάνε καθημερινά.

Οι συνθήκες στη Γάζα έχουν καταστήσει τις παραδόσεις «σχεδόν αδύνατες», δήλωσε.

Το Ισραήλ λέει ότι πρέπει να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα για να εξοντώσει τη Χαμάς και να φέρει τους Ισραηλινούς ομήρους πίσω.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε το Σάββατο (9/12) στο BBC ότι «κάθε θάνατος και πόνος σε έναν πολίτη είναι οδυνηρός, αλλά δεν έχουμε εναλλακτική λύση».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», είπε.

Οι μετακινήσεις μέσα και έξω από τη Γάζα έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς έσπασαν τον αυστηρά φυλασσόμενο περιμετρικό φράχτη του Ισραήλ – σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 240 ομήρους.

Σε απάντηση, το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του με τη Γάζα και άρχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, περιορίζοντας τις παραδόσεις βοήθειας στις οποίες οι κάτοικοι της Γάζας βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement