Τουρκία: Μετά το Βαν «μυρίζει μπαρούτι» και στο Ντιγιαρμπακίρ

Τουρκία Μετά το Βαν μυρίζει μπαρούτι και στο Ντιγιαρμπακίρ

Advertisement

Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στη νοτιοανατολική Τουρκία, εκεί που έδειξε την δύναμη του το φιλοκουρδικό κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) στις πρόσφατες εκλογές.

Μετά τα χθεσινά επεισόδια στην πόλη Βαν λόγω της απόφασης της εκλογικής Αρχής να μην επιτρέψει στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) να αναλάβει τα καθήκοντά του, «μπαρούτι μυρίζει» και στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική. Και αυτό επειδή η αρμόδια αρχή δεν έχει δώσει ακόμα εντολή ανάληψης καθηκόντων τόσο στην Ayşe Serra Bucak Küçük – επίσης του κόμματος DEM – η οποία εξελέγη αντιδήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου, όσο και σε 13 περιφερειακούς προέδρους.

Αυτό που σημειώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, είναι ότι η εντολή ανάληψης καθηκόντων θα δοθεί μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των ενστάσεων.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 89 ανθρώπους σε όλη τη χώρα επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για τις οποίες δεν είχε δοθεί άδεια, έγραψε σήμερα στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Οι διαμαρτυρίες στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην επαρχία της Σμύρνης ακολούθησαν την απόφαση της εκλογικής αρχής να εμποδίσει τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) να αναλάβει τα καθήκοντά του στη νοτιοανατολική πόλη Βαν.

Το κόμμα DEM ανακοίνωσε πως ο υποψήφιός του για τη δημαρχία Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με περίπου το 55% των ψήφων, αποκλείστηκε από τη δημαρχία. Το κόμμα έχει προσφύγει κατά της σχετικής απόφασης των τουρκικών αρχών.

Ως δήμαρχος πρόκειται να διοριστεί όχι ο Ζεϊντάν, αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήρθε δεύτερος με περίπου 27% των ψήφων.

Το κύριο αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο ήρθε πρώτο στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής καταφέροντας ιστορικό πλήγμα στο AKP του Ερντογάν, καταδίκασε τη σχετική απόφαση και ζήτησε την ανάκλησή της.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική εκλογική αρχή ισχυρίζεται πως ο Ζεϊντάν έχει ποινικό μητρώο και δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος.

Το κόμμα του Ζεϊντάν ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε για την απόφαση μόνο μετά την ψηφοφορία της Κυριακής.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο θυμίζει τις μαζικές αποπομπές φιλοκούρδων τοπικών αιρετών αξιωματούχων το 2019. Το φιλοκουρδικό κόμμα, που έφερε τότε την ονομασία HDP, είχε κερδίσει 65 δημαρχίες στις δημοτικές εκλογές του 2019, ωστόσο η κυβέρνηση είχε αποπέμψει τους περισσότερους από τους δημάρχους αυτούς κατηγορώντας τους για σχέσεις με την τρομοκρατία.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement