Τρίζει το τραπεζικό σύστημα παρά την «πυροσβεστική» παρέμβαση Μπάιντεν

wall street market

Advertisement

Σήμα για κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραπεζική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank, έδωσε στη διοίκηση ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τις ρυθμιστικές αρχές να επεμβαίνουν με έκτακτα μέτρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα του έθνους είναι ασφαλή, για να αποφευχθεί ο πανικός. «Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε», είπε.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν από ένα ταξίδι στη Δυτική Ακτή, είπε ότι θα επιδιώξει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και πίεσε για καλύτερη εποπτεία και ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών. Επίσης, υποσχέθηκε ότι δεν θα υποστούν ζημιές οι φορολογούμενοι και σημείωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες.

biden joe

«Πρέπει να λάβουμε πλήρη απολογισμό του τι συνέβη», είπε. «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές».

Σημειώνεται ότι μόνο οι καταθέτες προστατεύονται και όχι οι επενδυτές των τραπεζών, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, εξήγησε – οι επενδυτές εν γνώσει τους πήραν ρίσκο και έχασαν χρήματα επειδή το ρίσκο δεν απέδωσε.

Το τηλεοπτικό μήνυμα του Μπάιντεν ήρθε καθώς οι κινήσεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να εγγυηθούν τις καταθέσεις στην SVB δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές για τη βιωσιμότητα άλλων τραπεζών σε όλο τον κόσμο.  

Πτώση στα χρηματιστήρια, υπό πίεση οι τραπεζικές μετοχές

Το αρνητικό κλίμα πάντως συνεχίστηκε και μετά την προσπάθεια του Μπάιντεν να καθησυχάσει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, αν και με συγκρατημένες τελικά τάσεις. 

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, τη Δευτέρα. Οι απώλειες όμως συγκρατήθηκαν καθώς ορισμένοι επενδυτές πόνταραν ότι το οικονομικό σοκ θα μπορούσε να προκαλέσει την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο Dow Jones έχασε 90,50 μονάδες ή 0,28%, κλείνοντας στις 31.819,14 μονάδες. 

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,15% στις 3.855,76 μονάδες, αφού υποχώρησε έως και 1,37% σε κάποιο σημείο της ημέρας.

Ο Nasdaq  έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 11.188,84 μονάδες.

Μεγαλύτερη πίεση δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Ειδικά στην έναρξη της συνεδρίασης η Bank of America σημείωνε πτώση πάνω από 7%, η JPMorgan Chase & Co κατέγραφε απώλειες της τάξης του 2%, και η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Charles Schwab κατρακυλούσε κατά 19%.

«Καμπανάκι» όμως σήμανε και η κατρακύλα κατά περίπου 70% των μετοχών της μικρότερης και περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank. Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν «βουτιά» καθώς η είδηση ότι είχε λάβει νέα χρηματοδότηση απέτυχε να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών.

Πριν το άνοιγμα της αγοράς άλλοι μικρότεροι δανειστές παρέμειναν επίσης υπό πίεση, με την PacWest να υποχωρεί κατά περίπου 40%.

Αλλά και στην Ευρώπη ο αντίκτυπος ήταν αρκετά έντονος, καθώς με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια. Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 2,90%, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 3,04% και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,58%, ενώ το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 4,03%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,34% και ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε απώλειες 5,65% στη χειρότερη μέρα από τις 4 Μαρτίου 2022.

Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο ελβετικό χρηματιστήριο μετά την αναταραχή που επηρέασε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα. Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας υποχώρησαν περισσότερο από 8% και διαπραγματεύθηκαν στα 2,29 ελβετικά φράγκα (2,50 δολάρια) ανά μετοχή, από το προηγούμενο χαμηλό των 2,41 φράγκων ανά μετοχή που είχε σημειωθεί την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού κινήθηκε προς το βασικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων, ενθαρρυνόμενη από τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια.

Το bitcoin εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 21 Φεβρουαρίου, αγγίζοντας τα 24.618 δολάρια.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement