Η ατέλειωτη εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ…

Advertisement

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου και η ψηφοφορία για την ισότητα στο γάμο ανέδειξε μια σειρά ζητημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ και αξιολογείται από την ηγεσία του κόμματος. Κι αν για κάποιους ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να καταγράψουν μια έστω συμβολική νίκη επί της κυβέρνησης, στο τέλος, με τις διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν και με τις κόντρες που εξελίχθηκαν, απλά μεγάλωσε ο κύκλος της εσωστρέφειας για την Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη που μίλησαν στο nofakenews, οι ομιλίες τόσο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και άλλων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή δείχνουν ότι υπάρχει βαθύ ρήγμα στο κόμμα, το οποίο απεικονίζει και την εικόνα του στην κοινωνία και ανάμεσα στις τάξεις των μελών και των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης, καθώς και ότι δεν περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να ισορροπεί διαρκώς, τουλάχιστον σε αυτούς τους πρώτους μήνες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του, ανάμεσα στο προοδευτικό και φιλελεύθερο προφίλ, που ο ίδιος δημόσια και μέσω των διαύλων επικοινωνίας του παρουσιάζει, και στην «παραδοσιακή» συντηρητική φυσιογνωμία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, που καλύπτεται κυρίως «δια της πλαγίας» και μέσω στελεχών για να συγκρατούνται δεξιοί ψηφοφόροι εντός των κομματικών τειχών. Με αυτά τα δεδομένα, στον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται ξανά αντιμέτωποι με το κυβερνών κόμμα, που έχει δημιουργήσει μια ιδεολογική και αξιακή «ευρυχωρία» στη λογική του «όλοι καλοί χωράνε», από την σκληρή Δεξιά μέχρι το ακραίο κέντρο. Και που όπως αποδείχθηκε και ακόμα αποδεικνύεται δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο προβληματισμός, που εκφράζεται χαμηλοφώνως και αφορά αυτή καθ’ εαυτή στη στάση του κόμματος ως πολιτική στόχευση. Συγκεκριμένα στελέχη με πολύχρονη παρουσία στα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η κυβέρνηση έπρεπε να πιεστεί περισσότερο σε ό,τι αφορά στην κομματική στήριξη του προοδευτικού νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο και να μην προσφέρει απλόχερα και από νωρίς τη στήριξη του.

Την ίδια αφετηρία έχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Σαμαράς διαφοροποιήθηκε μεν, λειτούργησε δε ως «μαγνήτης» για τους δεξιούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αποτρέποντας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, το «λοξοκοίταγμά» τους προς τα δεξιότερα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς να θέλουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως υπήρξε συνεννόηση ανάμεσα σε Μαξίμου και πλευρά Σαμαρά, θεωρούν πως στο τέλος της ημέρας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε αυτό που ήθελε, και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την «επαναστατική γυμναστική του», και όλοι εκφράστηκαν ελεύθερα εκπροσωπώντας ο καθένας τις ιδεολογικές καταβολές του. Πρόκειται για «προίκα», την οποία ο κάθε βουλευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν στην εκλογική περιφέρεια του είτε στο κομματικό ακροατήριο που απευθύνεται.

Και στη μέση ο Πολάκης…

Ακόμα κι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μείνει στις δάφνες του πρωταγωνιστή και πρωτοπόρου στην πολιτική ζωή του τόπου υπέρ του δικαιωματικού λόγου και της προβολής των ατομικών ελευθεριών μειονοτικών ομάδων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Σύμφωνο Συμβίωσης που έφερε στη βουλή και ψήφισε το 2015. Ήρθαν, όμως, οι τρεις διαφοροποιήσεις στη βουλή για να θολώσουν την εικόνα και να μετατοπίσουν το πρόβλημα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, που μετρά σχεδόν το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης του απέναντι στην ισότητα του γάμου, σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΟΛΑΚΗΣ

Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος απείχαν της ψηφοφορίας ενώ η βουλευτής της Β΄ Πειραιά Νίνα Κασσιμάτη επέλεξε να δηλώσει παρούσα στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι δυο αποχές και το ένα «παρών» κάνουν περισσότερο βαρύ το κλίμα από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει κυρώσεις στην Πολιτική Γραμματεία έναντι όσων διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή ενώ φέρεται να απευθύνθηκε στους βουλευτές του με μήνυμα, καλώντας τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής Χανίων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απείχε από τη διαδικασία. «Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ» σημειώνει.

Παρά τις όποιες εξηγήσεις, το κλίμα παραμένει βαρύ για τον Π. Πολάκη στην Κουμουνδούρου. Σε επίπεδο κυρώσεων, ως πρώτη και δεδομένη πρέπει να θεωρείται η έκπτωση του από τη θέση του Συντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου -το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με κάποιους βουλευτές έχει ατονήσει η δραστηριότητά του- του κόμματος ενώ τα προεδρικά ραντάρ θα είναι πιο… ευαίσθητα στις όποιες θέσεις του από εδώ και στο εξής.

Ο βουλευτής που θα… ειδοποιηθεί και οι “θηλυκοί Βορίδηδες” 

Η κόντρα Κασιμάτη-Ραγκούση, δυο στελεχών που πολιτεύονται στην ίδια περιφέρεια (Β’ Πειραιά), δεν είναι άγνωστη, κρατά χρόνια και έχει δώσει πολλά επεισόδια. Το τελευταίο είναι σε εξέλιξη και ενεργοποιεί κι άλλες κομματικές τεκτονικές πλάκες. Θεωρητικά το έναυσμα δόθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, όταν ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να μάθει τι κυρώσεις θα επιβληθούν στους βουλευτές που θα διαφοροποιηθούν στη ψηφοφορία, με τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει λόγο για «σοβαρές επιπτώσεις».

kassimati it 4026946.jpg

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως η αναφορά Ραγκούση τη φωτογραφίζει, ανάρτησε μια πολύ σκληρή απάντηση. «Το μέλος της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, που παρακαθόταν με τους ακροδεξιούς Βορίδη, Άδωνι, Καρατζαφέρη —και από θέσεις ευθύνης του το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 12%, όπως ανάλογα και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17% — έχει πολύ ελεύθερο χρόνο μετά από τις τελευταίες εκλογές, αλλά και την εσωκομματική ήττα του, για να πυροδοτεί συστηματικά την εσωστρέφεια στο κόμμα μας την ώρα που στόχος μας είναι η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Από διαρροή (του) στα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε πως «θέλει να ξέρει» προκαταβολικά τι κυρώσεις θα επιβάλει ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στους Βουλευτές, που τυχόν καταψηφίσουν. Αν εκλεγεί ποτέ Βουλευτής, θα τον ειδοποιήσουμε».

Τα όσα είπε η κα. Κασιμάτη και το παρών της στη ψηφοφορία δεν άφησε ασχολίαστα ο κ. Ραγκούσης. «Η κα. Κασιμάτη λίγη ώρα πριν αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο -ταυτοτικής σημασίας για την αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο- για την ισότητα στο γάμο, επέλεξε να μου επιτεθεί δημόσια, με τη γνωστή χυδαιότητα που την χαρακτηρίζει. Ο λόγος;  Επειδή ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας – του ανώτατου, εκλεγμένου, καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος – ζήτησα να μάθω την άποψη του Προέδρου για το ενδεχόμενο μη υπερψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από βουλευτές μας, χωρίς να αναφερθώ ονομαστικά σε κάποιον ή κάποια  βουλευτή. Τι απαντώ; Ότι ισχύει απολύτως αυτό είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: ‘’Η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς’’. Και πράγματι, με χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από τους θηλυκούς Βορίδηδες».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement