Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω. Αλήθεια ή μύθος;

Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω. Αλήθεια ή μύθος;

Advertisement

Δεν χρειάζεται πια να στεναχωριέσαι και να αγχώνεσαι. Άλλαξέ το τώρα.

Από που έρχονται τα συναισθήματα; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να νιώσουμε καλύτερα όταν αισθανόμαστε άσχημα; Γιατί επιμένουμε τόσο στα συναισθήματα του πόνου και της στεναχώριας σαν να είναι πολύτιμα και αδιαπραγμάτευτα;

Κάθε φορά που κάνω αυτή την ερώτηση συνήθως μου απαντούν «Δεν ξέρω, δεν το έχω σκεφτεί». Κι ακόμα εάν κάποιοι πραγματικά θα ήθελαν να ξέρουν την απάντηση, όλοι πιστεύουν ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις κάτι που πραγματικά σε έχει στεναχωρήσει.

Πολλές φορές όταν συνομιλώ με πελάτες μου αισθάνομαι ότι δεν θέλουν να αφήσουν πίσω τους τον πόνο και να νιώσουν τη χαρά παρόλο που αυτός είναι ο λόγος που με επισκέπτονται.

Γιατί είναι δύσκολο;

«Ο συναισθηματικός πόνος είναι ένα έντονο συναίσθημα, σε κάνει να αισθάνεσαι μεγάλη σύνδεση με τον εαυτό σου, αισθάνεσαι σημαντικός γιατί πονάς ενώ οι άλλοι όχι» λέει η κορυφαία ψυχοθεραπεύτρια CloeMadanes.

Αυτή είναι η αλήθεια

Τα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, δεν μας επισκέπτονται ξαφνικά ούτε είναι απαραίτητο και αναγκαστικό να αισθανόμαστε άσχημα.

Οτιδήποτε αισθάνεσαι δεν είναι τίποτε άλλο πέραν της ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ που δίνεις εσύ σε ένα γεγονός της ζωής σου.

Από τη στιγμή της γέννησής μας είμαστε κληρονόμοι 3 μεγάλων δυνάμεων τις οποίες εάν τις γνωρίζαμε συνειδητά θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε γρήγορα και εύκολα κάθε αρνητικό συναίσθημα και να παραμείνουμε, όπως τα παιδιά, σε πιο παιχνιδιάρικες και θετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Τα παιδιά μοιάζει να κατέχουν καλύτερα αυτό το «οπλοστάσιο», το οποίο όμως όσο μεγαλώνουμε… το ξεχνάμε, μιμούμενοι αυτό που κάνουν οι άλλοι γύρω μας, δηλαδή τις αγχωτικές, στενάχωρες συμπεριφορές που μέσα στο μυαλό μας μοιάζουν να είναι οι συμπεριφορές των ενήλικων και υπεύθυνων ανθρώπων.

Έχεις 3 SUPERPOWERS

  1. Εστιασμός – Focus

 

Που εστιάζεις;

Στο θετικό ή στο αρνητικό μιας κατάστασης; Στο τι μπορείς ή στο τι δεν μπορείς να κάνεις;

Στο τι γίνεται ή στο τι είναι αδύνατον να γίνει;

Το γιατί με θέλει ή στο γιατί δεν με θέλει;

Στο τι καλό συμβαίνει εδώ ή στο τι πάει λάθος;

Στο τι όφελος μπορώ να αποκομίσω από την εμπειρία που είχα ή στο πόσο ταλαιπωρήθηκα;

Στο ότι όλα τα στραβά συμβαίνουν σε εμένα ή στο ότι δοκιμάζομαι για να αποδείξω πόσα μπορώ να καταφέρω;

 

  1. Λέξεις – Σκέψεις (Οι σκέψεις υπάρχουν μόνο μετά από ερωτήσεις που κάνεις)

 

Στη συνέχεια αρχίζεις να αναλύεις με τις σκέψεις που κάνεις διάφορα σχετικά με την εστίασή σου….

Δεν με θέλει διότι… και δίνεις μια δικαιολογία

Δεν μπορεί να γίνει γιατί… και δίνεις μια δικαιολογία

Κανείς δεν το έχει καταφέρει επειδή…. και δίνεις μία δικαιολογία

Θα μάθω πολλά από αυτό που μου συνέβη ή συνεχώς δημιουργούνται δυσκολίες στη ζωή μου και ενός κακού μύρια έπονται κλπ.

Οι σκέψεις μας δεν είναι τίποτε άλλο πέραν από ερωτήσεις που θέτουμε στον εαυτό μας και στη συνέχεια απαντούμε σε αυτές. Εάν λοιπόν η ερώτηση είναι αποδυναμωτική όπως πχ. «Γιατί εγώ δεν μπορώ ποτέ να τα καταφέρω;» ή «Γιατί πάντα χάνω;» «Γιατί μου έρχονται όλα δύσκολα;» είναι προφανές ότι οι απαντήσεις θα είναι αντίστοιχα αρνητικές.

Στο σημείο αυτό, η ΕΡΜΗΝΕΙΑ  που δίνουμε σε αυτό που συνέβη καθορίζει το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ που θα έχουμε.

Δεν είμαστε αναγκασμένοι να αισθανόμαστε άσχημα, εάν όμως δεν γνωρίζουμε ότι τελικά η ΕΡΜΗΝΕΙΑ που δίνουμε είναι δική μας –υποκειμενική- υπόθεση (και θα μπορούσε να είναι καλύτερη) τελικά πιστεύουμε ότι το συναίσθημα είναι αναγκαστικό και αντικειμενικό.

 

  1. Φυσιολογία (Εκφράσεις, Κίνηση σώματος, η γνωστή αντίδραση)

 

Στο τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας, και πολλές φορές αυτόματα ακολουθεί (αναγκαστικά) η δράση-αντίδραση στη Φυσιολογία σου. Επηρεάζονται λοιπόν οι εκφράσεις του προσώπου σου, ο τρόπος που κινείται το σώμα σου.

Εάν η ερμηνεία που έδωσες είναι αρνητική, τότε θα κατσουφιάσεις, θα συνοφρυωθείς, το στόμα σου μαζεύεται, το μέτωπό σου ρυτιδιάζει, τα μάτια σου μικραίνουν, οι ώμοι σου καμπουριάζουν, η αναπνοή σου γίνεται πιο ρηχή, το βλέμμα σου πέφτει προς τα κάτω, ίσως αισθανθείς αδυναμία στα άκρα…

Ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όπου έχεις δώσει θετική ερμηνεία σε μια κατάσταση, η φυσιολογία σου θα είναι διαφορετική. Θα χαμογελάσεις, θα αναπνεύσεις πιο ήρεμα και βαθιά, η πλάτη θα είναι ίσια, το διάφραγμα θα ανοίξει, το κεφάλι θα κρατηθεί ψηλά.

 

Ο εγκέφαλός σου γνωρίζει καλά από τέτοιες καταγραφές στη φυσιολογία. Γνωρίζει από την αρχή της ζωής σου ότι εάν οι μύες σου έχουν τη συγκεκριμένη κίνηση αυτό σημαίνει χαρά ή στεναχώρια, οπότε αρχίζει να εκκρίνει αντίστοιχες ορμόνες και αλλάξει τη βιοχημεία ώστε για να επιβεβαιώσει την συναισθηματική σου κατάσταση.

TIP: Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ SUPERMAN

Εάν υιοθετήσεις αυτή τη στάση (δες φωτό του super hero) για 2 μόνολεπτά (60 δευτερόλεπτα) πέφτει η κορτιζόλη (ορμόνη άγχους) κατά 23% ενώ η ντοπαμίνη (ορμόνη της δύναμης και της χαράς) αυξάνεται κατά 21%. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεσαι δυνατός και ότι μπορείς να καταφέρεις οτιδήποτε θέλεις.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙΣ.

ΑΝΑΠΛΑΙΣΙΩΣΗ – Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Χρησιμοποίησε τις 3 Super Δυνάμεις σου με θετικό για εσένα τρόπο.

ΕΣΤΙΑΣΜΟΣ

Αναρωτήσου: Είσαι αναγκασμένος να εστιάσεις σε αυτό; Νοητικά, θα εστιαστείς στο τι καλό συμβαίνει μέσω της κατάστασης ή σε τι αρνητικό γίνεται;

Σε οτιδήποτε εστιάζεις αυτή είναι η πραγματικότητά σου.

Εκεί που εστιάζεις, εκεί ρέει η ενέργειά σου

Οι πιλότοι των αγώνων της Formula 1 εκπαιδεύονται να συνεχίσουν να εστιάζουν στον δρόμο στην περίπτωση που το αυτοκίνητο οδηγείται προς τον τοίχο, είναι η μοναδική περίπτωση να σωθούν από το τρακάρισμα.

Εάν ψάχνεις (focus) τι θα πάει λάθος θα το βρεις. Εάν εστιάζεις στο τι θα πάει καλά, θα το βρεις οπωσδήποτε. Σε τι εστιάζεις λοιπόν;

ΑΣΚΗΣΗ: Ψάξε να βρεις τι πάει στραβά στη ζωή σου. (Το βρήκες;) Πόσο χρόνο σου πήρε;

Πως ΝΙΩΘΕΙΣ;

Τι σκέφτεσαι να κάνεις τώρα;

Να κάνουμε και την αντίστροφη άσκηση… Σκέψου ποιος σε αγαπάει. Ποιον αγαπάς εσύ. Τι αισθάνεσαι;

Σε οτιδήποτε κι αν εστιάσεις αυτό θα νιώσεις.

Έχεις πάντα την ευκαιρία να εστιαστείς σε κάτι καλό, ποιος είναι λοιπόν ο λόγος να εστιάζεσαι σε κάτι άσχημο; ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΟΥ (ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΠΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!!!)

ΛΕΞΕΙΣ  ΣΚΕΨΕΙΣ

Τι λες σχετικά με αυτό στο οποίο εστίασες; Εάν εστιάσεις στην αποδυναμωτική πλευρά της ζωής, το πιθανότερο είναι να πεις κάτι σχετικό με αυτό, να το δικαιολογήσεις δηλαδή. Στη συνέχεια είσαι αναγκασμένη να δώσεις μία ερμηνεία που θα συμπίπτει με τον τρόπο εστιασμού σου. Εάν εστιαστείς στο γεγονός ότι όλα μου πάνε λάθος, οι σκέψεις που θα κάνεις θα δικαιολογούν όλα τα πράγματα που πάνε λάθος στη ζωή σου.

Το συμπέρασμα (ΕΡΜΗΝΕΙΑ) είναι ότι είσαι άτυχη ή άχρηστη ή ότι δεν τα καταφέρνεις.

Μπορείς να σκεφτείς μια καλύτερη ερμηνεία σχετικά με την κατάσταση ή το γεγονός; Τι θετικό πηγάζει μέσα από αυτή την εμπειρία; Τι διδάχθηκες; Πως μπορείς να βοηθηθείς και να γίνεις καλύτερος στο μέλλον ακριβώς επειδή είχες αυτή την εμπειρία;

Παράδειγμα:

Α) Εάν χωρίσεις από τον αγαπημένο σου, μήπως ισχύει ότι προφανώς αυτός δεν είναι ο ιδανικός για εσένα σύντροφος; Εάν ήταν, δεν θα χωρίζατε. Οπότε δεν είναι αλήθεια ότι τώρα είσαι και πάλι ελεύθερη για να γνωρίσεις κάποιον άλλον άνθρωπο με τον οποίο θα ταιριάζεις περισσότερο;

Β) Εάν παραβιάσεις STOP και πάρεις πρόστιμο από την τροχαία, δεν θα ήταν αλήθεια εάν σκεπτόσουν ότι την επόμενη φορά θα είσαι περισσότερο προσεκτική και δεν θα κινδυνεύσεις εσύ ή κάποια άλλη ζωή λόγω αυτού που συνέβη;

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Στην περίπτωση που οδηγήθηκες τελικά σε μία ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΤΙΚΗ ερμηνεία, η φυσιολογία σου θα είναι σε συνέπεια με την ερμηνεία. Ο λόγος είναι ότι ως ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ αδυνατείς να μην βρίσκεσαι διαρκώς ΣΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ με ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ. Είμαστε όλοι αναγκασμένοι να βρισκόμαστε στο επίπεδο ασφάλειας «ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ». Οπότε αν έδωσες κακή ερμηνεία… περίμενε αναγκαστικά ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΚΗ.

 Ο λογικός εγκέφαλος λαμβάνει την ερμηνεία «ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ» και παράγει τις ανάλογες ορμόνες για να βρίσκεται ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ σε συνέπεια με την ερμηνεία. Είναι αδύνατον να συμβεί κάτι διαφορετικό, είναι θέμα βιολογίας.

Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι ότι η έκφρασή σου να προδίδει στεναχώρια, μιζέρια, απογοήτευση. Εσύ το θεωρείς απόλυτα φυσιολογικό. Είναι όμως; Ποιος το προκάλεσε; ΕΣΥ!!! ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕΣ

(ΔΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΣΗΜΕΡΑ. Πήρα παγωτό στον γιο μου, το ήθελε πάρα πολύ! Ενθουσιάστηκε. Το βάλαμε σε χωνάκι, βγήκαμε έξω στον ήλιο να κάτσουμε να το φάει. Του έπεσε το παγωτό στο πεζοδρόμιο. Λογικά ένα παιδί είτε θα έκλαιγε ή θα γκρίνιαζε να του πάρω άλλο. Αυτό που έκανε ήταν να φάει την άλλη πλευρά του μπισκότου από το χωνάκι και να το κάνει ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ ώστε να μιλάει στον κόσμο μέσω αυτού)

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ;

Ο ευκολότερος τρόπος να «κοροϊδέψεις» τον λογικό σου εγκέφαλο είναι να αλλάξεις την φυσιολογία σου και το δεύτερο είναι να αλλάξεις την ΕΡΜΗΝΕΙΑ που έδωσες.

Εάν σηκώσεις το ανάστημά σου και αναπνεύσεις βαθιά και ήρεμα, εάν σηκωθείς και περπατήσεις με ίσια την πλάτη ή εάν μείνεις στη στάση SUPERMAN για 2 λεπτά θα παρατηρήσεις ότι το συναίσθημα γίνεται πιο ήπιο μέχρι που εξαφανίζεται καθώς ο εγκέφαλος αδυνατεί να παράξει συστατικά που οδηγούν σε άγχος και στεναχώρια ενώ το σώμα σου του δίνει διαφορετικό σήμα.

Αλλαγή ΣΚΕΨΕΩΝ και ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Μπορείς επίσης να κάνεις αναπλαισίωση, να δώσεις διαφορετική ερμηνεία στο γεγονός ρωτώντας καλύτερες ερωτήσεις:

Τι έμαθα από αυτή την εμπειρία;

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό που συνέβη ώστε την επόμενη φορά να μην χρειαστεί να περάσω από την ίδια διαδικασία;

Ποιον έχω σύμμαχο, σύμφωνα με αυτό που πέρασα; Ποιος ανακάλυψα οτι είναι στο πλευρό μου; Ποιοι είναι οι αληθινοί φίλοι μου; Σε ποιον μπορώ να βασίζομαι;

Σε τι μπορώ να βασιστώ στον εαυτό μου, ποιες δυνατότητες ανακάλυψα οτι έχω;

Σε τι ήμουν καλός/ καλή;

Τι χρειάζεται να εξελίξω ακόμα στην προσωπικότητά μου; Σε τι μπορώ να βελτιωθώ για να τα πάω καλύτερα στο μέλλον;

ΕΣΤΙΑΣΜΟΣ

Θα μπορούσα να εστιαστώ στο τι πάει καλά και όχι στο τι πάει λάθος;

Στο πόσο αποδεκτός είμαι και στο όχι στο ανάποδο;

Στο τι κατάφερα και όχι σε τι απέτυχα;

Οποιοιδήποτε από τις 3 κληρονομικές δυνάμεις και εάν αλλάξεις (παίξεις μαζί τους) το αποτέλεσμα του συναισθήματος θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Είναι κρίμα να περάσεις μια ζωή απογοητεύσεις από τη στιγμή που γεννήθηκες για να διασκεδάζεις με το ατέλειωτο και εξαιρετικά ενδιαφέρον παιχνίδι της ζωής.

Οι θετικοί άνθρωποι έλκουν γύρω τους θετικούς ανθρώπους και γίνονται πόλος έλξης ενδιαφέροντος, δύναμης και αγάπης.

ΕΣΥ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ;

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ.

 

Μάρεα Λαουτάρη

Life & Business Coach

Trained by Tony Robbins, RMT USA

www.marealaoutari.com

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement