Ετερόκλητες συμμαχίες απέναντι στον Μητσοτάκη

Kyriakos Mitsotakis

Advertisement

Γράφει ο Γιάννης Κορωναίος

Ευκαιριακές συμμαχίες και «λυκοφιλίες» συμφέροντος, στη λογική του «ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου», χτίζονται απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βάσει της ατζέντας μεταρρυθμίσεων και υπό το βάρος της επικαιρότητας, ακραίες φωνές εντός κι εκτός συνόρων, επιχειρηματικά και συντεχνιακά συμφέροντα που «ξεβολεύονται» και κόμματα της αντιπολίτευσης έρχονται κοντά, συναθροίζοντας ένα ετερόκλητο μέτωπο με την κυβέρνηση. 

Το περασμένο φθινόπωρο, στον απόηχο της θριαμβευτικής επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού, θα μπορούσε να το τοποθετήσει κανείς ως «σημείο μηδέν» αυτής της κατάστασης. Το σύνθημα εκκίνησης δόθηκε με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου, μπροστά από τον στόλο των ταξί του Θ. Λυμπερόπουλου.

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης τα πρώτα πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Εταιρίες που θεώρησαν πως η δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά και οι εκατοντάδες κωδικοί προϊόντων τους, τους έδωσε το δικαίωμα να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών. Η δημοσιοποίηση των ισχυρών ονομάτων και το ύψος των προστίμων «έφεραν κοντά» ανταγωνιστές, που έβαλλαν κατά της κυβέρνησης, γνωστοποιώντας τις προθέσεις τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να μην πληρώσουν.

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. O πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός και πρέπει να το καταλάβουν οι πολυεθνικές» επανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως δεν θα υπολογίσει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για να επιβάλλει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και την εναρμόνιση της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εξ οικείων τα βέλη

Η τροπολογία για την άδεια διαμονής αλλοδαπών για λόγους εργασίας, ο πολύκροτος γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η ρύθμιση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αποτέλεσαν και αποτελούν το νέο πεδίο σύγκρουσης. Απέναντι ένα μωσαϊκό αντιδρώντων, κάποιοι επαγγελματικοί φορείς που θίγονται, η αντιπολίτευση είτε εν συνόλω είτε μερικώς, ανάλογα την περίσταση.

Ακόμα και εξ οικείων βέλη, όπως οι περιπτώσεις Σαμαρά και Β. Μαρινάκη. Ο μεν πρώην πρωθυπουργός για τα νομοσχέδια με προοδευτικό πρόσημο, όπως η τροπολογία για την άδεια διαμονής για εργασία σε μετανάστες και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Ο ίδιος έχει επιλέξει την οδό της καταψήφισης τους ενώ η ομάδα βουλευτών που θεωρείται επιρροής του, πειθάρχησε κομματικά στο πρώτο crashtestκαι αναμένεται η στάση τους στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Στάση, που αν και δεν θα επιφέρει κυρώσεις, πιθανώς να δημιουργήσει κλίμα για το μέλλον.  

Ο δε εφοπλιστής, και παραδοσιακός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη,για την κατάσταση που επικρατεί, εις βάρος του ίδιου και του Ολυμπιακού, στο ποδόσφαιρο, θεωρώντας συνυπεύθυνο τον Κ. Μητσοτάκη για τα όσα συμβαίνουν. Πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις του Ολυμπιακού που στρέφονται κατά του πρωθυπουργού, υπουργών και της κυβέρνησης συνολικά, ο Β. Μαρινάκης ελέγχει και μια πλειάδα ισχυρών ΜΜΕ, που το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει, σε επίπεδο «γραμμής», στην άλλη όχθη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το in.gr, το πρώτο portal που γνώρισε η χώρα,συνδεδεμένο με Τα Νέα και Το Βήμα και με ευρεία επισκεψιμότητα σήμερα. «Φθηνή προπαγάνδα από το Μαξίμου με «κομπάρσους» και «τυχαίες συναντήσεις», «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη– Δεν τη «σώζει» ο γάμος ομοφύλων»,«Μητσοτάκης όπως Όρμπαν; – Γιατί παραλληλίζουν την Ελλάδα με την Ουγγαρία στη ΕΕ», «Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα πραγματικό φοιτητικό κίνημα» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των βασικών θεμάτων της ιστοσελίδας σε μια μόνο μέρα.

Ψάχνει να επωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Με αυτό το κλίμα διαμορφωμένο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τρόπο να επωφεληθεί απ’ αυτό. Έτσι όταν η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο αντιπρόεδρος της Αλέξης Κούγιας προχώρησαν σε καταγγελίες περί ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ανέφεραν πως είναι κυβερνητικό χρέος η εξάρθρωση της, οι τρεις συναρμόδιοι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοίνωση. «Οι καταγγελίες συνιστούν κόλαφο και υποχρεώνουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Αθλητισμού όχι μόνο να πάρουν δημοσίως, ξεκάθαρη θέση απέναντι στα καταγγελλόμενα, αλλά και να προβούν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα προασπίσουν τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο» σημειωνόταν στην ανακοίνωση.

Η παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ΜΜΕ συμφερόντων Μαρινάκη. Πάλι από το in.gr και τη στήλη inConfidential που απηχεί τις θέσεις της διεύθυνσης, δημοσιεύθηκε κείμενο επικρότησης της αντίδρασης ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στην «αφωνία» του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας.  «Μόνο εκείνο το παιδί ο Κασσελάκης -που ακόμη δεν έχω συγχωρέσει τον Κυριάκο που τον χάσαμε- έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά. Όντως μαθαίνει γρήγορα, τουλάχιστον να ιεραρχεί τα κρίσιμα, ο Ολυμπιακός δεν είναι η ομάδα της Άνω Ραχούλας, έχει πολύ κόσμο από πίσω, τα όσα δε καταγγέλλει δεν αφορούν μόνο όσους τον υποστηρίζουν. Αδιαφορούν για όλα αυτά ο Νίκος (Ανδρουλάκης) και η λαλίστατη Ζωή Κωνσταντοπούλου» ήταν το μήνυμα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που έχουν τα… δικά τους, ήρθαν πιο κοντά στην Ευρωβουλή. Συντάχθηκαν από κοινού με την Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτή Σ. ΙντΒελτ σε μια ακόμη επίθεση σε βάρος της Ελλάδας για το κράτος δικαίου, τις υποκλοπές και την κατάσταση στον Τύπο.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement