Νοσηλεύεται στην εντατική με λευχαιμία και αναπνευστική λοίμωξη ο Μπερλουσκόνι

1908246 696x435 1

Advertisement

Ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης για τον Καβαλιέρε από το νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε αναφέρει ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «υποφέρει εδώ και καιρό από χρόνια αιματολογική πάθηση, και πιο συγκεκριμένα από «χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία». Προστίθεται, δε, ότι στη φάση αυτή ο ασθενής «έχει εισαχθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας εξαιτίας λοίμωξης των πνευμόνων».

Το ανακοινωθέν υπογράφεται από τους καθηγητές Αλμπέρτο Τζανγκρίλο (τον προσωπικό γιατρό του Καβαλιέρε) και Φάμπιο Τσίτσερι.

Παράλληλα, στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η αγωγή που έχει ξεκινήσει, προβλέπει τη θεραπεία της πνευμονικής λοίμωξης, με περιορισμό της παθολογικής υπερπαραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και την επιστροφή στην προγενέστερη κατάσταση, χωρίς να διευκρινίζεται η μορφή της θεραπείας. Σημειώνεται ακόμη ότι οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε δείχνουν «απουσία εξελισσόμενων χαρακτηριστικών της οξείας λευχαιμίας», η οποία αναπτύσσεται πιο γρήγορα.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης που διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και τώρα υπηρετεί στη Γερουσία, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε χθες Τετάρτη για θεραπεία, όπως ανέφεραν οι βοηθοί, ένα αναπνευστικό πρόβλημα που προέρχεται από προηγούμενη λοίμωξη.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ένας στενός πολιτικός σύμμαχος του, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, επικαλούμενος τον Τζανγκρίλο, ανέφερε ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν σε εγρήγορση και σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο. Ο Ταγιάνι είναι ο συντονιστής του Forza Italia, του πολιτικού κόμματος που δημιούργησε ο Μπερλουσκόνι πριν από περίπου 30 χρόνια.

Ο Τζανγκρίλο, επί χρόνια γιατρός του Καβαλιέρε, είναι επικεφαλής αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε, από όπου είχε πάρει ο πρώην πρωθυπουργός εξιτήριο πριν από μια εβδομάδα, μετά από αρκετές ημέρες εξετάσεων.

Νωρίτερα σήμερα, χωρίς να αναφέρει καμία πηγή, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ο Μπερλουσκόνι είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Ο εκπρόσωπος του Forza Italia Πάολο Μπαρέλι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπερλουσκόνι «ανταποκρίνεται στη θεραπεία», αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει τι είδους θεραπεία είναι.

Ανακοίνωση του κόμματος πάντως αναφέρει ότι ο Καβαλιέρε επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί της Πέμπτης με αρκετούς συνεργάτες του για πολιτικά θέματα.

Εν τω μεταξύ, μέλη της οικογένειας συνέχισαν να τον επισκέπτονται. Στο νοσοκομείο εντοπίστηκαν ο αδερφός του, Πάολο, η μεγαλύτερη κόρη του, Μαρίνα, και ο μικρότερος γιος του, Λουίτζι.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μπερλουσκόνι υποφέρει από πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του COVID-19, που τον οδήγησαν στο νοσοκομείο το 2020, σε κρίσιμη κατάσταση, με πνευμονία.

Είχε βηματοδότη εδώ και χρόνια, υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς για αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας το 2016 και ξεπέρασε τον καρκίνο του προστάτη πριν από δεκαετίες.

Στις 31 Μαρτίου, ο Μπερλουσκόνι έγραψε στο Twitter όταν έφυγε από το νοσοκομείο μετά από μια σειρά εξετάσεων, ότι ήταν «έτοιμος και αποφασισμένος να δεσμευτώ, όπως έκανα πάντα, στη χώρα που αγαπώ».

Ο αδελφός του δεν έκανε κανένα σχόλιο όταν έφτασε στο νοσοκομείο, το πρωί της Πέμπτης. Αλλά όταν είχε αποχωρήσει από το νοσοκομείο το προηγούμενο βράδυ, ο Πάολο Μπερλουσκόνι είχε πει για τον αδερφό του: «Είναι βράχος. Έτσι, θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά».

Χωρίς προφανή πολιτικό διάδοχο παρά τα πολλαπλά προβλήματα υγείας του Μπερλουσκόνι, το Forza Italia έχει δει τη δημοτικότητά του στις κάλπες να πέφτει κατάτι σε σύγκριση με αυτή που απολάμβανε πριν από χρόνια, όταν οι ψηφοφόροι τον έφεραν επανειλημμένα στην πρωθυπουργία παρά τα νομικά του προβλήματα.

Μεταξύ των μηνυμάτων για γρήγορη ανάρρωση ήταν αυτό της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έγραψε στο Twitter «Forza Silvio», παραφράζοντας το ποδοσφαιρικό σύνθημα που ο Μπερλουσκόνι μετέτρεψε σε όνομα του πολιτικού του κόμματος, το οποίο είναι σήμερα ένας από τους δύο κατώτερους εταίρους του συνασπισμού στους σχεδόν έξι μήνες της δεξιάς κυβέρνησης Μελόνι.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας ονομαστικής ψηφοφορίας για την εμπιστοσύνη στη Γερουσία, όταν εκφωνήθηκε το όνομα του Μπερλουσκόνι και ένας αξιωματούχος απάντησε «απών», χειροκροτήματα ξέσπασαν από όλο το πολιτικό φάσμα στην άνω αίθουσα του κοινοβουλίου.

Η έδρα της Γερουσίας που κέρδισε ο Μπερλουσκόνι τον Σεπτέμβριο είναι ο καρπός της τελευταίας πολιτικής επιστροφής του. Πριν από μια δεκαετία, του απαγορεύτηκε να κατέχει δημόσιο αξίωμα λόγω της καταδίκης του για φορολογική απάτη, σχετική με συναλλαγές στην αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του.

Πέρυσι, προκάλεσε σάλο με σχόλια για τον παλιό του φίλο, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο καυχιόταν ότι οι δυο τους είχαν ανταλλάξει ευχές γενεθλίων, ενώ παράλληλα είχε κατηγορήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement