Στο Βερολίνο ο Ζελένσκι για συζητήσεις σχετικά με τις νέες παραδόσεις όπλων

steinmeier zelensky

Advertisement

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο Βερολίνο νωρίς σήμερα για συνομιλίες με την ηγεσία της Γερμανίας, σχετικά με περαιτέρω παραδόσεις όπλων στη χώρα του καθώς μάχεται να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Ένα αεροσκάφος της Luftwaffe μετέφερε τον Ζελένσκι στη γερμανική πρωτεύουσα από τη Ρώμη, όπου είχε συναντηθεί το Σάββατο με τον Πάπα Φραγκίσκο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Την παραμονή της άφιξής του —η οποία πραγματοποιείται εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας— η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία αξίας άνω των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αντιαεροπορικών συστημάτων και πυρομαχικών.

«Ήδη στο Βερολίνο. Όπλα. Δυνατό πακέτο. Αεράμυνα. Ανοικοδόμηση. ΕΕ. ΝΑΤΟ. Ασφάλεια», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter την Κυριακή, σε μια προφανή αναφορά στις βασικές προτεραιότητες του ταξιδιού του.

Αφού αρχικά δίστασε να παράσχει στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα, η Γερμανία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard 1 και 2, και του εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας IRIS-T SLM. Το σύγχρονο δυτικό υλικό θεωρείται κρίσιμο εάν η Ουκρανία θέλει να πετύχει στην προγραμματισμένη αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε αρχικά με τον Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τον αρχηγό του κράτους της Γερμανίας, τον οποίο σνομπάρισε το Κίεβο πέρυσι, προφανώς λόγω των προηγούμενων στενών του δεσμών με τη Ρωσία, προκαλώντας ψυχρότητα στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας.

Έκτοτε, τόσο ο Σταϊνμάγερ όσο και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν επισκεφθεί την Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας τον Ζελένσκι για την υποστήριξή τους στον αγώνα της χώρας του ενάντια στη ρωσική εισβολή. Ανακοινώνοντας το νέο πακέτο όπλων, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Μετά τη συνάντηση με τον Σολτς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους στην καγκελαρία, οι δύο ηγέτες αναμένεται να ταξιδέψουν στη δυτική πόλη Άαχεν για να παραλάβει ο Ζελένσκι το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου που απονέμεται σε αυτόν και στον λαό της Ουκρανίας.

Οι διοργανωτές λένε ότι το βραβείο αναγνωρίζει ότι η αντίστασή τους κατά της εισβολής της Ρωσίας είναι μια υπεράσπιση «όχι μόνο της κυριαρχίας της χώρας τους και της ζωής των πολιτών της, αλλά και της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών αξιών».

Ενώ οι Γερμανοί ηγέτες έχουν εκφράσει ισχυρή υποστήριξη για την Ουκρανία, οι Γερμανοί ψηφοφόροι διχάζονται για το αν η χώρα θα πρέπει να παράσχει περαιτέρω όπλα, ιδιαίτερα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη του είδους που ζητά το Κίεβο από τους συμμάχους του.

Πηγή: Associated Press

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement