«Στις 26 Ιουνίου θα είμαι εδώ» : Η φράση – κλειδί του Αλέξη Τσίπρα και ο ‘’υπό απόσυρση’’ ΣΥΡΙΖΑ

tsipras 2

Advertisement

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

συγγραφεας

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα την οποία, ο ηγέτης της καθ’ ημάς Αριστεράς  επαναλαμβάνει συχνά – πυκνά στις ομιλίες του, μπορεί να αποδειχθεί η πιο κομβική, η πιο καθοριστική, το πολιτικό σημείο αναφοράς αυτής της προεκλογικής περιόδου, μιας κάλπης – όπως λένε – με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα .«Στις 26 Ιουνίου θα είμαι εδώ» λέει  ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βάζοντας τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συγκρατήσει ούτε το ποσοστό που πήρε στις εκλογές του Μαΐου. Κι εδώ ακριβώς ανοίγει μια κρίσιμη πολιτική παρτίδα, στην  οποία ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προλάβει τους ‘’χαρτοκλέφτες’’ και να βγάλει την κρίσιμη  στιγμή, πρώτος τους δικούς του ‘’άσους’’ . Και έχει άσους… Με βάρος και σημασία για τις προσεχείς εξελίξεις.  Το κλειδί είναι να θέλει και να αντέξει.

«Στις 26 Ιουνίου θα είμαι εδώ», επαναλαμβάνει σε υψηλούς τόνους και σε κάθε ευκαιρία. Πως όμως και, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις ; Το απογοητευτικό δίχως άλλο, εκλογικό αποτέλεσμα, του Μαίου όσο και το πιθανό ενδεχόμενο  να επαναληφθεί μια παρόμοια εικόνα την προσεχή Κυριακή, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, ‘’λύνει τα χέρια’’ του Αλέξη Τσίπρα. Αρκεί να πρυτανεύσει η πολιτική παραδοχή ότι ο βασικός παραλήπτης του συντριπτικού εκλογικού μηνύματος είναι ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο επικεφαλής του. Τι σημαίνει αυτό; Κατά πολλούς ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πετύχει την πρώτη, έστω και μετεκλογική, προσωπική πολιτική νίκη αν παραμείνει στην πρώτη γραμμή. Θα έχει κερδίσει όλους αυτούς τους επαγγελματίες της πολιτικής ανθρωποφαγίας που όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν τον ίδιον κι όχι το κόμμα του, ή έστω την πολιτική του σε ένα ιδιότυπο στόχαστρο. Που δεν είχε την κριτική ή τη διαφωνία, ως βασικό δομικό χαρακτηριστικό, αλλά τον αυτοσκοπό της προσωπικής του πολιτικής ‘’εξαΰλωσης’’.  Αν αντέξει, λοιπόν τους κραδασμούς και μείνει όρθιος παρά τις πιέσεις που θα του ασκηθούν και κυρίως αν ο ίδιος θέλει να εξακολουθήσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα, θα έχει ήδη κερδίσει μια πολύ σημαντική μάχη.

Κι αν σπεύσει να ‘’αποσύρει’’ άμεσα το πεπαλαιωμένο ‘’όχημα’’ ΣΥΡΙΖΑ με κάτι που δεν θα έχει βρει έτοιμο αλλά θα κουβαλά την δική του ιδεολογική και πολιτική σφραγίδα θα μπορεί να είναι ξανά παρών σε πολιτικές μάχες με νικηφόρο πρόσημο. Δεν είναι καν 50 ετών κι έχει ήδη χρηματίσει   πρωθυπουργός, χωρίς να προέρχεται από τζάκι, χωρίς να είναι εξουσιομανής και με όλα τα μεγάλα συμφέροντα να τον εχθρεύονται, έχει αναστήσει την Αριστερά και την κρατά όρθια…

Αρκεί να θελήσει και να μη φοβηθεί…

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement