Είσαι έφηβος; Είμαι δίπλα σου!

Are you a teenager

Advertisement

Αν είσαι έφηβος, αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Εύχομαι να το διαβάσεις γιατί ξέρω πως θα σε βοηθήσει να δεις από άλλη οπτική όσα σε προβληματίζουν,σε μπερδεύουν και σε πληγώνουν.

Είμαι η Χαρά και θέλω να ξέρεις ότι μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου όποτε το θελήσεις.

Πριν σου μιλήσω για σένα, θέλω πρώτα να σου πω κάποια πράγματα για τους γονείς σου τους οποίους φυσικά δε γνωρίζω. Γνωρίζω όμως για εκείνους αυτά που θα σου γράψω.

Οι γονείς σου είναι δύο άνθρωποι με διαφορετικά βιώματα και περιβάλλοντα, με διαφορετικές προσωπικότητες, μεγαλωμένοι σε διαφορετικές συνθήκες. Το μόνο κοινό που σίγουρα έχουν είναι πως όταν συναντήθηκαν ενώθηκαν σε κάτι πολύ δυνατό, που έφερε εσένα στη ζωή τους! Από αυτή την οπτική λοιπόν είσαι ένα παιδί που δημιουργήθηκε με αγάπη και πάθος και αυτά είναι δύο πολύ ωραία συστατικά δημιουργίας!

Οι γονείς σου σε φρόντισαν, σε μεγάλωσαν, σου πρόσφεραν όλα όσα πιστεύουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να σου προσφέρουν και είναι σίγουρο πως ό,τι κάνουν το κάνουν επειδή θέλουν το καλύτερο για σένα.

How to Communicating with Teenagers Safe Place Therapy

Ξέρεις, όλα όσα ίσως έχεις δεν είναι δεδομένα για όλα τα παιδιά. Ένα όμορφο, ζεστό σπίτι, ωραία φρεσκοπλυμένα και φρεσκοσιδερωμένα ρούχα, το φαγητό σου, το σχολείο σου, τις βόλτες σου και τόσα άλλα!Όλα σου δίνονται και από τους δύο σου γονείς με περίσσια αγάπη!

Εσύ όμως ίσως χρειάζεσαι και άλλα πράγματα που θα σε κάνουν να νιώσεις ότι οι γονείς σου σε αγαπούν σωστά; Και όταν δεν τα παίρνεις, νιώθεις ότι πνίγεσαι, ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις, ότι είσαι αόρατος/η! Σκέφτεσαι πως οι γονείς σου δεν σου απευθύνουν το λόγο παρά μόνο για να σε επικρίνουν, απαιτούν πράγματα από εσέναχωρίς ποτέ να σε έχουν ρωτήσει πώς νιώθεις εσύ για όλα αυτάκαι μοιάζει σα να μη νοιάζονται καθόλου για σένα!

Ίσως κάποιες φορές να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις πού να στηριχτείς και πως ενώ κάνεις τα πάντα για να σε δουν πραγματικά, αυτό δε συμβαίνει ποτέ. Μόνιμες παρατηρήσεις για τα ρούχα σου, για την ώρα που γύρισες, για το διάβασμά σου! Σε κοιτάζουν αλλά δεν σε βλέπουν και αυτό σε πληγώνει βαθιά, το ξέρω. Όπως ξέρω πως όταν δεν παίρνεις από εκείνους αυτά που η ψυχούλα σου επιθυμεί,τα πράγματα μπερδεύονται.

Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί οι γονείς σου έχουν έναν συγκεκριμένο δικό τους τρόπο να σου δείχνουν την αγάπη τους, ενώ εσύ αντίστοιχα έχεις έναν συγκεκριμένο δικό σου διαφορετικό τρόπο να αντιλαμβάνεσαι αυτή την αγάπη.

Για εκείνους αγάπη μπορεί να σημαίνει να σε πιέσουν να διαβάσεις για να περάσεις στο Πανεπιστήμιο και να έχεις μία καλύτερη προοπτική ζωής, την ώρα εσύ το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία αγκαλιά και ένα ‘’μπράβο σου αγάπη μου για την προσπάθειά σου!’’. Μία αναγνώριση. Μία καλή κουβέντα. Ένα βλέμμα που δεν θα είναι επικριτικό, αλλά γεμάτο περηφάνια και ευγνωμοσύνη!

‘’Θέλω για μία φορά να με ρωτήσουν πώς αισθάνομαι, όχι μόνο αν έφαγα’’ σκέφτεσαι…

Θέλεις να σε δουν, να σε ακούσουν και να μιλήσετε ουσιαστικά και ταυτόχρονα σκέφτεσαι πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ. Και είναι πάντα τόσο απασχολημένοι με τις δουλειές τους! Είναι και όλα γύρω σου που τρέχουν πολύ γρήγορα! Το ξέρω. Όπως ξέρω πως είσαι πολύ δυνατός και πως έχεις καταφέρει πολλά μέχρι τώρα. Μέσα σουκι εσύ το ξέρεις, μόνο που ξεχνάς να σου το πεις ή μπορεί και να μην το έχεις πει ποτέ!. Πόσο ωραίο θα ήταν να έλεγες στον εαυτό σου: ‘’Mπράβο σου αγόρι μου, μπράβο σου κορίτσι μου, είσαι ωραίο τυπάκι τελικά! Σε αγαπώ πολύ!’’.

Angy Kid

Μήπως είναι καιρός να κάνεις αυτό ακριβώς;  

Άκου εσένα.

Πίστεψε εσένα.

Μην σκορπάς τον εαυτό σου. Τίμησέ την κάθε μέρα με τις επιλογές σου. Διάλεξε φίλους που θα σε πάνε μπροστά. Πήγαινε στα μέρη που θέλεις, όχι όπου πάνε όλοι. Διάλεξε ρούχα που μέσα τους νιώθεις καλά, όχι για να προκαλέσεις τη μητέρα σου! Διάβασε εάν έχει για εσένα νόημα, όχι επειδή ο μπαμπάς σου έχει απωθημένο να περάσεις στο Πανεπιστήμιο. Ακου, δες και υποστήριξε εσένα! Πάρε το χρόνο που χρειάζεσαι για τις αποφάσεις σου και πορεύσου σύμφωνα με αυτές χωρίς να τις προδώσεις.

Τί θέλω να σου πω με όλα αυτά:

Oι γονείς σου κάνουν για σένα το καλύτερο που μπορούν με όσα ξέρουν και με γνώμονα την αγάπη τους για σένα. Όπως την ξέρουν. Αναγνώρισέ το και έπειτα κάνε το μοναδικό πράγμα που θα σε γαληνέψει:

Πάρε από εκείνους το φακό και στρέψε τον σε σένα! Κάνε τις καλύτερες επιλογές για σένα! Αποφάσισε για σένα! Δες εσένα! Μόνο σε σένα έχεις έλεγχο! Τους άλλους δεν μπορείς να τους ελέγξεις. Οι άλλοι-και οι γονείς σου-θα κάνουν αυτό που ξέρουν και πιστεύουν πως είναι σωστό.

Κάνε το ίδιο κι εσύ. Μίλα στους δικούς σου για τα δικά σου όνειρα, τις ανάγκες σου, τις σκέψεις και τις επιθυμίες σου, αλλά μην περιμένεις οπωσδήποτε να συμφωνήσουν σε όλα! Κάνε μαζί τους μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα εσένα. Ποιος είσαι; Ποια είναι τα όνειρά σου; Οι στόχοι σου; Καθοδήγησέ τους ώστε να σε μάθουν, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο  πως δεν σε ξέρουν! Δεν έχουν ιδέα για το πόσο σπουδαίος/α είσαι!

Έχεις ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ στην προσπάθειά σου να σε δουν και να σε καταλάβουν! Μην εγκαταλείπεις τον εαυτό σου, μην παραιτείσαι! Ξεκίνα να βλέπεις, να υπολογίζεις και να αγαπάς εσύ τον εαυτό σου και τότε θα δεις ότι θα το κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Ίσως είναι πολλά αυτά για εσένα να τα διαβάζεις μαζεμένα σε ένα κείμενο, θέλω όμως να ξέρεις πως ακόμα και αν δεν σε γνωρίζω, πιστεύω σε σένα 100% γιατί πιστεύω στη ζωή και στον άνθρωπο.

PS: Το βράδυ πριν κοιμηθείς και το πρωί όταν ξυπνήσεις, πες στον εαυτό σου ”σ’ αγαπώ”. Αγόρασε για σένα κάτι μικρό που θα συμβολίζει τη νέα οπτική για τη ζωή σου και τον εαυτό σου! Κάτι που όταν θα το κοιτάζεις θα παίρνεις δύναμη και θα θυμάσαι ποιος είσαι και τί θέλεις να κάνεις στη ζωή σου! Κάτι που θα διώχνει το φόβο μακριά και θα σου υπενθυμίζει καθημερινά πως δεν είσαι σκοτάδι, αλλά φως!

Άφησε αυτό το φως να σε ζεστάνει και προχώρα! Κι αν αυτή τη στιγμή δεν έχεις κάποιον να σου κρατήσει το χέρι για να πάρεις θάρρος, σου το κρατάω εγώ νοερά. Πίστεψε σε σένα και τα υπόλοιπα θα έρθουν σύντομα!

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός και πως μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου ζωή!

 

Χαρά Καλουμενίδη – Changing Perspective Coach – www.charakaloumenidi.gr

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement