Νίκη Κεραμέως για επιστολική ψήφο: «Λογοδοτούμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες και απέναντι στην Ιστορία. Δεν μπορούμε να έχουμε μία Δημοκρατία à la carte»

ΚΕΡΑΜΕΟΣ

Advertisement

Της Λυδίας Παπακωνσταντίνου

Προ των ευθυνών τους έθεσε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με την καταληκτική της ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών.».

Η κ. Κεραμέως στηλίτευσε την ανακολουθία λόγων και έργων των δύο κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία και ιστορική ευθύνη. Σημείωσε μάλιστα ότι, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν «ΝΑΙ» επί της αρχής στην Επιτροπή για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και μόλις η κυβέρνηση πρότεινε να επεκταθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα και στις εθνικές εκλογές, για τους Έλληνες του εξωτερικού, προχώρησαν σε μία «κυβίστηση από τις λίγες», όπως παρατήρησε δηκτικά. Πρόσθεσε δε ότι: «Λογοδοτούμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες και απέναντι στην ιστορία. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορούμε να έχουμε μια Δημοκρατία á la carte.».

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως τοποθετήθηκε επί του συνόλου των ζητημάτων που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης συζήτησης στη Βουλή που προηγήθηκε, απαντώντας σε μία σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν επί τάπητος, τόσο κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όσο και στο δημόσιο διάλογο.

1. Έχει γίνει επαρκής διάλογος για το θέμα της επιστολικής ψήφου;

Η Υπουργός επεσήμανε ότι ο διάλογος έχει ξεκινήσει από το 2019 και το ζήτημα επανήλθε το 2021 και το 2023. Ακολούθως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση επιστολικής ψήφου τον Νοέμβριο και εν συνεχεία έγιναν συζητήσεις με τα κόμματα, το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθησαν εκτενέστατες διαδικασίες στη Βουλή.

2. Διασφαλίζει η πρόταση την ασφάλεια και μυστικότητα της διαδικασίας;

«Ναι. Έχουμε λάβει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς. Έχουμε λάβει υπόψη τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες πρόνοιες», επεσήμανε η Υπουργός.

3. Θα πρέπει η επιστολική ψήφος στο εσωτερικό της χώρας να προσφέρεται σε όλους τους Έλληνες ή να μπουν περιορισμοί;

«Γιατί να βάλουμε περιορισμούς; Πάμε να κάνουμε ένα βήμα για να διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Γιατί πάμε να το περιορίσουμε πάλι αυτό; Γιατί να περιορίσουμε κατηγορίες ανθρώπων;», διερωτήθηκε η Υπουργός επισημαίνοντας ότι «Πάμε να κάνουμε ένα βήμα για να διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου».

4. Θα αντιμετωπίσει η επιστολική ψήφος το πρόβλημα της αποχής;

«Όχι. δεν θεωρούμε ότι είναι πανάκεια στο ζήτημα της αποχής. Θεωρούμε όμως ότι θα εξαντλήσουμε με τον τρόπο αυτό τα θεσμικά εργαλεία για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή.», σημείωσε η Υπουργός.

5. Είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με την τροπολογία;

Όπως υπενθύμισε η Υπουργός, η τροπολογία προβλέπει ακριβώς την ίδια διαδικασία που είχε λάβει την ομόθυμη υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης. « Η Κυβέρνηση έφερε στην βουλή των Ελλήνων ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα. Ξεκινούν οι συζητήσεις στη Βουλή, εκτενέστατες συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έρχονται όλοι οι φορείς, τι έλεγαν όλοι οι φορείς; Οι απόδημοι: θετικό το μέτρο πάρα πολύ αλλά γιατί όχι και στις εθνικές; Διαμορφώνεται σιγά σιγά, η τάση για συναίνεση στην επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Τι πιο φυσικό ακόλουθο αυτής της ευρείας συναίνεσης που διαμορφωνόταν να πούμε εδώ μπορεί να υπάρχει μία ευκαιρία. Θα μπορούσαμε να το αφήσουμε να περάσει. Απλά ξέρετε στις μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές έχει σημασία να αξιοποιείς κάθε ευκαιρία και την κρίνουν εν τέλει οι βουλευτές. Τι προέβλεψε η τροπολογία: Ότι αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε 4 κόμματα δηλαδή επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές, ακριβώς το ίδιο να ισχύσει και στις εθνικές. Είναι τόσο φοβερό; Το ότι θέλουμε επιτέλους να βάλουμε τέλος σε μια συζήτηση που διαρκεί 50 χρόνια σε αυτή τη Βουλή; Ότι θέλουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως, να άρουμε πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου;

Και γιατί δεν ήρθε αυτή η ρύθμιση εξ αρχής; Γιατί το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε αφορούσε πράγματι ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα. Για το ζήτημα αυτό, ναι απαιτούνται 151ψήφοι. Η φυσική συνέχεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ήταν να κάνουμε το επόμενο βήμα, να αναδείξουμε αυτή τη διαδικασία η οποία απαιτούσε 200 ψήφους. Άρα επαφίεται στη Βουλή των Ελλήνων το αν θα

αξιοποιήσει ή όχι αυτή την ευκαιρία. Εμείς όμως είχαμε ένα χρέος. Και με κάθε καλή διάθεση θέλαμε να αναδείξουμε αυτή την ευκαιρία γιατί θα μας κρίνουν όλους. Θα μας κρίνει η ιστορία, θα μας κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Άκουσα ότι κατατέθηκε νύχτα. Κατατέθηκε στην αρχής μιας τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια.».

6. Είναι ειλικρινής η στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

«Προβληματίζομαι. Μήπως η συναίνεση ήταν τελικά προσχηματική; Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ΝΑΙ επί της αρχής στην Επιτροπή για την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού στις Ευρωεκλογές, και όταν η κυβέρνηση είπε πάμε να κάνουμε το επόμενο βήμα αφού συμφωνούμε όλοι, να το πάμε και στις εθνικές, τι γυρίζει και είπε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Όχι, ούτε τελικά στις ευρωεκλογές.», ανέφερε η κ. Κεραμέως στηλιτεύοντας εν συνεχεία την «πλήρη ανακολουθία λόγων και πράξεων.».

7. Η μεγάλη εικόνα

«Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία και μία ιστορική ευθύνη. Λογοδοτούμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες και απέναντι στην ιστορία. Δεν μπορούμε να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν μπορούμε να είμαστε τη μία υπέρ της άρσης εμποδίων και την άλλη κατά της άρσης εμποδίων, τη μία υπέρ της επιστολικής ψήφου και την άλλη κατά της επιστολικής ψήφου. Δεν μπορούμε να έχουμε μια Δημοκρατία á la carte.», τόνισε η Υπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Κεραμέως δήλωσε τα εξής: «Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τους επομένους μήνες εικάζω θα περιοδεύετε στον κόσμο, στα μήκη και στα πλάτη του κόσμου, σε μέρη που υπάρχουν Έλληνες πολίτες που ζητούν και περιμένουν εναγωνίως αυτή την εξέλιξη που συζητάμε εδώ σήμερα εδώ και δεκαετίες. Και θα σας ρωτήσουν ένα πράγμα μόνο «γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα της ψήφου μέσω επιστολικής; Αυτό θα ρωτήσουν οι απόδημοι Έλληνες τους εκπροσώπους του ΣΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ψηφίσατε, ενώ είχατε ταχθεί υπέρ και ενώ για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Και τί θα απαντήσετε εκεί; Είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία;».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement