Ο Τσίπρας σήκωσε το γάντι για τη Ροδόπη: Και υποψήφιος της Ν.Δ. αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΥΠ

tsipras diakanaliki 0

Advertisement

Απαντήσεις στις υποκριτικές επιθέσεις Μητσοτάκη με αποκαλύψεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβαλε σε άλλο πλαίσιο την όψιμη ευαισθησία της «γαλάζιας» παράταξης για τη Ροδόπη.
Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που έδωσε για τις εκλογές, με το μεταναστευτικό, αλλά και τα επικίνδυνα παιχνίδια της Ν.Δ. με τη Ροδόπη να είναι στο επίκεντρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την ιστορία με τη μουσουλμανική μειονότητα, ανέφερε ότι στο έγγραφο που του έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο μετά από κάποιες μέρες δημοσιεύτηκε αποσπασματικά σε φιλικό μέσο ενημέρωσης, γινόταν σαφής αναφορά και σε υποψήφιο της Ν.Δ. ο οποίος χαρακτηριζόταν «στρατευμένος στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».

«Είναι αθλιότητα και ανευθυνότητα που παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους, καθώς στο ίδιο σημείωμα που μου έστειλε ο κύριος Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Ν.Δ. Αυτή η σαφής αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει απύθμενα όρια θράσους και παίρνει Νόμπελ ανευθυνότητας.

«Το να ζητά κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας, ότι είναι Έλληνες, δεν είναι κάτι καινούριο, πριν το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης το είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερθείς σε παλαιότερα περιστατικά. Σημείωσε ότι τότε η αντίδραση όλων των κομμάτων, και της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης, ήταν ομόθυμη. «Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος ακολουθούν τακτική Κασιδιάρη, αυτό κάνουν», σχολίασε. Μίλησε για «ωμό εκβιασμό» της κ. Μπακογιάννη «μπροστά στις κάμερες, όχι μόνο προς τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά κάθε κοινωνική ομάδα που τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να βρεθεί απέναντι».» «‘Όποιος βρεθεί απέναντι θα περάσει δύσκολα», αυτό ήταν το μήνυμα κατά τη γνώμη μου, είπε.

Δεν έχουμε δεύτερο γύρο, έχουμε μια διαφορετική αναμέτρηση

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, σημειώνοντας πως οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: ακολουθούν τη πρόσφατη αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής.

«Δεν είναι ο δεύτερος γύρος» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «είναι μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση» και πρόσθεσε: «Δεν παραβλέπω ότι γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 του Μάη. Και με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί». Είπε ακόμη πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών».

Τόνισε ότι «στις 25 Ιούνη δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό της Ν.Δ. με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επιπλέον ότι «τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι νομίζω σαφή. Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου, προσβάσιμη σε όλους, ή κλείσιμο δημόσιων δομών, νοσοκομεία ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών;  Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία, που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη και ευνοεί ελάχιστους;».

Στη συνέχεια περιέγραψε ότι «στις εκλογές αυτές, εκτός από τα προγράμματα αντιπαρατίθενται, συγκρούονται θα έλεγα, και δύο στρατηγικές. Η στρατηγική της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Για αυτό και βασικός της στόχος της είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση. Βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια επτακομματική, ακόμη και οκτακομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη. Μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη. Ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις. Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αλλά και μετά, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μη μοιάζει η χώρα με την Ουγγαρία του Όρμπαν».

Αλαζονεία και αυταρχισμός στη σκιά του ναυαγίου

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες ερωτήσεις αφορούσαν την ασύλληπτη ναυτική τραγωδία, που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στ’ ανοιχτά της Πύλου, με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες – μετανάστες, με τον κ. Τσίπρα να απαντά στην επίθεση του τέως πρωθυπουργού περί στοχοποίησης του Λιμενικού ότι είναι τέτοια «η αλαζονεία και ο αυταρχισμός του κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι δεν μπορούμε να θέτουμε ερωτήματα. Μας λέει “σωπάστε, όσοι έχετε διαφορετική θέση στο μεταναστευτικό”…» Για τη δε καταδίκη της χώρας για τη Μόρια, ο κ. Τσίπρας αποδόμησε τον ισχυρισμό του αρχηγού της Ν.Δ., επισημαίνοντας το αδιέξοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα και τον βαθμό εναρμόνισης της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής επί των ημερών της γαλάζιας παράταξης και θυμίζοντας την παγκόσμια ανάδειξη της χώρας για την φροντίδα και αλληλεγγύη που επέδειξε μια εποχή που χαρακτηριζόταν από μια προσφυγική κρίση, τη χειρότερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ανάμεσα σε άλλα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

Κρυφή ατζέντα στην Υγεία: Τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός». Πρόσθεσε ότι στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τον σχεδιασμό του στην Υγεία. Είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός λέει μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ», ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε τρία νοσοκομεία συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού, πριν την πανδημία. Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την υγεία προβλέπει περικοπή δαπανών για την υγεία και σχολίασε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει εκεί που είπε ο κ. Πνευματικός. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάνω από 300 προσλήψεις διασωστών ενώ η ΝΔ παρά τις αποχωρήσεις δεν έκανε καμία πρόσληψη. Παραπέμποντας σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ‘22, όπως είπε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 66,8% άνω των 16 ετών που χρειάστηκαν εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβαν γιατί δεν είχε οικονομική δυνατότητα.

Η προεκλογική ατζέντα: Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί και πάλι στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «αφήστε να εκφραστεί ο λαός και θα κάνουμε κρίσεις και απολογισμούς». «Όταν ο πολιτικός σου αντίπαλος σου θέτει πολιτικά ζητήματα πρέπει να τα απαντάς. Αυτό κάναμε στην περίπτωση της Θράκης π.χ.», πρόσθεσε. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προτεραιότητα στο πρόγραμμα του και με αυτόν τον σχεδιασμό κινήθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο πραγματοποιώντας και τις σχετικές θεματικές εκδηλώσεις. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα κρίσιμα θέματα ενόψει των εκλογών -υγεία, ακρίβεια, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πλειστηριασμοί- «όμως ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει αυτή τη συζήτηση, όχι μόνο αρνήθηκε ντιμπέιτ μεταξύ μας, αλλά φρόντισε να εκμεταλλευτεί και ένα τραγικό γεγονός, το ναυάγιο, προκειμένου να ναυαγήσει το ντιμπέιτ των πέντε».

Διαχείριση του προσφυγικού: Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μετά από σχετικό ερώτημα στη διαχείριση του προσφυγικού κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό». Σημείωσε ότι σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες της χώρας, οι κάτοικοι των νησιών, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού. Είπε ότι αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, ακολούθησε στρατηγική των χωρών του Βίζεγκραντ και «ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν μια δύσκολη συμφωνία». Είπε ότι με το ένα σκέλος σταμάτησαν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο, όμως είχε και ένα αρνητικό σκέλος, ότι όσοι πρόσφυγες έρχονταν στα νησιά έπρεπε να διαμένουν εκεί ώσπου να γίνει η διαδικασία ασύλου. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε αυτή την εικόνα να την αντιστρέψουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «το Κέντρο στη Μόρια όταν παραδώσαμε είχε 5.000 ανθρώπους και επί ΝΔ έφτασε στις 25.000». «Είμαστε περήφανοι που οι εντολές πού είχαν οι άνθρωποι του λιμενικού και του κρατικού μηχανισμού ήταν να σώζουν την ανθρώπινη ζωή όταν έβλεπαν ότι αυτή κινδυνεύει», τόνισε.

Φορολογία και οικονομία: Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  μίλησε για «skertsonomics» αναφορικά με τη θέση ότι η μείωση του ΦΠΑ θα ευνοήσει τους πλούσιους, για να τονίσει ότι «η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ είναι κάτι που ευνοεί τα χαμηλότερα εισοδήματα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι με τον πληθωρισμό που υπάρχει, ουσιαστικά «έχει κρύψει έναν φόρο διατηρώντας σταθερούς τους συντελεστές των έμμεσων φόρων». Υπογράμμισε τις βασικές θέσεις του κόμματος, μεταξύ άλλων, για μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, κατάργηση της απόδοσης του ΕΦΚ για αγρότες και κτηνοτρόφους και ουσιαστικούς ελέγχους, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, και απόδοση του από το 2024 στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξηση μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους στο ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλους, ουσιαστική ρύθμιση χρεών για τους ελεύθερους επαγγελματίες ταυτόχρονα με ολιστικό πλαίσιο για προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

Ο καημός του κ. Ανδρουλάκη: Σχετικά με τις βλέψεις του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του σημείωσε «δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι ενδόμυχες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη, ξέρω ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής». «Κανένας στη χώρα δεν ενδιαφέρεται αν ο καημός του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος ενδιαφέρεται ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αντιστάσεις απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη πολιτική, ενδιαφέρεται να υπάρχει μια δύναμη να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον κ. Μητσοτάκη. Για το αν κάποιος θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη -για να θυμηθώ και τον Ιζνογκούντ- δεν ενδιαφέρεται», σχολίασε.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement