Βουλή: Στις 2 μ.μ. η ψήφιση της τροπολογίας για τους μετανάστες – Τι αναφέρει

Bouli 2 3

Advertisement

Στις 2 μ.μ. θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Καιρίδη για τη χορήγηση αδειών διαμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε παράνομους μετανάστες με σκοπό την εργασία. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τον τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» και με αυτήν μπαίνει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας.

ΟΠρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος το μεσημέρι στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να στείλει  ισχυρό μήνυμα στους βουλευτές του ότι πρόκειται για μία ουσιώδη παρέμβαση της κυβέρνησης και ότι ο ίδιος δεν θα ανεχθεί καμία παραφωνία με δεδομένο ότι έχουν ταχθεί υπέρ της τροπολογίας με μεγάλη πλειοψηφία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ,  Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

Διευκρινίσεις Καιρίδη για την τροπολογία

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καιρίδης έδωσε χθες στη Βουλή διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της τροπολογίας. «Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου»  τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τους «εργάτες γης», και κατηγορώντας όσους διαφωνούν ότι «είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν».

«Η ρύθμιση αυτή δίνει το δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα από τρία χρόνια και πάνω, στην νόμιμη εργασία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αλλαγής πολιτικής. Η πολιτική μας πατά σε δύο σταθερούς πυλώνες και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Είμαστε ενάντια στο παράνομο και υπέρ του νόμιμου. Κάνουμε τα πάντα ενάντια στη παράνομη διακίνηση μεταναστών, αλλά παράλληλα θέλουμε να διευκολύνουμε τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης λελογισμένα, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Και  επέμεινε πως «η ρύθμιση δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ιθαγένειας, απλώς δίνει ένα δικαίωμα στη νόμιμη εργασία σε ανθρώπους που είναι εδώ για πολλά χρόνια και έχουν και μπορούν να δουλέψουν, και για όσους δουλεύουν».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement