Γιατί καθυστερεί η μεγάλη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών – Θολή η «επόμενη μέρα» στη Γάζα

AP23296314779712

Advertisement

Εν μέσω έντονων διπλωματικών προσπαθειών για την αποτροπή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή και την πρώτη παραδοχή του ισραηλινού στρατού ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ξεκίνησαν «περιορισμένες» χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, η «επόμενη ημέρα» για τον Παλαιστινιακό λαό προμηνύεται θολή. 

Ο εκπρόσωπος του IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν επιδρομές με τανκ και δυνάμεις πεζικού. Αυτές οι επιδρομές είναι επιδρομές που σκοτώνουν τρομοκράτες, που προετοιμάζονταν για το επόμενο στάδιο του πολέμου μας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε δε, ότι ένας από τους στόχους των επιδρομών αυτών ήταν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους 222 ομήρους της Χαμάς.

Παρά την εξέλιξη αυτή, η εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα -για την οποία έχει πολλάκις προειδοποιήσει η ισραηλινή κυβέρνηση- δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Γιατί, όμως, καθυστερεί;

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, υπάρχουν τρεις λόγοι:

1. Ο πρώτος λόγος, και ο πιο προφανής, είναι ότι τον πρώτο καιρό δεν είχαν φτάσει στα κατάλληλα σημεία οι 360.000 έφεδροι. Παράλληλα, δεν είχαν εξοπλιστεί ούτε εκπαιδευτεί για τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, οι χερσαίες δυνάμεις δεν ήταν έτοιμες για μια εισβολή.

2. Ο δεύτερος λόγος που επικαλέστηκε ο ισραηλινός στρατός (IDF) είναι ότι απαιτείται χρόνος για να εκκενώσουν την περιοχή οι άμαχοι. Εκτιμάται ότι περίπου 500.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους προς τη νότια Γάζα την πρώτη εβδομάδα των βομβαρδισμών. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί πλέον σε 700.000.

3. Ο τρίτος λόγος -και ενδεχομένως ο πιο σημαντικός για το Ισραήλ- είναι ότι όσες περισσότερες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιηθούν, τόσο λιγότερες θα είναι οι ανθρώπινες απώλειες για το στρατό της χώρας.

«Θολή» η επόμενη ημέρα στη Γάζα

Διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ένας από τους λόγους που καθυστερεί η χερσαία επιχείρηση είναι γιατί το Ισραήλ δεν ξέρει πώς θα τελειώσει μια τέτοια επιχείρηση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν τις περασμένες ημέρες ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για το τι θα φέρει το μέλλον στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή στην Ουάσινγκτον, ορισμένοι από τους στενούς συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν ανησυχούν ότι το Ισραήλ είναι μεν σε θέση να καταστρώσει ένα σχέδιο που θα «πληγώσει» για χρόνια τη Χαμάς, ωστόσο δεν έχει ακόμη «στρατηγική εξόδου» από τη Γάζα.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η ίδια πηγή, κατά τις επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αλλά και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν στο Ισραήλ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση ενός σχεδίου για μετά τον πόλεμο.

Αγωνία για το μέλλον των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων που κατοικούν στη Γάζα επικρατεί και στον αραβικό κόσμο, με αξιωματούχους να υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για την «επόμενη ημέρα».

Καπνός πάνω από τη Γάζα μετά από βομβαρδισμό / (AP Photo/Ariel Schalit)

«Το Ισραήλ δεν ξέρει πώς θα τελειώσει ο πόλεμος για τη Γάζα. Η στρατηγική της είναι να ρίξει χιλιάδες βόμβες, να καταστρέψει τα πάντα και στη συνέχεια να εισβάλλουν. Μετά, όμως, τι; Δεν έχουν στρατηγική εξόδου για την επόμενη ημέρα» δήλωσε μια περιφερειακή πηγή ασφαλείας.

Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ωστόσο έχουν ήδη σκοτωθεί 5.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε μεν ότι έπρεπε να αποδοθεί δικαιοσύνη στη Χαμάς, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ έκαναν λάθη.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είναι Χαμάς. Η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και υψηλόβαθμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η «εξουδετέρωση της Χαμάς».

Αναφερόμενος στην «επόμενη ημέρα» στη Γάζα, ο επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας, Tzachi Hanegbi, δήλωσε σε δημοσιογράφους:

«Φυσικά το σκεφτόμαστε και το αντιμετωπίζομε αυτό, καθώς θα βασίζεται σε εκθέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, του στρατού και άλλων για το τέλος των επιχειρήσεων… Δεν ξέρουμε ποια θα είναι με βεβαιότητα».

«Ξέρουμε, όμως, ποια δεν θα είναι» είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στον στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement