Ο βίαιος Ράμα, η ελληνική Σάσων και ο γαμπρός του Τραμπ

Γιατί ο Ράμα έσπρωξε δημοσιογράφο; Η ερώτηση για τον γαμπρό του Τραμπ και τις επενδύσεις $1 δισ. στην Αλβανία

Advertisement

 

Ο θόρυβος διεθνώς από το σπρώξιμο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη δημοσιογράφο Αμπρόσια Μέτα δεν έχει κοπάσει. Πίσω από το “ατυχές” περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ισχυρό πολιτικό της γείτονος κρύβονται οι παρασκηνιακές μπίζνες γύρω από την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση της παραθαλάσιας νότιας Αλβανίας αλλά και της κάποτε ελληνικής νήσου Σάσων (Σαζάν στα αλβανικά) που είναι το επίκεντρο του πρότζεκτ του γαμπρού του Ντ. Τραμπ, Τζέρεντ Κούσνερ.

Οι Βορειοηπειρώτες και κυρίως ο Φρέντι Μπελέρης γνωρίζουν καλά και από πρώτο χέρι τις “τουριστικές business” της κυβέρνησης Ράμα και των επιχειρηματικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτές. Το αλβανικό κράτος και οι βραχίονες του προσπαθούν να υφαρπάξουν τις ελληνικές περιουσίες. 

Ο σχεδιασμός υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών στο παραλιακό μέτωπο της λεγόμενης Αλβανικής Ριβιέρα περιλαμβάνει την ακτογραμμή των Αγίων Σαράντα. Στα Εξαμήλια λέγεται πως έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Ο Ράμα διαθέτει στενές σχέσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ο ίδιος, “παντοκράτωρ” στην Αλβανία την τελευταία δεκαετία, έχει αναπτύξει δίκτυο υποστηρικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

soros rama (2)
Ο Ράμα συνδέεται με τους Τζόρτζ και Άλεξ Σόρος εδώ και πολλά χρόνια

Το ελληνικό νησί που θα γίνει το οικολογικό resort Κούσνερ

Στον επικερδή σχεδιασμό της τεράστιας αλβανικής Ριβιέρα, στη δημιουργία της οποίας θα “ξεπλυθούν” δις. μαύρου χρήματος όπως καταγγέλουν ΜΚΟ και μειονοτικοί παράγοντες, βρίσκουν θέση όλοι όσοι συνεργάζονται με τον Ράμα, από τους υπουργούς του και τους συγγενείς του, Αλβανούς “επιχειρηματίες” αμφιβόλου νομιμότητας μέχρι αμερικανικά επενδυτικά funds και Άραβες με αμέτρητα πετροδόλαρα.

Ένα από τα τουριστικά “φιλέτα” της αλβανικής τουριστικής κοσμογονίας είναι το νησί Σαζάν. Είναι η ελληνική Σάσων, στην είσοδο του κόλπου του Αυλώνα. Ένα νησάκι έκτασης 6 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέλος του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων που αποδόθηκε στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα, απέκτησε στρατιωτικό άγημα το 1912 όμως το 1914, με πιέσεις της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας παραμονές του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, παραχωρήθηκε στην Αλβανία. Για δεκαετίες ήταν στρατιωτική βάση πρώτα της Σοβιετικής Ένωσης και μετά το 1990 της Ιταλίας και των ΗΠΑ.

Η αναζήτηση λεπτομερειών έφερε την έκρηξη…

Αυτό το νησί αποτελεί το μακρόπνοο τουριστικό project του γαμπρού Τραμπ. Ο Τζάρετ Κούσνερ, πρώην ανώτερος σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αξιοποιώντας τις γνωριμίες που έκανε στο πλευρό του πεθερού του, είναι επικεφαλής του επενδυτικού fund -με πολλά δις αραβικών κεφαλαίων, ανάμεσα τους και απο το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, όταν ο ίδιος συμμετείχε στην προετοιμασία των περίφημων Συμφωνιών του Αβραάμ- Affinity Partners. Η εταιρεία με έδρα το Μαϊάμι σχεδιάζει να μετατρέψει το νησί Σάσων της Αλβανίας σε μια υπερπολυτελη κοινότητα οικολογικών θερέτρων, όπως είπε ο Κούσνερ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.«Το νησί Σάσων είναι μια από τις πιο παρθένες και μοναδικές ακτές που έχω δει οπουδήποτε στον κόσμο» ήταν τα λόγια του Κούσνερ παρουσιάζοντας την ιδέα, το οποίο είχε αποκαλύψει με δυο συναδέλφους του διπλωμάτες όταν ακόμα υπηρετούσε στον Λευκό Οίκο…

Ο ίδιος ο Έντι Ράμα, λίγες ώρες πριν το επεισόδιο με τη Μέτα, είχε παρουσιάσει την επένδυση Κούσνερ. Οι ερωτήσεις Μέτα για τα ωφέλη του αλβανικού κράτους από τη συμφωνία με τον Κουσνέρ οδήγησαν στην απαράδεκτη βίαιη επίθεση του Ράμα.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement