«Οσμή» σκανδάλου στην Τουρκία; – Οι… «πάκοι» με τα μετρητά και η «άσβεστη» κόντρα Ιμάμογλου-Ερντογάν

photo1671188921

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Μόλις δώδεκα ημέρες μας χωρίζουν από την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία και οι κομματικές διαδικασίες για την συσπείρωση των ψηφοφόρων εκατέρωθεν, τόσο από το κυβερνών κόμμα (AKP) του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), καλά κρατούν. Ωστόσο, η πορεία μέχρι τις 31 Μαρτίου επισκιάζεται αναμφίβολα από την δημοσιοποίηση, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο που δείχνει τρία στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, CHP, να μετρούν πάκους με μετρητά.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει προς τις αρχές και εξετάζονται από Τούρκους εισαγγελείς, σε 15 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 430.000 δολάρια. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε δωροδοκία, τονίζοντας ότι τα εν λόγω χρήματα συνδέονται με την αγορά νέου οικήματος γα την στέγαση της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, στην Κωνσταντινούπολη. Ο υποψήφιος του κόμματος στις τοπικές εκλογές, και νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τόνισε ότι πρόκειται για προσπάθεια των πολιτικών του αντιπάλων να τον «ανατρέψουν την τελευταία στιγμή». Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στο κόμμα της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως: «ο λαός μας θα τους καταστήσει υπόλογους για τα σχέδιά τους στις 31 Μαρτίου».

ΕΚΡΕΜ ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ ΠΟΛΗ

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ανατροπή στις δημοσκοπήσεις- Μπροστά με διαφορά ο Ιμάμογλου

Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, μέχρι στιγμής, την ανάδυση «οσμής» σκανδάλου, στις δημοσκοπήσεις τα πράγματα είναι μάλλον ανησυχητικά για τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τους δύο υποψήφιους να είναι σχεδόν «ισόπαλοι», πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων KONDA φέρνει αναπάντεχη ανατροπή: ο Ιμάμογλου, (CHP), εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46,1%, ενώ ο «εκλεκτός» του Ερντογάν, Κουρούμ (AKP), το 38,9%.

Τα άσχημα μαντάτα έχουν προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνών κόμμα στην Τουρκία. Μέσα ενημέρωσης της γείτονος αναφέρονται στο κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί ανάμεσα στα στελέχη, που πλέον εκφράζουν ενδοιασμούς για τις ικανότητες του Μαχμούτ Κουρούμ. Οι αμφιβολίες γιγαντώνονται και εξαιτίας του γεγονότος ότι την προεκλογική εκστρατεία του Κουρούμ για την «ανακατάληψη» της Κωνσταντινούπολης την έχει αναλάβει η ίδια ομάδα που το 2019 οδήγησε στην αποκαρδιωτική ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

ΚΟΥΡΟΥΜ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΛΗ

Ο Μαχμούτ Κουρούμ, υποψήφιος με το AKP για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης

Ο μάλλον «άχρωμος» και «άοσμος» Κουρούμ περνά απαρατήρητος από την τουρκική κοινωνία, η οποία μαστίζεται από μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να επιλύει η κυβέρνηση Ερντογάν. Πάντως, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να «βάλει πλάτη» ώστε να βοηθήσει το κόμμα του να κερδίσει στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, την οποία υπηρέτησε ως δήμαρχος από το 1994 έως το 1998.

Η «κόντρα» Ερντογάν- Ιμάμογλου καλά κρατεί

Η «κόντρα» ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, και τον νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ξεκίνησε από το 2019, όταν ο δεύτερος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, που του έδωσαν την νίκη για την δημαρχία της πόλης όχι μία, αλλά… δύο φορές. Την 31η Μαρτίου 2019 επικράτησε με μικρή διαφορά, 13.729) ψήφων, του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το κυβερνών κόμμα κατέθεσε ένσταση κατά των αποτελεσμάτων, που έγινε δεκτή από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε να διενεργηθούν εκ νέου, οι εκλογές στον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Στις 23 Ιουνίου του ίδιου έτους διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές, που κατέδειξαν την πρωτοκαθεδρία του Ιμάμογλου, ο οποίος νίκησε τον αντίπαλό του με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 5,2%.

imamoglu erdogan

Ταγίπ Ερντογάν και Εκρέμ Ιμάμογλου

Η δράση του Ιμάμογλου είναι διαρκώς στο στόχαστρο του Ερντογάν. Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2023, ο Ιμάμογλου καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών, μαζί με απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων, για «εξύβριση» των μελών της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Αφού άσκησε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης, συνέχισε μέχρι σήμερα να εκτελεί τα καθήκοντά του. Εντούτοις, αυτή του η δικαστική «περιπέτεια» μάλλον τον έθεσε εκτός της κούρσας των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement